In een notendop:
- Start je werk niet op maandag
- Plan bij terugkomst voldoende rust en leuke dingen
- Maak tijd voor vakantie-napret
- Beperk schermtijd en kies voor mindfulness
- Maak plannen voor die volgende vakantie
- Besteed tijd aan de vakantievoorpret
- Kies je reisgenoten zorgvuldig
- Rond je werk slim af
- Sport op je laatste werkdag
- Doe wat vaker waar jij zin in hebt tijdens je vakantie
- Laat je telefoon even met rust en zet je apps uit
- Maak je laatste vakantiedag extra bijzonder
Hello, goodbye vakantiegevoel
We zijn dol op vakantie. Maar liefst 85% van de Nederlanders wil in 2024 op reis, staat in een onderzoek van NBTC. Ook blijkt, uit onderzoek van Jana Kühnel en Sabine Sonnentag, dat leraren na een vakantie veel betrokkener zijn op het werk. En minder burn-outklachten hebben. Lang houdbaar zijn die effecten helaas niet. Wetenschappers hebben zelfs een naam voor het wegebben van dat gevoel bij thuiskomst: het fade-out-effect. Binnen twee tot maximaal vier weken is dat vakantiegevoel als sneeuw voor de zon verdwenen. Eenmaal thuis rol je namelijk snel weer in je oude routine. Maar je kunt het dus wel rekken, dat vakantiegevoel.
Hoe houd je het vakantiegevoel vast? Met deze tips kun je het rekken
1. Start je werkweek eens op woensdag
Plan je terugkomst goed. Hervat je werk na de vakantie niet op maandag, maar bijvoorbeeld op woensdag. Dan hoef je maar een halve week te overbruggen tot het weekend. Die vakantieflow vasthouden is toch wat makkelijker op vrije dagen.
2. Plan die weken na je vakantie slimmer
Terug in de dagelijkse sleur? Hoe houd je het vakantiegevoel dan vast? Zorg voor voldoende rust en plan leuke dingen. Denk nog eens na: waar kreeg je die nieuwe energie van? Wat hielp je te ontspannen tijdens je vakantie? Plan relaxte dingen in. Las je een boek? Pak die een avondje erbij. Of kies voor nieuwe ervaringen. Is die schildercursus iets voor jou? Laat die regelmaat af en toe een beetje varen. Maar dat geldt dan weer niet voor slapen. Lukt het je net zo veel slaap te pakken als tijdens je vakantie?
3. Zoek jouw souvenir 2.0
Napret hoeft echt niet altijd een fotoalbum te zijn, met perfecte vakantiefoto's, waar het plezier van afspat. Zoek wat bij jou past. Schilder je woonkamer in die kleur die je doet denken aan je vakantiebestemming. Hang die Marokkaanse mand aan de muur, die je scoorde in de medina. Of koop die cactus bij het tuincentrum die je doet denken aan je trip naar Sicilië. Sta je graag in de keuken? Maak die Franse favoriet dan eens zelf.
4. Blijf in het hier en nu
Veel vakantiegangers kunnen hun schermtijd wat makkelijker beperken. Trek die lijn even door na je vakantie. Zo kom je wat meer in contact met je omgeving. Dat helpt je het vakantiegevoel vast te houden. Ook een idee: oefen in mindfulness. En doe een meditatie of begin met een simpele ademhalingsoefening. Wetenschappers linken ademhalingsoefeningen aan minder angstgevoelens, minder stress en een beter denkvermogen. Heb je de 4-7-8-ademhaling al eens geprobeerd? Die brengt je tot rust en helpt bij het in slaap vallen.
5. Plan die volgende vakantie!
Is die vakantievlam echt gedoofd? Dan is het tijd om te dromen over die nieuwe vakantie. Wist je dat je ook voor én tijdens je vakantie veel kunt doen om dat vakantiegevoel te versterken. Houd de volgende tips in je achterhoofd bij het plannen van je volgende reis.
Wat is het ultieme vakantiegevoel?
Ontbijten in de zon, een strandrit te paard, ziplinen op die adembenemende plek of die verkoelende duik nemen wanneer het jou uitkomt. Jij bepaalt. Voor de één is het rust en even die verantwoordelijkheden van je afschudden. Voor de ander is het avontuur, nieuwe indrukken opdoen of de natuur in. Vraag jezelf eens af: wat is dat vakantiegevoel eigenlijk voor mij? Wie weet kun je een paar van die activiteiten een plek in je dagelijks leven geven.
Vakantiegevoel langer vasthouden? Met deze tips versterk je het vakantiegevoel ook voor én tijdens je vakantie
6. Blink uit in voorpret
Vergeet de vakantievoorpret niet. Zo verleng je je vakantie vooraf al. Daar kun je zo ver in gaan en zo vroeg mee beginnen als je zelf wil. Maak ruim voor je vakantie een Spotify-playlist met je favoriete chansons voor je caravantocht naar Zuid-Frankrijk. Of download met het hele gezin de Duolingo-app. En doe een wedstrijdje: wie het beste de taal van jullie vakantieland spreekt. En die playlist lekker vaak afspelen als je weer thuis bent, helpt om je langer in de vakantiesfeer te blijven.
7. Kies je reisgenoten zorgvuldig
Hoe ga je ontspannen op vakantie? Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook als je vakantiegevoel je lief is. Ga je op vakantie met vrienden? Check of jullie dezelfde vakantietypes zijn. Ben jij die rustige zonaanbidder, maar is je reisgenoot geen stilzitter? Dat kan je wat vakantiestress opleveren. Oké, een beetje schipperen hoort er soms bij, maar op dezelfde golflengte zitten is wel zo fijn. Stress hebben op vakantie is in elk geval geen goed idee. Zo kom je minder ontspannen thuis. En houd je dat vakantiegevoel dus minder lang vast.
Op reis? Dit moet je regelen voor je zorgverzekering
Als je op vakantie gaat, wil je vast weten of je goed verzekerd bent. Daarom hebben we een vakantiechecklist voor je gemaakt, zodat je weet wat je moet regelen. Onze support heb je! Want wat dekt je zorg- en reisverzekering eigenlijk? En heb je nog vaccinaties nodig? Of moet je nog een medicijncheck doen? Vink mee met onze vakantiechecklist.
8. Rond je werk slim af
En ga niet als een dolle nog even al je werk afronden, dan weet je zeker dat je met een achterstand je vakantie start. Rond je werk slim af voor je op vakantie gaat. En nog een voordeel van je werk slim afronden: je start na je vakantie veel rustiger op. Dat helpt ook om je vakantiegevoel te verlengen.
Heb je vaker last van stress? Wil je daarmee om leren gaan? En heb je een zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden? Zet de NN Vitaal app in en volg een training omgaan met stress. Zodat je het hele jaar door wat meer ontspanning voelt.
9. Sport op je laatste werkdag
Je laatste werkweek ontspannen afronden? Dat willen we allemaal wel. Maar soms is het even niet zo realistisch en ervaar je toch die stress. Volgens arbeids- en organisatiewetenschapper Jessica de Bloom, kan het goed zijn om je na die laatste werkdag even in het zweet te werken. Sporten helpt om die opgebouwde stresshormonen weer af te breken (In Mind, 2013).
Heb je een zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden? Zet jouw Fit Pakket in! Je krijgt 20% korting op een jaarabonnement bij SportCity en 10% korting op sportkleding bij Plutosport. Of doe eens een sportmedische check (je krijgt tot €150 vergoed). Bekijk alle voordelen van het Fit Pakket.
10. Doe wat vaker waar jij zin in hebt
Bestemming bereikt? Hoe krijg je dan dat fijne vakantiegevoel? Misschien moet je even landen. Maar na een paar dagen lukt het vast om gedachten over werk even te parkeren. Pak die rust en bedenk wat jij wil met al die vrije tijd. Struinen door dat Portugese stadje? Een bordspel op het campingterras? Of is het tijd voor die intensieve hike? Tip: doe dit ook af en toe als je weer thuis bent. Plan je weekend niet helemaal vol, maar laat de dag komen zoals-ie komt. En doe waar je op dat moment zin in hebt.
11. Laat je telefoon even links liggen
Goed idee: gun je hoofd wat rust en laat die telefoon even in je tent liggen. Toch weer aan het scrollen? Help jezelf een handje en zet je (e-mail)apps even uit. Zo kom je wat minder in de verleiding en wat meer in de vakantiesfeer. Trek je dit door bij thuiskomst, dan houd je dat relaxte gevoel ook dan langer vast.
12. Maak van je laatste dag een feest
Wetenschapper De Bloom deed volop onderzoek naar de fabels en feiten van je vakantiegevoel vasthouden. En schreef het boek ‘De kunst van het vakantievieren’. Daarin tipt ze onder andere om die laatste dag onvergetelijk te maken. Maak die herinneringen. Ga uit eten bij dat bijzondere restaurant. Of doe eens gek en sluit je reis af met een adrenalinekick. Paragliden in de bergen iets voor jou? Dan heb je meteen een goed verhaal waarvan je nog jaren kunt nagenieten.
Wist je dat? Liever meerdere korte vakanties, dan één lange
Even een korte rondvraag en je komt erachter dat de meeste mensen toch wel twee weken achter elkaar op vakantie gaan. Want dat is beter toch? Vaker en korter gaan heeft meer effect, omdat je vaker voorpret hebt. Dat vertelt onderzoeker Jeroen Nawijn van de Erasmus Universiteit aan Psychologie Magazine. Vakantiegangers voelden zich gemiddeld het beste en gezondste op dag acht van hun vakantie, blijkt uit onderzoek van De Bloom, Geurts en Kompier. Misschien volgend jaar dus vaker en korter gaan?
Meer artikelen
Er zijn geen blog artikelen gevonden