Ga direct naar inhoud

Zes stappen naar overzicht in je inkomsten en uitgaven

Je inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten is best een karwei. Laat staan om het overzicht vervolgens te houden. Dat is vaak gewoon een hele klus. Heb je nog geen grip op je geldzaken? Ontdek de zes stappen om je financiën weer op orde te krijgen. En bekijk onze tips om het overzicht te houden.

  • Stappenplan
  • 4 minuten
  • 28 april 2023

Waarom een overzicht maken van je inkomsten en uitgaven?

Het bijhouden van al je inkomsten en uitgaven kost tijd. Tijd die je misschien niet hebt of eraan wilt besteden. Maar het overzicht hebben en houden over je financiën heeft echt voordelen. Begin klein en start met je maandelijkse uitgaven en maandelijkse inkomsten bijhouden.

De voordelen van het bijhouden van je financiën:

  • Je weet je totale inkomsten.
  • Je ziet je uitgaven op een rij. Waar gaat het meeste geld naartoe?
  • Je herkent vaste lasten en kansen om ergens geld te besparen.
  • Geld besparen betekent ook (meer) geld opzij kunnen zetten.
Eén op de vijf jongeren tussen 18 en 26 jaar heeft ernstige betalingsproblemen, wist je dat? Dat zorgt voor heel veel geldstress. Een inkomsten- en uitgavenoverzicht helpt je bij het maken van gezonde financiële keuzes.

Bron: Onderzoek van het Nibud, 2022

Hoe maak je een financieel overzicht?

Wil je weten hoe je er financieel voorstaat? Je kunt op verschillende manieren een handig overzicht maken van je inkomsten en uitgaven.

Gebruik pen en papier

De meest makkelijke manier is natuurlijk gewoon een vel papier of een huishoudboekje pakken. Schrijf alle vaste lasten en inkomsten op. Bewaar dit op een goede plek. Een vel papier raak je namelijk makkelijk kwijt. Er is nog een ander nadeel van deze manier van geldzaken bijhouden. Het is veel werk en aanpassingen doen is lastig.

Creëer overzicht met een spreadsheet

Gebruik je liever geen pen en papier? Dat kan. Met een online-spreadsheet kun je ook uitgaven bijhouden. Een spreadsheet pas je makkelijk aan. En je breidt het overzicht eenvoudig uit als dat nodig is.

Wist je dat je eenvoudig een overzicht in Excel kunt maken? Gebruik het maandbudgetsjabloon. Kies voor een Excel bestand en zoek in online sjablonen naar 'Maandbudget sjabloon'. Dit sjabloon hoef je alleen nog maar zelf in te vullen. Liever op zoek naar een begroting?

Gebruik dan de begroting van het Nibud.

Maak gebruik van een app

Tegenwoordig zijn er genoeg apps die je helpen bij het maken van een overzicht. Denk aan online huishoudboekjes. Er zijn ook speciale budgetoverzicht apps. En misschien biedt de app van je bank ook een huishoudboekje.

Schakel hulp in van een expert

Heb je moeite met het maken van een goed overzicht? Dan kun je hulp inschakelen. Een financieel adviseur kan je helpen. Gemeenten bieden ook hulp bij financiële vraagstukken. Vraag dit eens na. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Wist je dat het Nibud een online cursus heeft? Met de cursus krijg je meer controle over je geld. Het kost niets.

Bron: Nibud

Overzicht inkomsten en uitgaven? Deze zes stappen gaan je helpen

Maak een overzicht van alle inkomsten per maand

Pak de app van je bank erbij. Schrijf je salaris en andere inkomsten van jezelf en je eventuele partner op van de afgelopen drie maanden. Hierbij kan je ook de Ook loon dat je cash krijgt uitbetaald mag in het overzicht natuurlijk niet ontbreken. Schrijf ook toeslagen op. Bijvoorbeeld zorgtoeslag of kinderbijslag. En denk aan eventuele teruggave van de Belastingdienst.

Maak een overzicht van alle uitgaven per maand

Doe hetzelfde voor je uitgaven. Vergeet hierbij ook niet de kosten aan gemeentelijke belastingen. En eventuele schulden die je terugbetaalt. Zo zie je meteen waar je geld naartoe gaat.

Maak de rekensom

Als je de uitgaven aftrekt van je inkomsten weet je of je geld overhoudt.

Verdeel je uitgaven in groepjes

Waarschijnlijk zie je inkomsten en uitgaven die je kunt verdelen in groepjes. Denk aan:

  • De kosten voor verzekeringen
  • De woonlasten (de hypotheek of huur)
  • Abonnementen waar je geld aan uitgeeft
  • De dagelijkse boodschappen
  • Kleding
  • Vervoer
  • Spontane uitjes

Je hebt nu verschillende categorieën in kaart gebracht. Bekijk deze categorieën. Sommige uitgaven zijn niet per se nodig. Andere wel. Voel je niet rot over onnodige uitgaven. Juist het inzicht dat je krijgt is waardevol. Je kunt binnen de categorieën ook onderscheid maken tussen spontane uitgaven en uitgaven die iedere maand terugkomen.

Kijk vooruit

Je krijgt steeds meer controle over je financiën. Maak nu keuzes en een plan voor de komende tijd. Wat zijn vaste uitgaven? Welke uitgaven kunnen lager? En welke kosten zijn helemaal niet nodig. En als je geld overhoudt, misschien kun je een (hoger) bedrag sparen. Maar misschien moet je ook keuzes maken die je wat meer financiële ruimte geven. Voer je financiële plan eens een maand uit.

Evalueer of de maand te lang was

Heb je een maand of langer je plan uitgevoerd? Kies een moment om te evalueren. Valt het nieuwe financiële plan je mee? Of moet je nog bijschaven? Grip krijgen op je geldzaken duurt soms wat langer dan je denkt. Geef in ieder geval niet op.

Overzicht financiën: dit levert het je op

Het bijhouden van je inkomsten en uitgaven geeft grip op je geldzaken.

Meer overzicht

Je wilt voorkomen dat je meer geld uitgeeft dan je hebt. Als je je uitgaven op een rij zet, krijg je meer overzicht. Je hebt inzicht in je vaste lasten. En je variabele uitgaven. Je kunt precies zien wat je betaalt voor dingen als je vaste lasten, huishoudelijke uitgaven en extraatjes.

Rust in je hoofd

Weet jij zeker dat er nog genoeg op je rekening staat voor de boodschappen? Of kun je wel genoeg sparen voor de vakantie? Als je je uitgaven bijhoudt, hoef je daar niet over te stressen. Daardoor ervaar je meer rust in je hoofd. En met rust in je hoofd maak je betere beslissingen.

Problemen voorkomen

Krijg je minder salaris of lopen de kosten op? Je wilt voorkomen dat je schulden maakt. Zet je uitgaven op een rij voor een goed overzicht. Ontdek op die manier of je aan het einde van de maand uitkomt. Als je dat vooraf weet, voorkom je problemen.

Betere financiële keuzes maken

Je hebt de kans om te besparen. Denk hierbij aan het opzeggen van onnodige abonnementen of verzekeringen. En misschien kun je een start maken met (meer) geld per maand opzijzetten.

Zelf aan de slag

Heb je het stappenplan gevolgd? Gebruik deze tips om je (nieuwe) financiële doelen te bereiken.

  • Krijg meer grip op je geld met de 50-30-20-regel. Daarmee verdeel je je netto-inkomen in drie groepen: 50% voor vaste lasten, 30% voor persoonlijke behoeften en 20% voor sparen en schulden aflossen.
  • Gebruik de online bankieren app van je bank om spaardoelen in te stellen. Dit helpt om onnodige uitgaven te doen. Per spaardoel zie je hoeveel je al hebt gespaard.

Een gezamenlijke rekening bij
Nationale-Nederlanden?

Je kunt gemakkelijk een gezamenlijke rekening openen bij NN. Met de app krijg je dan een goed overzicht over inkomsten en uitgaven van je rekening. Bekijk wat de voordelen voor jullie kunnen zijn.

  • Automatisch sparen

Wist je dat bij veel spaarrekeningen ook automatisch kunt sparen? Als je weet hoeveel je elke maand kunt sparen, stel je dit als vast bedrag in. Dit bedrag wordt vervolgens automatisch overgemaakt naar je spaarrekening.

  • Extra geldpotje voor je pensioen

Naast sparen kun je ook kiezen om het bedrag dat je elke maand overhoudt te gebruiken voor je pensioen. Zo bouw je aanvullend pensioen op.

Wil je meer weten over budgetteren?

50-30-20-regel: hoe werkt dat?

Wil je budgetteren, maar heb je geen zin in gedoe met allerlei potjes? Dan is de 50-30-20 regel misschien wel iets voor jou.

Hoe werkt de 50-30-20-regel?

Je financiën op orde krijgen in 10 stappen

Zie jij door de financiële bomen het bos niet meer? Wij helpen je met 10 praktische tips om je financiën op orde te brengen.

Krijg je financiën op orde

Hebben jullie al een huishoudboekje?

Ga je samenwonen en wil je het financiële overzicht behouden of juist terugkrijgen? Houd een huishoudboekje bij.

Voordelen van een huishoudboekje