Wateroverlast door regen? Dit kun je eraan doen!

Wateroverlast door extreme neerslag komt steeds vaker voor door klimaatverandering. Gemeenten en waterschappen werken hard om de overlast te beperken. Jij kunt zelf ook maatregelen nemen om je huis en spullen te beschermen. Hier zijn een paar handige tips om wateroverlast te voorkomen.

Wateroverlast voorkomen in huis

Is er een hevige regenbui op komst? Dit kun je meteen doen om wateroverlast te voorkomen:

  • Het klinkt misschien logisch. Toch vergeten mensen soms ramen en deuren te sluiten. Doe dit meteen, want dan regent het in ieder geval niet naar binnen.
  • Maak waar nodig met behulp van zandzakken tijdelijk een nooddrempel.
  • Dakgoten kunnen verstopt raken door bijvoorbeeld bladeren van bomen en planten. Maak dus je dakgoten op tijd schoon. Zo blijft er geen hemelwater op het dak staan en lopen de goten niet over.
  • Heb je een plat dak? Zorg dan voor een noodoverloop of waterspuwer. Zo loopt het teveel aan regenwater makkelijker weg naar het riool. Of maak er een groen dak van.
  • Je eigendommen beschermen? Zet je waardevolle spullen hoog en droog. Bijvoorbeeld op een kast, of op een hogere verdieping. Zo kan het water er niet bij.

Hoe houd je water tegen?

Dit zijn een paar tips om water tegen te houden. Dan ben je goed voorbereid.

  • Maak waar nodig met zandzakken tijdelijk een nooddrempel. Of plaats een schot om het water tegen te houden.
  • Breng terugslagkleppen aan in je riolering. Dit voorkomt dat er water binnenstroomt via bijvoorbeeld je gootsteen of toilet. Want bij veel regen stijgt het water in het riool. Je kunt ook een pomp laten plaatsen met een beveiliging tegen terugstroming.
  • Bouw een muurtje om de 'koekoek' als je kelder die heeft. Dit is een uitgebouwde bak constructie aan de buitenkant van je huis. Het muurtje moet hoog genoeg zijn. Zo voorkom je dat je kelder onderloopt bij veel neerslag.

Hoe voorkom je wateroverlast in je tuin?

Je kunt ervoor zorgen dat regenwater goed wegloopt als je een tuin hebt. Dit is zeker na een periode van droogte belangrijk. Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord: tegels eruit, groen erin!

Zorg voor meer groen

Hoe meer gras en planten in je tuin, hoe meer water de grond opneemt. Zorg dan ook voor verschillende soorten planten.

Is tuinieren niet je ding? Kies dan voor waterdoorlatende tegels, grind, schelpen of andere soorten halfverharding.

Heb je geen tuin? Ook dan kun je iets doen aan wateroverlast. Verwijder een paar tegels voor of achter je huis en maak daar een geveltuintje. Dat helpt om het water sneller in de grond te laten zakken.

Met een bladvanger komen er geen bladeren in je regenpijp

Laat de bestrating iets aflopen

Deze tip kun je uitvoeren als je tuin wordt opgeknapt. Door de bestrating iets te laten aflopen, kan het water goed weg. Het regenwater stroomt de grond in of verdwijnt in een afvoergoot.

Zorg dat je tijdelijk water kunt opvangen

Wat je ook kunt doen als je toch je tuin opnieuw inricht, is infiltratievoorzieningen plaatsen. Dit zijn ruimtes om water tijdelijk in op te vangen. Denk aan infiltratiekratten onder je tegels. Of een vijver waarbij de bodem water doorlaat. Maar ook een regenton is een goede plek om regenwater op te vangen.

Plaats een bladvanger bij je regenpijpen

Met een bladvanger voorkom je verstoppingen in je regenpijp. Losse bladeren en takken komen hierdoor namelijk niet in je regenpijp terecht.


Waterschade: waarvoor ben je wel en niet verzekerd?

Heb je een Woonverzekering bij Nationale-Nederlanden? Je polisvoorwaarden geven een duidelijke uitleg over welke waterschade wel en niet is verzekerd. Bijvoorbeeld bij hevige neerslag of een overstroming. De polisvoorwaarden vind je in mijn.nn of de NN App.

Inloggen in mijn.nn

Heb je wateroverlast en schade als gevolg?

Bij schade door wateroverlast kun je het volgende doen.

Schade melden

Meer binnen thema

Meer artikelen