#1 Check het weerbericht
Voor je naar buiten rent: bekijk het weerbericht. En dan niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid. Die laatste is erg bepalend voor hoe zwaar jouw sportsessie zal zijn. Bij een lage luchtvochtigheid kan zweet makkelijk verdampen, bij een hoge luchtvochtigheid raken we zweet moeilijker kwijt. Waardoor je lichaam minder goed koelt. Een pas op de plaats is dan een goed idee.
#2 Smeer zonnebrand met een hoge factor
Neem zonnebrand mee als je een lange duurloop of intensieve work-out op de planning hebt staan. Tip! Download nu de SkinVision app. Heb je een zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden? Dan zit de app standaard in jouw pakket. Via de app check je verdachte huidplekjes en raadpleeg de uv-index als je nieuwsgierig bent naar de zonkracht op jouw locatie.
#3 Draag beschermende lichte kleding
Een inkoppertje, maar draag geen zwarte sportkleding. Ga juist voor een lichte sportoutfit. Donkere kleding houdt de warmte namelijk vast en dat is het laatste wat je wil. Kies naast een luchtige look voor een pet, die koop je tegenwoordig zelfs uv-werend. En voeg een sportzonnebril toe aan je uitrusting. Zoek er eentje uit met genoeg uv-bescherming, die ook goed blijft zitten. Heb je een zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden? Dan krijg je korting op je sportoutfit.
#4 Sport ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat
Verplaats je hardloopronde of bootcamples naar een tijdstip in de ochtend of aan het eind van de dag. Vermijd sporten tussen 12.00 en 15.00 uur, want dan is de zonkracht het sterkst.
#5 Pas je training aan
Afhankelijk van je fitheid: matig je snelheid of ga voor een intervaltraining. Zo kan je lichaam wat makkelijker herstellen. Het grote voordeel van sporten op warme zomerdagen: een lange warming-up is niet nodig. Een coolingdown voor de liefhebbers: sluit je training af met een verkoelende plons in het water.
#6 Bouw de hitte op
Begin niet middenin een hittegolf met gloednieuwe sportambities. Bouw het rustig op. Zeker in de zomer. Wil je wel starten met sporten in de zomer? Kies een beginnersschema en ga alleen op dagen met gunstige temperaturen. Of doe het extra rustig aan tijdens je eerste crossfitlessen.
#7 Kies je locatie zorgvuldig
Pas je hardloop- of fietsroute aan en kies voor een ronde buiten de stad, door het bos of langs het water. Buiten de stad blijft er minder warmte hangen. Wil je wel in de stad blijven? Kies dan voor een schaduwrijke route.
#8 Hydrateer, hydrateer, hydrateer
Drink de hele dag door. En bij een lange sportsessie: neem een flesje water mee, zodat je op tijd je vochtgehalte kunt aanvullen. Het liefst bevroren, dan heb je er na een half uur ook nog wat aan. Maar overdrijf je vochtinname niet.
#9 Plan een sportmedische keuring
Twijfel je of een sportsessie in de hitte wel geschikt is voor jou? Of wil je beginnen met sporten? Doe eens een sportmedische check. Heb je een zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden dan wordt dit tot € 150,- (dat is meestal volledig) vergoed.