Wat is een duurzame tuin?
Een duurzame tuin heeft minimale negatieve invloed op het milieu. Dat bereik je onder andere met duurzame planten, begroeiing en materialen. De tuin gaat zo lang mee en hoeft niet elk jaar grondig op de schop. Planten, bloemen en begroeiing krijgen genoeg tijd om een rijke biodiversiteit te vormen. Zo floreert niet alleen je tuin, maar genieten ook dieren van een fijne leefomgeving.
Een mooie bijkomstigheid van een duurzame tuin is dat hij meestal redelijk onderhoudsvrij is. Zo’n groene tuin heeft als doel de natuur haar gang te laten gaan. Je hoeft hem dus niet steeds te onderhouden. In toom houden is voldoende, bijvoorbeeld door het paadje naar de poort vrij te houden.
Ook voeren duurzame tuinen meer water natuurlijk af. Dat is goed voor het algemene grondpeil en daarmee voor het milieu.
6 redenen voor een duurzame tuin
Denk je erover na om een duurzame tuin aan te leggen? We hebben zes voordelen voor je op een rij gezet:
- Een duurzame tuin is een onderhoudsarme tuin. Je laat de natuur op haar beloop en hoeft niet steeds onkruid te wieden.
- Je geeft de natuur de kans om te floreren. Daardoor verbetert de bodem en biodiversiteit van je eigen tuin. Veel tuinen hebben tegels waar vogels, insecten en dieren minder leefruimte en voedsel vinden. Een duurzame tuin is juist een fijne plek voor vogels, insecten en dieren.
- Je draagt je steentje bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Een groene tuin vangt meer CO2-uitstoot op en verbetert de luchtkwaliteit dankzij fotosynthese.
- Een duurzame tuin ontlast het riool. Regenwater komt op een natuurlijke manier in de grond. De afvoer gaat daarom meer geleidelijk. Het resultaat? Minder wateroverlast.
- Het lijkt goed voor je gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research dat de hoeveelheid groen in je tuin vaak gunstig gerelateerd is aan de hoeveelheid fysieke klachten die mensen ervaren. Ook kan een groene tuin helpen om je beter te ontspannen en stress te verlagen.
- Een groene tuin houdt hitte veel minder lang vast dan een tegeltuin. Zo reguleren bomen en struiken de temperatuur rondom je huis. Dit verbetert de energie-efficiëntie van je huis. Bovendien blijft het zo bij warm weer ook fijn vertoeven om te in je tuin.
7 tips voor een duurzame tuin
De voordelen en mogelijkheden van een duurzame tuin zijn duidelijk. Vaak heb je minder werk, want je laat de natuur haar gang gaan. Ook draag je jouw steentje bij in de strijd tegen klimaatverandering. En het lijkt nog goed voor je eigen gezondheid ook. Mooie redenen om de vingers groen te maken, toch? Hieronder staan zeven handige duurzame tuin-ideeën en tips om aan de slag te gaan.
1. Een fijne tuin voor vlinders en bijen
en duurzame tuin is een toevluchtsoord voor vlinders en bijen. Die hebben het elk jaar lastiger. Sterker nog: de vlinder- en bijenpopulatie daalt. Gelukkig is daar iets aan te doen. Zet planten in je tuin die stuifmeel en nectar produceren. Bijkomend voordeel: vaak zijn dit inheemse planten die minder water nodig hebben. Enkele voorbeelden van dit soort planten zijn de:
- Dropplant;
- Straalvrucht;
- Leeuwenbek;
- Stekelpapaver en
- Goudsbloem.
Deze planten trekken niet alleen vlinders en bijen aan, maar geven je tuin ook kleur.
Vlinders vliegen van het vroege voorjaar tot de herfst. Zorg daarom dat er dan bloemen met nectar in je tuin staan.
2. Duurzame schutting en afscheiding
Is de schutting of afscheiding aan vervanging toe?
Kies voor een duurzame oplossing. De milieuvriendelijkste mogelijkheid is het planten van een heg.
Toch liever een duidelijkere afscheiding?
Betongaas in combinatie met begroeiing is een goed alternatief. Kies bijvoorbeeld voor klimop, want die blijft ook in de winter groen. Zo ontstaat er vanzelf een natuurlijke afscheiding die bovendien stevig is.
Een andere duurzame keuze is een schutting van wilgentenen. Deze kun je met elkaar vervlechten tot een mooie natuurlijke afscheiding.
3. Wees zuinig met je tegels
Hoe meer groen in jouw tuin, hoe meer kans de biodiversiteit krijgt. Geef groen daarom zoveel mogelijk speelruimte en beperk het aantal tegels. Tegels belemmeren natuurlijke afwatering en zijn geen geschikte leefomgeving voor planten en dieren. Een alternatief is milieuvriendelijke verharding.
Goede steenvervangers?
Gravel, houtsnippers of boomschors zijn prima alternatieven voor het paadje naar de poort. Groot voordeel is dat deze bodembedekkers wel beter water doorlaten dan tegels.
4. Neem bodembedekkende planten
Bodembedekkende planten groeien niet omhoog, maar gaan juist meteen de breedte in. Zo krijgt onkruid minder kans. Bovendien kunnen planten en dieren zich hier goed in nestelen. Voorbeelden van bodembedekkende planten zijn:
- Vinca;
- Pachysandra;
- Ajuga;
- Kruipende vlambloem;
- Kruipende tijm en
- Galium.
5. Reserveer een compostplek
Compost is een duurzame manier om je planten extra vruchtbare grond te geven. Dit in tegenstelling tot kunstmest. Met een compostplek in je tuin sla je twee vliegen in één klap:
- Je creëert zelf duurzame mest
- Het maakt je tuin onderhoudsvrijer
Een compostplek maken, is niet moeilijk. Het is belangrijk dat je weet hoe.
Het belangrijkste?
Zijn plaats. Een compostplek heeft soms schaduw en soms zon nodig. Zo is het niet te koud om compost te maken en niet te heet. Anders verdampt het vocht en is het geen fijne plek voor insecten en andere beestjes.
Let ook op welk tuinafval op je composthoop gooit. Gras, bladeren en takken zijn goed te composteren. Onkruid, zieke planten en aarde zijn niet geschikt voor de composthoop en gooi je beter in de gft-container.
Vervolgens zijn er allerlei manieren om te composteren. Maak zelf een compostplek van hout of boor gaten in een oude plastic bak. Ook een kant-en-klaar compostvat kopen is een eenvoudig alternatief.
6. Regenwater opvangen
Bij een duurzame leefstijl hoort ook zuinig omgaan met drinkwater. Zonde om daar je tuin mee te sproeien als het langdurig droog is.
Toch je tuin water geven?
Installeer een regenton die het water van je huis opvangt. Gebruik dit water om je planten in je tuin te verzorgen tijdens lange droge periodes. Wie wat bewaart, heeft wat!
7. Geen tuin, wel een balkon?
Ook van je balkon kun je een groene duurzame oase maken. Focus je dan niet op de oppervlakte, maar ga voor verticaal tuinieren. Een plantenrek of plantenzakjes zijn hiervoor de oplossing. Het enige wat je verder nog nodig hebt, zijn wat schroeven en een muur. Hang het rek of de zakjes op, doe er planten in en geeft ze af en toe water.
Tip: zorg ervoor dat je er planten in doet met weinig wortels.
Duurzame planten kopen
Een duurzame tuin bestaat uit duurzame planten. Deze zijn vrij van kunstmatige bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetische modificatie.
Het addertje: je ziet aan een plant vaak niet of hij duurzaam is. Voor kamerplanten heb je een EKO-keurmerk, maar voor buitenplanten is dit er nog niet.
Een tip is om duurzame buitenplanten kopen bij biologische telers. Of vraag aan de plaatselijke teler of een plant duurzaam is geteeld.
Kies tot slot zo veel mogelijk voor inheemse planten. Dat zijn planten die van nature in Nederland voorkomen. Deze planten kennen een hoop voordelen. Vaak produceren ze nectar en stuifmeel voor bijen en vlinders. Bovendien zijn ze goed afgestemd op het Nederlandse klimaat, waardoor ze minder water nodig hebben. Enkele voorbeelden van inheemse planten die nectar of stuifmeel produceren zijn:
- Beemdooievaarsbek;
- Blauwe Knoop;
- Blauwgras;
- Brandkruid;
- Gewone margriet;
- Gewone valeriaan;
- Grote pimpernel;
- Parelgras;
- Pijpestrootje;
- Ruwe smele;
- Smal fakkelgras;
- Wilde marjolein.
Duurzame tuininrichting en verlichting op zonne-energie
Een duurzame tuin is een fijne plek voor dieren en planten, maar je wilt er ook van genieten. In een groene tuin is er gelukkig genoeg ruimte voor een terras met duurzame meubelen en accessoires. Die maak je van duurzaam hout of boomschors. Ideaal om van het fijne weer te genieten of om samen te eten.
Ook als het donker is, zit je comfortabel op je duurzaam verlichte terras. Er bestaat namelijk duurzame tuinverlichting op zonne-energie. Dit soort spotjes en lichten slaan overdag de zonne-energie op in een ingebouwde batterij. ’s Avonds zit je er dan sfeervol bij met duurzaam opgewekte verlichting. Wel zo fijn om in alle rust na te tafelen na een heerlijk zomeravonddiner.
Buiten en binnen duurzaam wonen
Je kunt op een heleboel manieren jouw tuin duurzaam maken. Wil je niet alleen buiten, maar ook binnen duurzaam wonen? Een financieel adviseur kan je helpen met hypotheekadvies.