“Nog geen jaar na mijn hersenbloeding stond ik aan de startlijn van mijn eerste 10 kilometer wedstrijd in Amsterdam. De zenuwen gierden door mijn lijf. Kan ik het nog? Is mijn lichaam sterk genoeg? Toen ik na 38 minuten over de finish kwam, voelde ik een en al blijdschap, adrenaline en opluchting. Maar ik dacht óók: dit kan sneller, Remyo.
Van voetbalveld naar de atletiekbaan
Vroeger was ik een voetballer. Niet de beste van het team, maar als middenvelder rende ik mijn benen onder mijn lijf uit. Ik was begin twintig toen ik tijdens mijn hbo-studie Sport, Management en Ondernemen meedeed aan de Halve van Haarlem. Ik had me nauwelijks voorbereid, maar toch finishte ik sneller dan mijn docent, die fanatiek triatleet is. ‘Jij zou eens naar een atletiekvereniging moeten gaan,’ zei hij.
Tot dat moment had ik er nooit over nagedacht dat ik met die sport de Nederlandse top zou kunnen halen. Maar hardlopen paste meteen bij me. Na mijn studie vond ik een fulltime baan bij een evenementenorganisatie in de sport en daarnaast trainde ik fanatiek, van 1500 meter op de baan tot halve marathons. Ik ging naar feestjes en festivals, deed vrijwilligerswerk en had een druk sociaal leven: ik was kerngezond en topfit, zo leek het.
Opnieuw beginnen
In de zomer van 2016 ging het mis. Op vrijdagavond had ik een wedstrijd in Wageningen, 5000 meter op de baan. Van de twee weken daarna weet ik niets meer. In de avond werd ik warrig, ik had hoofdpijn, kon niet meer op woorden komen. Mijn vriendin belde de huisarts en we zijn met spoed naar het ziekenhuis gereden. Daar bleek dat ik een hersenbloeding had gehad. Het volgende moment lag ik op de operatietafel voor een hersenoperatie, daarna ben ik in coma beland.
Na twee weken werd ik langzaam wakker. Ik weet nog dat ik in mijn ziekenhuiskamer de Olympische Spelen op televisie zag. Voorheen een evenement dat me dag en nacht aan de buis gekluisterd hield. Nu keek ik, maar begreep ik er niets van. Alles was één grote brei, ik was in de war en kon de rechterkant van mijn lichaam niet bewegen. Ik moest opnieuw leren praten, eten en lopen.
Ik lag een maand in het ziekenhuis, onderging drie zware hersenoperaties ondergaan en bracht zes weken fulltime in het revalidatiecentrum door. Daarna kwam ik er nog anderhalf jaar, elke dag terug. Ik was vastberaden om weer de oude te worden, maar het was loodzwaar. Ik was dag in dag uit bezig met dingen die ik níet kon. Bij logopedie oefende ik woordjes alsof ik weer op de basisschool zat. Vaak kreeg ik ze niet uitgesproken, hoe hard ik ook mijn best deed.
Ik focus op wat ik nog wél kan, in plaats van wat niet meer gaat.
Niet te stoppen
Omdat een deel van mijn schedel nog gelicht was door een van de hersenoperaties, droeg ik een speciale helm. ‘Kunnen we niet een keer een rondje gaan lopen?’ vroeg ik na een maand of twee aan mijn fysio. Geen goed idee, vond hij. Maar ik wilde zo graag naar buiten, lopen – rénnen als het even kon. Ik wist: het is medisch gezien misschien gevaarlijk dat ik dit wil doen, maar voor mij is het gevaarlijker om binnen te blijven. Uiteindelijk stemde mijn fysio toe.
Ik was niet te houden. Lopen – en niet lang daarna rennen – was voor mij de enige manier om het revalideren vol te kunnen houden. Om niet gek te worden van frustratie. Het deed me zo goed. Als ik even had gelopen, had ik daarna weer de energie om dierennamen te oefenen. ‘Volgend jaar wil ik een marathon lopen’, zei ik die eerste keer in het park.
Tip: doe een sportmedische check
Regel een sportmedische check voor je start met hardlopen! Een sportarts kijkt dan hoe fit je bent en wat je wel of niet aankunt. Met een zorgverzekering van Nationale-Nederlanden krijg je zo’n check tot € 150,- vergoed.
Een nieuw PR
De eerste jaren na mijn hersenbloeding moest ik accepteren dat ik nooit meer de oude zal worden. Daarmee om leren gaan was minstens zo moeilijk als het revalideren zelf. Het is nog steeds confronterend om te merken dat sommige dingen me moeite kosten of simpelweg niet meer lukken. De hersenbloeding richtte blijvende neurologische schade aan, zoals afasie, overprikkeling en epileptische aanvallen. Ik kan niet meer fulltime werken en grote druktes moet ik vermijden.
Maar het hardlopen sleepte me er letterlijk en figuurlijk doorheen. Twee jaar na mijn hersenbloeding gebeurde er iets magisch. Bij de Olympisch Stadionloop verbeterde ik mijn persoonlijke record van vóór mijn hersenbloeding. Toen wist ik: ik ben niet alleen hersteld, ik ben zelfs béter dan ik ooit was. Vanaf dat moment ben ik me meer en meer gaan focussen op wat ik nog wél kan, in plaats van wat niet meer gaat. Dat ik niet meer fulltime kan werken, betekent dat ik meer tijd heb om te trainen en te rusten. Drie jaar na mijn hersenbloeding liep ik mijn eerste marathon.
Geen zin toch gaan
Inmiddels loop ik op Nederlands topniveau. Afgelopen jaar finishte ik de marathon van Berlijn in een nieuw persoonlijk record: 2 uur, 12 minuten en 42 seconden. Het doorzettingsvermogen dat ik tijdens mijn revalidatietraject ontwikkelde, werkt nu in mijn voordeel. Het stuwt me vooruit. Door wat er is gebeurd, sta ik waar ik nu sta. En ik wil nog steeds elke dag beter worden. Ik train tien tot dertien uur per week en houd me aan een strak voedingsschema.
Vroeger sloeg ik weleens een training over. Nu niet meer, omdat ik weet wat het me oplevert: energie en een goed humeur. De eerste tien minuten zijn misschien lastig, maar daarna komen vanzelf stofjes vrij die maken dat ik verder wil lopen. Ik heb geleerd: als ik niet ga, baal ik morgen dat ik gisteren niet ben geweest. Hardlopen is voor mij geen hobby meer, het is een noodzaak geworden.”
Wie: Remyo Tielsema (34)
Sport: Hardlopen
Mooiste finishmoment: ‘De 10 km bij de Olympisch Stadionloop in 2018, waar ik voor het eerst sinds mijn hersenbloeding weer een persoonlijk record liep.’
Mooiste sportmoment: ‘Mijn PR op de marathon van Berlijn in 2024.’
Gouden Levensles: ‘Een quote van Nelson Mandela waar ik veel aan heb gehad: A winner is a dreamer who never gives up.’
Kom ook in beweging
Er zit een hardloper in ons allemaal. Als supporter van alle hardlopers helpen we je op weg met handige tips, slimme tools en de mooiste hardloopevenementen. Van je eerste meters tot de finish; onze support heb je!