Jouw eerste hypotheek afsluiten, waar let je op?

Je bent op zoek naar je eerste koopwoning. Dan heb je, wanneer je zelf niet over voldoende financiële middelen beschikt, een hypotheek nodig. Waar moet je op letten bij het afsluiten van je eerste hypotheek?

Hypotheekrenteaftrek minder belangrijk dan advies van adviseur

Zes op de tien samenwonenden zoekt onafhankelijk advies bij een hypotheekadviseur (62%). Op de gekozen hypotheekvorm, zijn vooral de aanbeveling van de adviseur, maar ook de zekerheid over de vaste lasten op de lange termijn van invloed. Een kleine groep (4%) noemt de hypotheekrente aftrek als zeer bepalend voor de gekozen hypotheek.

Eerst hypotheek onderzoeken, daarna huizen bekijken

Het vinden van een koopwoning hoeft niet moeilijk te zijn, voordat je dit doet moet je echter weten wat jouw mogelijkheden zijn. Daarom is het verstandig om eerst te berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen. Als je dat weet, kun je gerichter een koophuis zoeken.

Hoogste hypotheek

Er zijn verschillende zaken die de maximale hypotheek bepalen. Denk aan jouw financiële situatie. Hoeveel inkomen heb je? Ook schulden beïnvloeden de hypotheek mogelijkheden. Heb je een studieschuld? Lees meer over de invloed van een studieschuld op de hypotheek. Koop je samen met jouw partner een eerste huis? Dan tellen salarissen en schulden van beiden mee in de berekening van de maximale hypotheek. Met spaargeld kun je verder een gedeelte van de koopprijs of de bijkomende kosten betalen.

Verschillende soorten hypotheken

De meeste huizenkopers kiezen voor een lineaire of annuïteiten hypotheek. Bij beide vormen los je direct af op de woning. Er zijn verschillen tussen de lineaire of annuïteiten hypotheek in de hoogte van de aflossing en rente die je betaalt.

Aflossingsvrije hypotheken, beleggingshypotheken en spaarhypotheken worden steeds minder afgesloten. Dit komt omdat je als starter bij die vormen geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek. Met hypotheekrenteaftrek kun je de rente die je betaalt aftrekken van je belastbaar inkomen. Op die manier betaal je dus minder belasting en krijg je aan het einde van het jaar geld terug. Of iedere maand een bedrag als voorschot.

Rentevaste periode

Bij het afsluiten van de eerste hypotheek beslis je zelf hoe lang je de rente vast zet. Ook kun je voor een variabele rente kiezen, of een mix van beide rentevormen. De keuze die je maakt, heeft te maken met welke risico's je wilt nemen. Een langere rentevaste periode biedt zekerheid, maar kan duurder zijn. Een kortere rentevaste periode of een variabele rente kan voordeliger zijn, maar de lasten kunnen in de toekomst ook stijgen.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Als starter doe je er verstandig aan om een hypotheekadviseur in te schakelen. Deze neemt jouw persoonlijke (financiële) situatie door. Hij weet wat de hypotheek mogelijkheden zijn op basis van inkomen, schulden en eigen vermogen. Kun je niet wachten met het zoeken naar jouw eerste huis? Maak nu een afspraak met een hypotheekadviseur, zodat de zoektocht naar jouw eerste koopwoning kan beginnen!

Je eerste huis kopen

Er komt natuurlijk veel kijken bij het kopen van jullie eerste woning. Vooral op financieel gebied. Daarom heeft Nationale-Nederlanden een handige checklist gemaakt. Zo weet je wat je allemaal kunt verwachten.

Je maximale hypotheek

Als je een nieuw huis op het oog hebt, wil jij je geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken je mogelijkheden

Meer binnen thema

Hypotheek regelen

Meer artikelen