Zeven ontbindende voorwaarden voor jouw koopcontract

Door ontbindende voorwaarden in je koopcontract op te nemen kun je de aankoop van een woning of appartement ongedaan maken. Nuttig, wanneer de situatie toch anders loopt dan gepland. Je hebt wettelijk na het tekenen van het koopcontract drie dagen bedenktijd. Zonder opgaaf van redenen kun je in deze periode onder de koop uit. In deze paar dagen heb je meestal nog niet alles geregeld voor de woning.

We nemen dan ook graag met je door welke ontbindende voorwaarden je kunt opnemen in het koopcontract. De meest bekende voorwaarde is financieringsvoorbehoud. Krijg je de financiering niet rond? Dan moet je vaak een boete betalen aan de verkoper. De boete is meestal 10% van de koopprijs. Verder geldt er ook een boete voor het te laat opleveren of afnemen van een woning.

1. Financieringsvoorbehoud in je bod opnemen

Moet je nog een hypotheek afsluiten voor jouw woning bij een bank, verzekeraar of andere geldverstrekker? Dan doe je er verstandig aan om een financieringsvoorbehoud op te nemen. Deze voorwaarde neem je zowel op bij het uitbrengen van een bod, als in je koopcontract. Krijg je de financiering niet rond, dan kun je onder de koop uit zonder dat je een boete moet betalen.

2. NHG als ontbindende voorwaarde toevoegen

Koop je in 2024 een woning tot € 435.000 (inclusief kosten koper)? Dan kun je Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aanvragen. Voor woningen waarbij energie besparende voorzieningen worden getroffen is de kostengrens voor NHG 6% hoger, namelijk € 461.100,-. Hiermee beperk je de financiële risico’s van een koopwoning. Voor NHG betaal je eenmalig 0,6% over jouw totale hypotheeksom. Door de hypotheek met NHG te financieren, ontvang je een lagere rente van de geldverstrekker. NHG kan uitkomst bieden wanneer je de woning in de toekomst moet verkopen en een restschuld nalaat.

3. Bouwkundige keuring laten uitvoeren

Bij het voorbehoud bouwkundige keuring geef je een maximaal bedrag op dat je aan de herstelwerkzaamheden kwijt wilt zijn. Na inspectie van de woning ontvang je een rapport met alle geconstateerde defecten en een schatting van de herstelkosten. Zijn de kosten hoger dan dat jij hebt begroot? Dan heb jij het recht om af te zien van de koop. Ook kun je opnieuw met de verkopers onderhandelen.

4. Omgevingsvergunning aanvragen voor bouwen of slopen

De nieuwe woning heeft een goed geraamte, om er jouw droomhuis van te maken wil je verbouwen of slopen. Heeft dit grote gevolgen voor de omgeving of het milieu? Grote kans dat je een vergunning nodig hebt van de gemeente. Zonder deze vergunning kan jij de woning niet naar wens aanpassen.

5. Woonvergunning aanvragen voor verblijf

Ga je een loods of bedrijfspand verbouwen voor bewoning? Check of je een woonvergunning moet aanvragen bij de gemeente. Met deze vergunning mag je er wonen, na de koop. Geeft de gemeente geen toestemming? Dan kun je onder de koop uit.

Verwacht je dat het lastig is om je huidige huis te verkopen? Dan kun je ook de onderstaande ontbindende voorwaarden opnemen bij het doen van een bod en in het voorlopige koopcontract.

6. Ontbindende voorwaarde restschuld opnemen

Staat jouw woning onder water en laat je na verkoop een restschuld na? De bank kan de verkoop van jouw huidige woning dan blokkeren. Je loopt dan ook een extra risico als je al een bod op een nieuw huis uitbrengt. De verkopende partij van de nieuwe woning kan namelijk 10% van de koopsom eisen, op het moment dat je het koopcontract hebt getekend en de koop niet doorgaat.

7. No-risk clausule gebruiken

Met de no-risk clausule kun je een nieuwe woning kopen, zonder dat je eigen woning verkocht is. Je spreekt met de eigenaar van het nieuwe huis een aantal voorwaarden af, waaronder de termijn waarbinnen je moet verkopen. Lukt het niet om binnen de termijn jouw woning te verkopen? Dan kun je afzien van de koop. Verkoop jij jouw huis? Dan ben je direct eigenaar van de nieuwe woning.

Hypotheekadvies nodig?

Laat je informeren door een hypotheekadviseur. Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek.

Hypotheekadvies

Meer binnen thema

Meer artikelen