Met deze tips laat jij je boot overwinteren
Hoe voorkom je schade aan je boot tijdens de winterstalling?
Het begint al bij het hijsen. Weet je precies waar de hijsbanden moeten komen? Zitten de stickers nog op de goede plek? Tip: maak foto’s bij de laatste hijsbeurt, zodat je aan de kraanbediende laat zien hoe het schip er onder water uit ziet. Waar zitten de uitstekende delen zoals de schroefas, zinkanodes en het roer? Zorg dat de hijsbanden daar ver vandaan blijven. Als je schip een klassiek ontwerp heeft, loont het om de hijsbanden langsscheeps aan elkaar te binden. De hijsband kan er dan niet afglijden.
Zorg dat je boot veilig op de bok staat
Bij het opbokken worden verschillende soorten stempels gebruikt Deze stempels houden de boot op z’n plek en voorkomen dat de boot opzij valt. Het gewicht van de boot rust niet op deze stempels, maar op de kiel. Als het hard waait, drukt de wind de romp van de boot opzij tegen de stempels aan. Daardoor krijgt de romp op maar vier plaatsen flink wat druk te verwerken. Zorg dus dat de stempels zo groot mogelijk zijn en dat ze kunnen veren. Als bij een zeilboot de mast erop blijft staan, zorg dan dat alle zeilen eraf zijn om de windvang te beperken.
Overleg met het stallingsbedrijf dat je boot in zuidwestelijke richting neergezet wordt. Dan is de zijwind, en dus de druk op de romp, minder. Als je een zeilboot onbeschut wegzet, is het verstandiger om de mast eraf te halen. Een gestalde boot geeft immers niet mee en de krachten op de verstaging zijn erg groot. Heftige stormen komen ook voor, dus het is verstandig om de boot nog extra te zekeren op de bok. Met sjorbanden die aan de bok vastzitten en bijvoorbeeld om de mast of om de schootlieren gaan, kan de boot extra gezekerd worden en voorkom je dat hij van de bok valt.
Als de boot onbeschut staat, zorg dan dat de windvang zo klein mogelijk is. De buiskap, dektent, zeiltjes in de reling, buitenboordmotor aan de hekstoel en kratjes of jerrycans op het dek; overweeg bij alles of het écht nodig is om het aan dek te laten staan. Je kan ervoor kiezen om je ankerketting uit te laten lopen en anker en ketting op de grond te leggen. Hiermee verlicht je de druk op de romp. Kijk ook goed om je heen: zijn de boten naast de jouwe goed gezekerd? Is alles daar goed vastgezet? Zijn er geen klapperende grote dekzeilen die jouw boot kunnen beschadigen?
Tips voor het vorstvrij houden van je boot
Een boot die uit het water is, kan lijden onder vorst. Zet daarom bij het stallen alle afsluiters open en laat het water eruit lopen. Laat voor de zekerheid ook een klein beetje antivries door de leidingen lopen (wel opvangen voordat het op de grond terecht komt, want de vloeistof is milieuvervuilend). Zorg ook dat de motor winterklaar is voordat de boot de kant op gaat, dat de accu’s vol en ontkoppeld zijn en de water- en holdingtanks leeg zijn.
Tip: Dieven weten ook at er op een boot apparatuur te vinden is; berg daarom dure spullen uit het zicht of neem ze mee naar huis. Check hier al onze tips om diefstal te voorkomen.
Voorkom schimmel in de boot
In de winter is de boot afgesloten en is het zowel binnen als buiten vochtig. Hierdoor is het mogelijk dat er schimmel in je boot ontstaat. Dit kan je voorkomen door de kussens, kleding en linnengoed mee naar huis te nemen en ze daar goed droog op te bergen. Als dat niet kan, zet kussens dan rechtop en zet de kastjes open. Zet een luik op een kiertje om goed te ventileren. Als je de boot helemaal afsluit, is het verstandig om een luchtdroger of vochtvreters neer te zetten. Ook in huizen komt schimmel voor en check nu online veel handige info om schimmel te voorkomen.Ga tenslotte regelmatig even kijken of alles nog goed gaat aan boord; dan voorkom je vervelende verrassingen in het voorjaar.
Wil je ook goed verzekerd en veilig het water op met je boot? Vraag dan vandaag nog onze Bootverzekering aan.
Vraag nu onze Bootverzekering aan
Meer artikelen
Er zijn geen blog artikelen gevonden