Wat is Anw-hiaatpensioen?

Als u overlijdt, ontvangt uw partner in sommige gevallen een uitkering volgens de Algemene Nabestaandwet (Anw). De uitkering is afhankelijk van de gezinssamenstelling en inkomsten van uw partner. Als uw partner hiervoor in aanmerking komt, is de uitkering meestal niet voldoende om van rond te komen.

Met Anw-hiaatpensioen is er een vaste uitkering verzekerd voor uw partner als u overlijdt. Dit is een aanvulling op het partnerpensioen vóór pensioendatum. Uw partner ontvangt het Anw-hiaatpensioen tot hij of zij 68 jaar wordt. Of, als dit eerder is, de AOW-leeftijd bereikt. Vaak is dat ook het moment dat uw partner een eigen pensioen ontvangt.

Het Anw-hiaatpensioen is verzekerd op risicobasis. Er wordt geen waarde opgebouwd. Of Anw-hiaatpensioen interessant is voor u hangt af van uw persoonlijke situatie.

Kijk in uw Pensioen 1-2-3 in mijn.nn of Anw-hiaatpensioen onderdeel is van uw pensioenregeling.

Wat als mijn situatie verandert?

Als uw persoonlijke situatie verandert, heeft dat vaak ook gevolgen voor uw pensioen. Lees hier wat er verandert en welke mogelijkheden u heeft om zelf keuzes te maken.

In dienst

In uw Pensioen 1-2-3 in mijn.nn leest u of Anw-hiaatpensioen standaard meeverzekerd is in uw pensioenregeling. Of dat u kunt kiezen om dit wel of niet mee te verzekeren. In het pensioenreglement ziet u wat de hoogte van dit pensioen is.

Eigen bijdrage

Uw werkgever bepaalt of u meebetaalt aan de premie voor dit pensioen. Uw werkgever houdt deze premie in op uw bruto salaris en betaalt de premie aan ons. U ziet de ingehouden premie terug op uw salarisstrook.

Uw keuze doorgeven binnen 30 dagen

Heeft u nu een partner en kunt u kiezen om Anw-hiaatpensioen wel mee te verzekeren? Geef uw keuze dan binnen 30 dagen na ons bericht over de start van uw deelname aan de pensioenregeling door aan uw werkgever. Doet u dit later, dan mogen we u vragen stellen over uw gezondheid of mogen we u medisch keuren. Op basis van deze uitkomsten kunnen we besluiten u niet te verzekeren voor het Anw-hiaatpensioen.

Is Anw-hiaatpensioen standaard meeverzekerd en kunt u kiezen om dit niet te verzekeren? Vul dan samen met uw partner het wijzigingsformulier 'Anw-hiaatpensioen' in. Geef uw keuze binnen 30 dagen - na ons bericht over de start van uw deelname aan de pensioenregeling - door aan uw werkgever. Doet u dit later, dan rekenen we premie voor de tijd dat u verzekerd bent geweest.

Besluit u nu om niet deel te nemen en wilt u later toch Anw-hiaatpensioen voor uw partner? Dan mogen we u vragen stellen over uw gezondheid of mogen we u medisch keuren. Op basis van deze uitkomsten kunnen we besluiten u niet te verzekeren voor het Anw-hiaatpensioen.

Let op! Als u gaat samenwonen moet u uw partner zelf aanmelden bij uw werkgever, of bij ons. Een huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgen wij automatisch door van uw gemeente.

Uit dienst

De verzekering van Anw-hiaatpensioen stopt als u uit dienst gaat.

Er zijn twee uitzonderingen:

  • Ontvangt u vanaf uw ontslagdatum een WW-uitkering? Dan blijft het Anw-hiaatpensioen verzekerd zolang u WW ontvangt. De hoogte van het pensioen hangt dan af van het aantal jaren dat u deelnam aan deze pensioenregeling en is daardoor lager dan toen u nog in dienst was.
  • Bent u (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt op het moment dat u uit dienst gaat? En betalen wij op dat moment uw pensioenpremie voor het gedeelte dat u arbeidsongeschikt bent? Dan houdt uw partner recht op Anw-hiaatpensioen als u overlijdt vóór de pensioendatum. Dit geldt voor het deel dat en zolang als u arbeidsongeschikt bent. We gaan uit van de hoogte van het Anw-hiaatpensioen op de dag voor uw officiële eerste ziektedag volgens het UWV.

Zelf regelen

Voorkom financiële problemen voor uw nabestaanden met het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bij ons of een andere verzekeraar. Afhankelijk van uw leeftijd en het verzekerde bedrag kan dat al vanaf een paar euro per maand.

Onze overlijdensrisicoverzekering

Trouwen of samenwonen

In uw Pensioen 1-2-3 in mijn.nn leest u of Anw-hiaatpensioen standaard meeverzekerd is in uw pensioenregeling. Of dat u kunt kiezen om dit wel of niet mee te verzekeren. Daar ziet u ook wat de hoogte van dit pensioen is.

Eigen bijdrage

Uw werkgever bepaalt of u meebetaalt aan de premie voor dit pensioen. Dit leest u in uw Pensioen 1-2-3. Uw werkgever houdt deze premie in op uw bruto salaris en betaalt de premie aan ons. U ziet de ingehouden premie terug op uw salarisstrook.

Uw keuze doorgeven binnen 30 dagen

Kunt u ervoor kiezen om Anw-hiaatpensioen wel te verzekeren voor uw partner? Geef uw keuze binnen 30 dagen na ons bericht over de start van uw partnerrelatie door aan uw werkgever. Doet u dit later, dan mogen we u vragen stellen over uw gezondheid of mogen we u medisch keuren. Op basis van deze uitkomsten kunnen we besluiten u niet te verzekeren voor het Anw-hiaatpensioen.

Is Anw-hiaatpensioen standaard meeverzekerd en kunt u ervoor kiezen om dit niet te verzekeren? Vul dan samen met uw partner het wijzigingsformulier 'Anw-hiaatpensioen' in. Geef uw keuze binnen 30 dagen na ons bericht over de start van uw partnerrelatie door aan uw werkgever. Doet u dit later, dan rekenen we premie voor de tijd dat u verzekerd bent geweest.

Besluit u nu om niet deel te nemen en wilt u later toch Anw-hiaatpensioen voor uw partner? Dan mogen we u vragen stellen over uw gezondheid of mogen we u medisch keuren. Op basis van deze uitkomsten kunnen we besluiten u niet te verzekeren voor het Anw-hiaatpensioen.

Let op! Als u gaat samenwonen moet u uw partner zelf aanmelden bij uw werkgever, of bij ons. Een huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgen wij automatisch door van uw gemeente.

Uit elkaar

Als uw relatie eindigt, heeft uw ex-partner geen recht meer op Anw-hiaatpensioen als u overlijdt. Dit pensioen is namelijk verzekerd op risicobasis. Dat betekent dat er geen waarde wordt opgebouwd om te verdelen tussen ex-partners.

Is Anw-hiaatpensioen standaard voor alle medewerkers meeverzekerd in uw pensioenregeling? Dan blijft dit verzekerd voor een eventuele nieuwe partner.

Let op! De beëindiging van samenwonen moet u zelf doorgeven aan uw werkgever, of aan ons. Scheiden of het einde van een geregistreerd partnerschap krijgen wij automatisch door van uw gemeente.

Arbeidsongeschikt

Wanneer u niet of minder werkt door arbeidsongeschiktheid, blijft het Anw-hiaatpensioen gewoon verzekerd voor uw partner.

Premievrijstelling

Heeft u ‘vrijstelling van premiebetaling bij arbeidsongeschiktheid’? Dan betalen wij de premie voor het gedeelte dat u arbeidsongeschikt bent. Dit geldt ook voor de premie voor Anw-hiaatpensioen.

Het UWV informeert ons over een verandering in uw arbeidsongeschiktheid. Dit kan gevolgen hebben voor de premie die wij voor u betalen.

Bijna met pensioen

De verzekering van Anw-hiaatpensioen stopt automatisch op de pensioendatum. Standaard is dit als u 68 jaar wordt. Is de pensioenleeftijd in uw Persoonlijk Pensioen Plan lager? Dan geldt die lagere leeftijd als pensioenleeftijd.

Keuzes rond de pensioendatum

  • Eerder met pensioen? Dan stopt de verzekering op uw gekozen pensioendatum.
  • Eerst deeltijd met pensioen? Dan blijft uw partner gewoon verzekerd voor Anw-hiaatpensioen. Tot u helemaal met pensioen gaat of, als dit eerder is, 68 jaar wordt.
  • Later met pensioen? Dan stopt de verzekering als u 68 jaar wordt.
Overlijden

Uw partner ontvangt Anw-hiaatpensioen als u overlijdt vóór de pensioendatum. Uw partner ontvangt de uitkering tot hij of zij 68 jaar wordt. Of, als dit eerder is, de AOW-leeftijd bereikt. Vaak is dat ook het moment dat uw partner een eigen pensioen ontvangt.

Anw-hiaatpensioen is een aanvulling op het partnerpensioen vóór pensioendatum. Kijk voor de hoogte van het partner- en Anw-hiaatpensioen in mijn.nn. Log in, kies uw pensioenproduct en klik op ‘Wat als ik … overlijd’.

Let op! Als u gaat samenwonen moet u uw partner zelf aanmelden bij uw werkgever, of bij ons. Een huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgen wij automatisch door van uw gemeente.