Samen een huis kopen en niets op papier? Hoe regel je dat?

Gefeliciteerd! Jullie hebben een koophuis gevonden. Ondertussen zijn jullie bezig met het papierwerk voor de hypotheek. Je vraagt je nu af of je nog officiële stappen moet zetten. Jullie hebben nu (nog) geen kinderen, maar dit is wel jullie eerste koophuis samen.

Meestal teken je samen voor het kopen van een woning met een hypotheek, die jullie dan in maximaal dertig jaar aflossen. In dertig jaar kan er veel gebeuren. Relaties bloeien op en jullie bouwen aan een toekomst samen. Ook gaat het wel eens mis, dan is het goed dat je hebt nagedacht over wat er met de gemeenschappelijk spullen moet gebeuren.

Voor het formeel vastleggen van jullie relatie zijn er drie mogelijkheden: een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of een huwelijk. Koop je samen een huis? Neem dan zeker ook het opmaken van een testament in overweging en leg je keuzes vast.

Wat zet je in een samenlevingscontract?

  • Hoe verdeel je de kosten van de huishouding? Het gaat bijvoorbeeld om de maandelijkse hypotheeklasten, en verzekeringen. In de meeste gevallen deel je deze naar draagkracht.
  • Hoe verdeel je de boedel wanneer we onverhoopt uit elkaar gaan? Maak een lijst met privé en gemeenschappelijke bezittingen, waarbij je ook de waarde van de goederen aangeeft. Update deze jaarlijks, anders heeft het geen zin.
  • Wil je elkaar als begunstigde voor het partnerpensioen aanwijzen? Wanneer jullie beiden partnerpensioen hebben opgebouwd via de werkgever kunnen jullie dit aan elkaar toewijzen. Bij overlijden valt dit pensioen vrij aan de partner, dit helpt om b.v. je hypotheek verder mee af te lossen zodat je kan blijven wonen.
  • Wat gebeurt er met je woning als je partner overlijdt? Leg ook vast wat er met het huis moet gebeuren, doe je dit niet dan erft de familie bij overlijden automatisch zijn/haar gedeelte van het huis.
  • Bepaal samen hoe je omgaat met het vermogen dat je hebt of opbouwt de komende jaren. Deel je dit of blijft ieder zijn privévermogen behouden? Hier vallen ook schenkingen en b.v. erfenissen in.
  • Tot slot staat in het contract meer over de beëindiging van het samenlevingscontract. Bijvoorbeeld omdat je geregistreerd partner bent geworden of niet meer samenwoont, dan vervallen alle daarin opgestelde afspraken.

Testament opmaken bij bijzondere voorwaarden

Bij het kopen van een huis kun je er ook voor kiezen om een testament op te maken. Dit doe je wanneer een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract niet voldoende afdekt wat jij wilt doen met jouw nalatenschap. Het testament maak je op via de notaris, informeer ook goed naar de kosten die een erfenis mee brengt.

Wil je geen testament op laten maken? Maar wil je het wel goed financieel regelen voor elkaar bij overlijden? Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat je partner een bedrag krijgt als je komt te overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit aan degene die op de polis als begunstigde vermeld staat. Hiervoor hoef je niets apart op papier te zetten.

Hypotheekadvies nodig?

Laat je informeren door een hypotheekadviseur. Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek.

Hypotheekadvies

Meer binnen thema

Bieden en kopen

Meer artikelen