Ga direct naar inhoud

Aandelenbeurzen net onder recordniveaus

10 juni 2021

Wereldwijd staan veel aandelenbeurzen nog steeds tegen recordniveaus aan. Toch een vreemde gewaarwording als je bedenkt dat we door de Covid-19 pandemie een van de slechtste economische periodes ooit achter de rug hebben. Het lijkt aandelenbeleggers niet te deren, maar hoe lang blijft dit zo?

Economieën kruipen langzaam uit het dal

Door de Coronacrisis zijn economieën hard gekrompen. Nog steeds voelen we de gevolgen van de lockdowns. Overheden en centrale banken hebben fors ingegrepen en door alle stimuleringsmaatregelen kruipen we geleidelijk uit het dal. Niet overal gaat het even snel, maar de vooruitzichten verbeteren wel. Steeds meer sectoren kunnen de deuren weer openen nu de vaccinatiegraad verder stijgt en we het Coronavirus langzaam onder controle lijken te krijgen.. Consumenten staan letterlijk in de rij voor de winkels. Het spaarsaldo van huishoudens is het afgelopen jaar fors toegenomen en wij verwachten dat consumenten de komende tijd meer dan gemiddeld zullen uitgeven. Deze zogeheten ‘inhaalvraag’ is goed voor veel bedrijven.

Bedrijfsresultaten boven verwachting

Een belangrijke pilaar onder de aandelenkoersen zijn de bedrijfsresultaten. De winstontwikkeling van bedrijven bepaalt onder andere de waardering van een bedrijf en is daarmee van invloed op de koersontwikkeling. Nu zat het met de laatste kwartaalcijfers wel snor; meer dan 80% van de bedrijven in de S&P 500 aandelenindex rapporteerde betere resultaten dan verwacht. Beleggers reageerden hier overwegend positief op. De kanttekening bij dit enthousiasme is dat in vergelijking met 2020 de kwartaalwinsten wel zijn gedaald. Dat Corona daarvan de oorzaak is zal geen verrassing zijn, daarom tillen we hier minder zwaar aan.

Enige voorzichtigheid geboden

Wij verwachten niet dat de beurskoersen op korte termijn zullen dalen maar enige voorzichtigheid is wel geboden. Vooral aandelenkoersen staan net onder recordniveaus en zijn daardoor kwetsbaar voor onverwachte economische ontwikkelingen. Daarnaast stijgen veel grondstofprijzen door de aantrekkende vraag. Hierdoor is recent de inflatie gestegen en de lange rente opgelopen. En alhoewel centrale banken denken dat de inflatiestijging van tijdelijke aard is, kan dit negatief zijn voor obligatiekoersen.

Vooruitzichten voor de komende maanden positief

De wereldwijde macro-economische vooruitzichten zijn positief en veel overheden blijven het bedrijfsleven ondersteunen met maatregelen. Centrale banken houden de korte rente voorlopig laag. Dit zorgt voor gunstige financieringsvoorwaarden. En nu de consument eindelijk weer meer kan besteden zien wij de komende maanden, letterlijk en figuurlijk, zonnig in. Wij wensen u alvast een fijn begin van de zomer.

Michel Engbers, Directeur Vermogensbeheer Nationale-Nederlanden Bank