English version

Zelf je beleggingsfondsen kiezen

in de beleggingsvormen Index Volgend en Actief Beheerd

Standaard beleggen we je pensioengeld in een lifecycle. Maar mogelijk kun je ook zelf je beleggingsfondsen kiezen (‘Zelf beleggen’). Je hebt dan ‘ruime beleggingsvrijheid’. Heb je een Persoonlijk Pensioen Plan, dan zie je in laag 2 van Pensioen 1-2-3 of je deze mogelijkheid heeft. Voor het Pensioen Continu Plan kun je altijd kiezen voor Zelf beleggen. Voor Pensioen Plus kun je kiezen voor Zelf beleggen als je dit voor je Persoonlijk Pensioen Plan (je basisregeling) ook kunt.

Hoe werkt ‘Zelf beleggen’?

Maak je gebruik van de mogelijkheid om zelf je beleggingsfondsen te kiezen voor je pensioen? Dan heb je de keuze uit de beleggingsfondsen die beschikbaar zijn binnen je pensioenregeling. Voordat je jouw beleggingsfondsen kiest, moet je eerst met de risicoprofielbepaler je risicoprofiel vaststellen. Dit helpt je om te bepalen hoeveel beleggingsrisico bij jou past, en tot hoever je je risicovolle beleggingen het beste kunt afbouwen. Zo sluit de pensioenuitkering die je verwacht later te kiezen hierop aan. We hebben je risicoprofiel ook nodig om je beleggingskeuzes te kunnen verwerken. Het is verstandig om je risicoprofiel ieder jaar opnieuw vast te stellen.
Je kunt je fondskeuze vervolgens via het fondskeuzeformulier op deze pagina doorgeven.

Zelf verantwoordelijk voor beleggingen

Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je de beleggingsfondsen kiest die passen bij je wensen en situatie. Je moet er dus zelf voor zorgen dat je zoveel risico loopt, als bij jou past. Komt je pensioenleeftijd of AOW-leeftijd dichterbij? Dan bouwen we het beleggingsrisico niet automatisch voor jou af.

Kies je voor ‘Zelf beleggen’, dan is het belangrijk dat je genoeg kennis van en ervaring met beleggen heeft. Zo kun je de risico’s goed inschatten. En zo kun je zelf het beleggingsrisico afbouwen als je daadwerkelijke pensioendatum dichterbij komt. Denk je dat je na je pensioendatum een vaste pensioenuitkering wilt, waarmee niet wordt belegd? Dan is het verstandig om de risicovolle beleggingen zo ver mogelijk af te bouwen. Past een variabele uitkering waarbij deels met je pensioengeld wordt belegd beter bij jou? Dan kun je daarbij aansluiten door de risicovolle beleggingen minder ver af te bouwen.

Wanneer kan ik zelf mijn beleggingsfondsen kiezen?

Voor je Persoonlijk Pensioen Plan kun je zelf je beleggingsfondsen kiezen, als je ‘ruime beleggingskeuze’ hebt (zie laag 2 van Pensioen 1-2-3). Voor het Pensioen Continu Plan kun je altijd kiezen voor Zelf beleggen. Voor Pensioen Plus kun je kiezen voor Zelf beleggen als je dit voor je Persoonlijk Pensioen Plan (je basisregeling) ook kunt.

Maar let op: ook als je pensioenregeling de mogelijkheid biedt om te kiezen voor Zelf beleggen, is dit niet altijd mogelijk. Heb je een Persoonlijk Pensioen Plan en begint het polisnummer van je pensioenregeling met een 5? Dan kun je niet Zelf beleggen in de volgende gevallen:

  • Je vult je pensioen aan met Extra inleggen. Voor Extra inleggen kun je niet zelf je beleggingsfondsen kiezen. We beleggen altijd voor jou in een lifecycle. Daarbinnen kun je wel enkele beleggingskeuzes maken, zoals meer of minder risicovol laten beleggen.
  • Je koopt gegarandeerd pensioen met de Pensioenclick. Deze keuze kun je niet combineren met Zelf beleggen. Wil je toch Zelf beleggen? Stop dan eerst met het kopen van gegarandeerd pensioen. Als deze keuze is verwerkt, kun je meteen gaan Zelf beleggen.

Je keuze maken en doorgeven

Voor je pensioenregeling met beleggingsvormen Index Volgend of Actief Beheerd kun je kiezen uit de beleggingsfondsen die horen bij deze beide beleggingsvormen. Je moet altijd eerst de risicoprofielbepaler invullen, voordat je een nieuwe fondskeuze kunt doorgeven. Of je moet dit minder dan een jaar geleden nog gedaan hebben.

1. Je risicoprofiel bepalen

Heb je een Persoonlijk Pensioen Plan? Dan kun je op mijn.nn Inkomen Later de risicoprofielbepaler invullen. Klik rechtsboven op mijn.nn om in te loggen. Klik daarna op je pensioenregeling. In Inkomen Later vind je de risicoprofielbepaler door onder ‘Direct naar’ te klikken op ‘Beleggingskeuzes’. Heb je nog geen account aangemaakt, of ben je je inloggegevens vergeten? Dan helpen we je op het inlogscherm van mijn.nn verder.

Voor Pensioen Plus en Pensioen Continu Plan stel je jouw risicoprofiel vast met behulp van de risicoprofielbepaler in pdf, die je hieronder kunt downloaden en invullen.

2. Je fondskeuze maken

Vervolgens kun je kiezen in welke fondsen je wilt laten beleggen. Je kunt de fondsinformatie en de koersen bekijken op Koersen en fondsinformatie beleggingsvorm Index Volgend en Actief Beheerd. Het is verstandig om je fondskeuze af te stemmen op je risicoprofiel en het aantal jaren tot je pensioendatum. Je risicoprofiel geeft aan hoeveel beleggingsrisico bij jou past en tot hoever je jouw risicovolle beleggingen het beste kunt afbouwen. In het document ‘Beleggen zoals bij jou past’ helpen we je daarbij. Je kunt hiermee bepalen welke verdeling in beleggingscategorieën past bij je risicoprofiel en het aantal jaren tot je pensioendatum.

Je kunt je fondskeuze invullen op het fondskeuzeformulier in de pdf die je hieronder kunt downloaden.

3. Je fondskeuze doorgeven

Heb je jouw fondskeuzeformulier helemaal ingevuld en ondertekend? Stuur het dan naar ons op. De adresgegevens staan op het formulier.
Let op: heb je de risicoprofielbepaler in pdf ingevuld in plaats van online? Stuur deze dan mee met je fondskeuzeformulier.

Beleggen met garantie

Let op: Heb je een Persoonlijk Pensioen Plan of een Pensioen Continu Plan, en begint het polisnummer van je pensioenregeling met een 8? Dan kun je ervoor kiezen om te laten beleggen in het Goldman Sachs Euro Rente Fonds (NL) N.V. - P en gebruik te maken van de inleggarantie. Is je totale inleg in dit beleggingsfonds in euro’s hoger dan de werkelijke waarde van de beleggingen op je pensioendatum? Dan krijg je in plaats van de waarde van de beleggingen je totale ingelegde premie terug. Dit betekent dus dat je altijd minimaal je ingelegde premie terugkrijgt (minus de betaalde premie voor deze garantie).

De garantie op je pensioendatum geldt alleen voor de inleg. Over bijgeschreven dividend geven we geen inleggarantie.

Premie voor garantie

Kies je voor de inleggarantie, dan betaal je daarvoor een premie ter hoogte van 1% van de inleg. Deze premie beleggen wij niet voor jou. Ook krijg je over deze premie geen inleggarantie.

Voorwaarden voor de inleggarantie

Voor de inleggarantie geldt een belangrijke voorwaarde: de inleggarantie geldt alléén als je onafgebroken tot je (vervroegde) pensioendatum laat beleggen in het Goldman Sachs Euro Rente Fonds (NL) N.V. - P. Als je later met pensioen gaat, geldt de inleggarantie tot die uitgestelde pensioendatum.

In bepaalde gevallen geldt deze voorwaarde niet. Laat je zonder onderbreking beleggen in het Goldman Sachs Euro Rente Fonds (NL) N.V. - P, dan heb je namelijk wel recht op de inleggarantie als:

  • je met deeltijdpensioen gaat (voordat je volledig met pensioen gaat);
  • je ervoor kiest om de waarde van je pensioen over te dragen naar de pensioenuitvoerder van je nieuwe pensioenregeling (wettelijke individuele waardeoverdracht). Als je van werkgever verandert of toetreedt tot een beroepspensioenregeling is meestal sprake van wettelijke waardeoverdracht. Is op dat moment de totale inleg hoger dan de werkelijke waarde van jouw beleggingen? Dan dragen we de netto ingelegde premie over;
  • wij vóór je pensioendatum je pensioen afkopen, omdat het pensioen kleiner is dan het wettelijk voorgeschreven minimum;
  • je voor je pensioendatum overlijdt, waarbij 90% van de beleggingswaarde beschikbaar komt.

Verval van de inleggarantie

De inleggarantie vervalt als:

  • je de waarde in het Goldman Sachs Euro Rente Fonds (NL) N.V. - P laat beleggen in een ander beleggingsfonds (‘switchen’), tenzij wij het Goldman Sachs Euro Rente Fonds (NL) N.V. - P vervangen;
  • je kiest voor een individuele niet-wettelijke waardeoverdracht. Dit is waardeoverdracht waarbij de pensioenuitvoerder niet verplicht is mee te werken. (Voor de regels bij wettelijke waardeoverdracht, zie onder ‘Voorwaarden voor de inleggarantie’, hierboven);
  • je instemt met (of geen bezwaar maakt tegen) een collectieve waardeoverdracht;
  • je overstapt naar beleggen in een lifecycle;
  • als je de waarde van de beleggingen vóór je pensioendatum gebruikt om gegarandeerd pensioen in te kopen.

De betaalde premies voor de inleggarantie betalen we niet terug.

Kosten voor Zelf Beleggen

Lopende kosten

De lopende kosten bevatten alle kosten die de fondsbeheerder in rekening brengt voor het beheer van de beleggingen. Deze kosten haalt de fondsbeheerder uit het totale fondsvermogen. De kosten worden als percentage van de waarde uitgedrukt. Je ziet deze kosten niet apart terug in overzichten van je pensioenverzekering. De kosten zijn namelijk verwerkt in de koers van het beleggingsfonds. Je vindt deze kosten op de pagina Koersen en fondsinformatie beleggingsvorm Index Volgend en Actief Beheerd. Klik op de naam van het fonds en daarna op de tab ‘Feiten’.

Inkoop- en afgiftekosten

De lopende kosten bevatten niet de transactiekosten die de fondsbeheerder maakt voor het aan- en verkopen van de beleggingen in het beleggingsfonds. Als de fondsbeheerder voor jou extra beleggingen aankoopt of voor jou beleggingen verkoopt, dan geldt vaak een opslag of afslag op de transactiekoers. Deze opslag of afslag wordt in rekening gebracht om de huidige beleggers in het beleggingsfonds te beschermen tegen kosten die ontstaan door de extra aan- of verkopen. Deze kosten worden ook wel instap- of uitstapvergoeding, of ‘spread’ genoemd. Ook deze kosten zie je niet in overzichten, omdat deze in de koers van het fonds zijn verwerkt. Onder het kopje ‘Actuele- op- en afslagen’ op deze pagina staat een actueel overzicht van de maximum op- en afslag van de fondsen van de lifecycle.

Beheerkosten

Naast de kosten die de fondsbeheerder in de koers verwerkt, brengt Nationale-Nederlanden beheerkosten in rekening voor onder andere het:

  • beheren van de lifecycles;
  • wijzigen van de beleggingen binnen de lifecycles;
  • samenstellen van het fondsaanbod van de beleggingsfondsen die je zelf kunt kiezen;
  • informeren over de beleggingen.

De beheerkosten zijn een percentage van de waarde van de beleggingen. Deze kosten brengen wij in mindering op de waarde van de beleggingen. Je vindt de hoogte van de beheerkosten in laag 3 van je Pensioen 1-2-3, in het pensioenreglement.

Als de waarde van je beleggingen in meerdere beleggingsfondsen is belegd, brengen we de beheerkosten periodiek in mindering op de waarde van de beleggingsfondsen. We doen dit in de verhouding van de waarde van de beleggingsfondsen.

Aan- en verkoopkosten

Voor het aan- of verkopen van de beleggingen kan Nationale-Nederlanden kosten in rekening brengen. De hoogte van deze kosten kun je vinden in laag 2 van je Pensioen 1-2-3 of in je pensioenreglement.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur