Sabine: “Ik zat al een tijdje letterlijk niet lekker in mijn lijf. Had pijn aan mijn schouders, alsof ik naar de fysiotherapeut moest. Ik at wat ongezonder, sportte weinig en zat vaker op de bank series te kijken. In die periode ging ik met een vriendin in Bakkum kamperen, vlakbij de duinen. We vierden vakantie, aten waar we zin in hadden en namen na elke maaltijd een toetje. Op een gegeven moment hadden we het over de omtrek van je buik en wat dat over je gezondheid zegt. Die omtrek kun je meten met een meetlint. Dat deden we. 94 centimeter!
Fit worden én blijven, net als Sabine?
Wil je fitter worden of blijven en vind je dat lastig? Of sport je regelmatig en wil je weten of het goed gaat? Onze support heb je! Het Fit Pakket van Nationale-Nederlanden helpt je stap voor stap met fitter worden. Je kiest zelf wat je doet.
Stemmetje in mijn hoofd
Die herfst zou ik veertig worden, drie maanden daarvoor was ik officieel gescheiden. Iedereen die gaat scheiden, gaat door dezelfde dingen heen. In het begin dacht ik vaak: als ik doorzet, dan wordt het beter. Maar dat werd het niet. Hoe meer shit je hebt, merkte ik, hoe meer schijt je ook krijgt. In die tijd was er ook altijd dat stemmetje in mijn hoofd dat fit wilde zijn. Met mijn buik had ik een haat-liefdeverhouding. Dan keek ik in de spiegel en dacht ik: oh, die buik! Hij zat me in de weg, was vaak opgezet. Mijn kleding zat te strak. Ik wilde een beetje afvallen, een goede conditie hebben en gezonder leven. Maar het lukte niet. Er was altijd wel een reden om toch naar die chips te grijpen.
Dankzij de scheiding kreeg ik meer liefde voor mezelf.
Fit en gezond worden
Gek, maar dankzij de scheiding kreeg ik ineens meer liefde voor mezelf. Ik voelde meer verantwoordelijkheid voor mezelf en wilde beter voor mijn lichaam zorgen. Na dat meetmoment op de camping kon ik eindelijk zeggen: nu is het klaar. Aan de bak. Ik gaf mezelf drie maanden de tijd. Op mijn veertigste verjaardag wilde ik fit en gezond zijn. Door die scheiding had ik al zo veel dingen in mijn eentje gedaan. Ik dacht: als ik dat allemaal kan, dan lukt sporten en gezond eten me ook.
Het keerpunt
“Fit worden kost moeite, maar fit zijn is moeiteloos,” zei iemand tegen me. Dat motiveerde. Ik meldde me aan bij de bootcampclub en vroeg: wat is het geheim om fit te worden? Hun antwoord? Gezond eten, sporten, jezelf serieus nemen en het echt gaan doen. Ik wilde ook stoppen met alcohol drinken. Gezond eten vraagt meer voorbereiding, ontdekte ik. Ik begon ’s avonds mijn maaltijden te maken en in te vriezen. Lunch met soep, salade of couscous met groente. Veel verse groente en geen brood meer. Drie of vier keer per week ging ik sporten. Ik sportte altijd wel, maar niet zoveel.
Longontsteking
Ik hield het goed vol, maar echte verandering merkte ik niet. Na zes weken dacht ik: hoe kan dit? Ik drink niet, sport en eet gezond, maar er gebeurt niks. Mijn buikomtrek was nog steeds hetzelfde, ik viel niet af en voelde me niet fitter. Pas na een longontsteking merkte ik hoe snel ik herstelde en me weer goed voelde. Toen kwam het besef: dat vele sporten en gezond eten had dus wél effect. Ik had mezelf fit gemaakt, maar voelde dat nu pas. Het was een keerpunt. Het motiveerde.
Wie: Sabine (40), coacht vrouwen hoe ze o.a. hun menstruatiecyclus kunnen inzetten in hun leiderschap, sabineditz.com.
Sport: bootcamp, sportschool, yoga, surfen, wandelen en boksen.
Mooiste sportmoment: ‘Dat kleine moment dat je op je surfplank staat na veel proberen en doorzetten en je dan een golf pakt.’
Mooiste fitmoment: ‘Na een longontsteking realiseerde ik me dat ik zo snel herstelde, omdat ik fit was.’
Gouden levensles: ‘Fit worden kost moeite, fit zijn is moeiteloos.’
Fit zijn is een way of life geworden.
Wat lekker
Langzaam begon ik meer dingen te merken: ik was niet meer de laatste bij bootcampclub en kon snel mijn oefeningen doen. Op sommige dagen stond ik ’s ochtends vroeg in de sportschool om driekwartier te rammen, zo fijn. Ik had zin om op te staan en had overdag geen energiedips. Mijn zus ging trouwen en ik heb die avond één biertje gedronken. De volgende dag merkte ik: als je fit bent en maar één glaasje drinkt, heb je al een kater. Mijn kleren gingen losser zitten. Vier kilo ging eraf en mijn buikomtrek schoot onder de 88 centimeter. Ik kon liefdevoller naar mezelf kijken. Ik ben gewoon gezond, wat lekker! Alsof ik een cadeau gekregen had. Ook mijn agenda veranderde: eerst plande ik mijn sportmomenten in en daarna kwam de rest.
Fitter én lichter
Het weekend dat ik veertig werd, had ik een jurk aan. Ik voelde me sexy en mooi. Ik had het gehaald. Nu mag ik gewoon door met deze gezonde levensstijl. Fit zijn is een way of life geworden. Als ik vroeger in de spiegel keek dacht ik: o, die buik. Dat denk ik nu niet meer. Tuurlijk heb ik nog steeds zin om mezelf te verwennen met ongezonde dingen. In het begin had ik dat gevoel heel vaak, nu af en toe. Soms geef ik er aan toe. Dan neem ik een boterham met kaas. Of wit stokbrood met roomboter en hagelslag. Dat is écht mijn craving. Af en toe neem ik een ijsje of drink ik een wijntje, maar het geeft me minder joy. Mijn joy is nu: het gevoel dat je ervaart als je je gezond en fit voelt. Ik zei laatst tegen een vriendin: ‘Als ik nu me rot voel, vanwege de scheiding, dan voel ik me nu in elk geval fit én rot. Het is alsof ik meer aan kan, het voelt allemaal lichter op mijn schouders.”
Buikomvang: zo belangrijk is het
Wist je dat buikvet slechter is voor je gezondheid, dan vet op je billen of heupen? Veel vet in de buikholte verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Bij de Hartstichting lees je hoe je eenvoudig je buikomtrek meet. En met het Fit Pakket bij de Zorgverzekering van Nationale-Nederlanden krijg je de support die je nodig hebt om gezonder te leven.