11 handige hardloophacks die iedere loper wil weten

Als hardloper ben je altijd op zoek naar manieren om je trainingen nóg leuker te maken. Niet per se sneller, maar wel beter. Met deze slimme hardloophacks lukt dat sowieso.

Eerst even een disclaimer: er zijn oneindig veel hardloophacks. Als je wat langer loopt, ken je er vast al een heleboel. In dit lijstje richten we ons vooral op hacks voor de beginnende hardloper.

1. Maak playlists of download leuke podcasts

Eerlijk is eerlijk: soms heb je net dat extra zetje nodig om te gaan hardlopen. Samen met iemand hardlopen of je bij een loopgroep aansluiten, lost dat ‘probleem’ op. Sommige mensen vinden het juist heerlijk om in hun eentje te lopen. Maar zeker bij langere trainingen kan dat soms wat eenzaam zijn. Daardoor wordt het lastiger om langer vol te houden. Met fijne muziek of een interessante podcast in je oor heb je daar zelden last van.

Wist je dat er op Spotify hardlooplijsten zijn verdeeld in het aantal beats per minute? Onderzoek wijst uit dat je bij snellere muziek - minimaal 125 bpm - automatisch sneller gaat lopen.

2. Rijg je sleutel aan je schoenveter

Je zult niet de eerste zijn die er aan het eind van een rondje achter komt dat je sleutel helaas niet meer in je zak zit. Oeps. Wie niet per se zin heeft om het hele eind nog een keer terug te moeten wandelen, doet er verstandig aan om de huissleutel in je veter te rijgen.

Tip: een flipbelt is handig en comfortabel. Daar kun je je telefoon én sleutel in kwijt, en dan is er zelfs nog ruimte voor een gelletje. Of koop een hardloopbroek met extra vakjes en/of een afgesloten zakje voor je sleutel.

3. Geen zin? Doe dan tóch je hardloopkleding aan

Ken je dat? Dat je van plan was om te gaan hardlopen maar als het moment daar is, je eigenlijk helemaal geen zin hebt? Dan helpt het enorm om alsnog je hardloopkleding aan te trekken. Vaak is dat net het duwtje dat je nodig hebt om tóch te gaan. Oh en met een Zorgverzekering van Nationale-Nederlanden krijg je korting op die sportkleding.

4. Nog steeds geen zin? Spreek met jezelf af dat je maar tien minuten hoeft te lopen

Heb je je hardloopkleren aan maar stiekem nog steeds geen zin? Spreek dan met jezelf af dat je bijvoorbeeld maar tien minuten hoeft te lopen. In veel gevallen verdwijnt je weerstand namelijk na een minuut of zes als sneeuw voor de zon, en begint het grote genieten. Grote kans dat je daarna je rondje vervolgt en er zomaar twintig minuten aan vastknoopt. Zit het er vandaag echt niet in? Dan heb je alsnog tien minuten gelopen, lekker toch?

Leuk feitje: uit onderzoek van ASICS blijkt dat één kwartier en negen seconden al genoeg is om een positief, mentaal effect te voelen. Die investering levert je de rest van de dag meer energie, ontspanning en een goed gevoel op.

NN Running Coach

Begin je met hardlopen en wil je wat hulp? Met onze digitale NN Running Coach krijg je meteen antwoord op al jouw hardloopvragen. Of het nou gaat over voeding, je training of het juiste materiaal.

Vraag het de NN Running Coach

5. Kleed je op een gevoelstemperatuur van +10 graden

Soms is het best fris als je de deur uitgaat. Dan ben je geneigd veel laagjes aan te doen. Op zich geen gekke gedachte, maar onthoud dat je tijdens het hardlopen heel snel opwarmt. Eigenlijk moet je je kleden op een temperatuur die tien graden boven de werkelijke temperatuur ligt. Tenminste, deze tip kreeg de schrijver van dit blog ooit. En het werkt. Is het buiten tien graden? Kleed je dan alsof het twintig graden is.

Lees ook ons blog waarin voormalig Europees kampioen en hardloopcoach Jip Vastenburg de 5 meest gemaakte beginnersfouten bij het hardlopen deelt.

6. Download Strava

Welkom in het tijdperk waarin we alles delen. Dus óók onze hardloopprestaties. Door Strava houd je al je hardloopprestaties bij en kun je je eigen vooruitgang zien. En eerlijk is eerlijk: de kudos die je krijgt werken enorm motiverend. Als je al een paar dagen geen activiteit hebt geregistreerd, is er dat stemmetje dat zegt: ‘Zou je niet weer eens…?’ Een hack én stok achter de deur dus.

7. Stop stinkende hardloopschoenen in de vriezer

Veel hardlopers zetten hun stinkende hardloopschoenen op het balkon of in de tuin. Helaas gaan ze daar niet minder van stinken. De vriezer is een veel betere plek. Stop je stinkende schoenen in een plastic zak en laat ze een nachtje (of twee) afkoelen in de vriezer. Ze ruiken daarna niet per se naar bloemetjes, maar vieze geurtjes worden wel geneutraliseerd.

8. Maak ijsblokjes van je sportdrankje

We blijven nog even in de vriezer. Leg naast die stinkende schoenen ook een ijsblokjeshouder waarin je een sportdrankje hebt gegoten. Daardoor krijg je sportdrank-ijsblokjes. Ideaal om in je waterfles te doen zodat je tijdens het hardlopen lekker fris en energyboosting water drinkt.

Variatie in routes helpt ook om de motivatie hoog te houden. Gebruik de NN Hardlooproute-planner om een leuke route bij jou in de buurt uit te stippelen

9. Adem in door je neus, uit door je mond

Vooruit, de meeste mensen weten het waarschijnlijk wel. Maar we herhalen het voor de zekerheid toch nog even. Als je door je neus inademt en door je mond weer uitademt, is de kans op steken in je zij het kleinst. Diep in- en uitademen is sowieso goed om je hartslag onder controle te houden. Want hoe hoger je hartslag, hoe sneller je vermoeid raakt.

Meer weetjes over hardlopen? Lees dan ook even ons blog: Fabels en feiten over hardlopen.

10. Vaseline is je vriend(in)

Als je korte broeken en mouwloze shirts draagt, weet je wat er kan gebeuren: schuurplekken. Je borst, dijbenen en de binnenkant van je armen (onder je oksel) zijn favoriet. Heel vervelend. Maar ook gemakkelijk te voorkomen. Door vóór het lopen op de risicoplekken vaseline te smeren krijgen schuurplekken geen kans.

11. Gebruik goede sokken en/of talkpoeder tegen blaren

Blaren zijn de grootste vijand van hardlopers. Die krengen doemen meestal op bij regen, nieuwe schoenen of op totaal willekeurige momenten. De oorzaak: wrijving. Er zijn meerdere anti-blarenhacks. Je voeten inwrijven met talkpoeder is een bekende. Daardoor gaan je voeten minder zweten, waardoor ze droog blijven en er minder wrijving is.

Hardloopsokken zijn vaak speciaal ontworpen om blaren te voorkomen. Dat zit ‘m vooral in het feit dat ze geen naden hebben. Bij gewone sokken zorgen die naden voor wrijving.

Tip: zorg dat je hardloopschoenen een goede pasvorm hebben. Als je schoen (te) strak zit, is de kans op blaren levensgroot. Zit je tussen twee schoenmaten in? Kies dan altijd voor de grotere maat.

Beginnerscursus hardlopen

Ben jij klaar om de hardloopschoenen onder te binden? Schrijf je dan in voor onze beginnerscursus hardlopen. Deze cursus, powered by NN Running Coach, maakt van jou in een paar weken een hardloper. Door de persoonlijke begeleiding van een professionele trainer begin je op een verantwoorde manier met de sport. De cursus duurt zes tot twaalf weken, afhankelijk van je instapniveau en doel.

Meer binnen thema

Meer artikelen