8 tips om je financiële goede voornemens waar te maken

Neem jij je elk jaar weer voor om beter op je geld te letten? En het komende jaar wél te sparen? Je financiële plannen waarmaken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Juist met kleine stappen kom je ver. Ook als je weinig te besteden hebt. Of een onregelmatig inkomen. Om je op weg te helpen, deelt financieel expert Lieke Danenberg haar tips en de valkuilen. Wat ga jij aanpakken in 2025?

Lieke Danenberg is medeoprichter van financieel platform Elfin. Hiermee helpt ze mensen om financieel goed voor zichzelf te zorgen. Bijvoorbeeld met webinars en een persoonlijk stappenplan. Slim sparen? Grip krijgen op je geldzaken? En zo je financiële goede voornemens waarmaken? Vraag dat maar aan Lieke.

In een notendop:

  • Zorg dat je precies weet wat je wilt en waarom. Nog beter: maak je doel visueel.
  • Breng in kaart hoe je ervoor staat. Inzicht betekent grip op je geld.
  • Wees niet te streng voor jezelf.
  • Met de functie ‘automatisch sparen’ maak je geld opzijzetten makkelijker. Stel in dat je elke maand automatisch spaart. Dat maakt geld opzijzetten makkelijker.

De belangrijkste tip: stel een duidelijk doel voor jezelf

Lieke: “Zorg dat je duidelijk weet waar je naartoe wilt. Een doel helpt om gemotiveerd te blijven. Mensen beginnen meestal enthousiast met sparen voor een bepaald doel. Maar na een paar maanden neemt dat enthousiasme af. En verdwijnt het goede voornemen naar de achtergrond.

Je moet ‘het vuurtje voelen’. Daarmee bedoel ik dat je écht weet en voelt waarom je iets graag wilt. Die motivatie is belangrijk. Verdwijnt je enthousiasme? Ga dan terug naar dat gevoel: waarom wilde je dit goede voornemen graag waarmaken? Wat brengt het jou? Maak eventueel je doel visueel, bijvoorbeeld met een foto. Zo word je er steeds aan herinnerd.”

Voorkom dat je elke maand iets (terug)stort van je spaarrekening naar je betaalrekening

“Moet je geld terugboeken van je spaar- naar je betaalrekening? Dan gaat je zelfvertrouwen naar beneden. Ook wordt de drempel lager om de volgende keer ook weer geld terug te boeken. Maak daarom een realistische inschatting van je kosten. Houd hiervoor een paar maanden al je uitgaven bij. Zo weet je welk bedrag er op je betaalrekening moet staan.

Je uitgaven bijhouden? We helpen je op weg en check meteen wat het je oplevert.

‘Zie je spaardoel als een van je vaste lasten.’

Geef een cijfer

Geef daarnaast een cijfer aan elke uitgave. Was die dure koffie-to-go het geld écht waard? Als je van een uitgave niet blij wordt, kun je er beter op besparen. Maar geef jezelf ook de ruimte om geld uit te geven. Ik zorg zelf bijvoorbeeld dat ik elke maand iets spontaans kan doen. Bijvoorbeeld een concert of lunch met een vriendin.”

Beschouw je spaardoel als een van je vaste lasten

“Hoe spaar je nou blijvend voor iets groots? Wat helpt, is om je spaardoel te zien als een van je vaste lasten. Een eerste praktische tip daarvoor: automatiseer het sparen. Laat een bepaald bedrag automatisch overboeken van je betaal- naar je spaarrekening. Het liefste op de dag dat je salaris binnenkomt. Beschouw het écht als een vaste kostenpost.

Hoe houd je het vervolgens vol: sparen voor iets groots? Ook hier komt de motivatie van tip 1 weer om de hoek kijken. Zorg dat je goed weet waarom je iets graag wilt. En maak dat visueel. Bijvoorbeeld met foto’s. Of maak een aftelkalender om je tussentijdse stappen af te strepen. Door die motivatie maak je betere keuzes. Het helpt je namelijk om bij elke aankoop af te vragen: heb ik dit echt nodig? Of spaar ik liever verder voor mijn spaardoel?"

Ik beloon mezelf soms tussendoor. Op een manier die past bij mijn spaardoel. Toen ik bijvoorbeeld spaarde voor mijn bruiloft, mocht ik alvast feestkleren kopen voor mijn kinderen. Dat motiveerde extra. En gaf veel plezier!

Sparen met een onregelmatig inkomen? Gebruik de 1%-methode

“Zet vaste percentages van je inkomen direct apart. Spaar bijvoorbeeld de eerste maand 1% van je inkomsten: de 1%-methode. Maak er in de maand daarna 2% van. Zo bouw je het langzaam op, tot 12%. Dat werkt op de lange termijn beter dan een groot (en niet realistisch) doel. En het geeft je zelfvertrouwen als het lukt. Dat motiveert om vol te houden.

Ben je zzp’er? Zet dan een percentage opzij voor de belasting en een deel voor je kosten. Bepaal daarna hoeveel je als bedrijfsbuffer wilt houden en wat je jezelf uitbetaalt. En welk deel je wilt sparen voor privé-doelen.”

Sparen als je weinig te besteden hebt

“Kijk of je per maand 1% van je inkomen kunt sparen. Lukt dat niet? Begin dan met je kleingeld opzij te zetten.
Als je weinig te besteden hebt, zijn er vaak ook financiële zorgen. Daarom is een buffer belangrijk voor onverwachte kosten. Dat geeft rust en ruimte. Hoeveel je nodig hebt, verschilt per persoon en situatie. Het Nibud heeft hier een handige tool voor: de BufferBerekenaar. In een paar minuten bereken je welk bedrag voor jouw situatie verstandig is.”

Dit zijn 10 gouden tips om te sparen met weinig geld.

Valkuilen vermijden doe je zo:

“Voor veel mensen voelt (be)sparen als een last." Maar dat hoeft het niet te zijn:

  • Bouw het sparen langzaam op. Veel mensen willen in één keer van nul naar honderd gaan. Maar dan maak je het te moeilijk voor jezelf. En houd je het niet vol.
  • Herken je struikelblokken. Koop je bijvoorbeeld elke keer dat je op de trein moet wachten te dure koffie? Neem dan zelf koffie mee.
  • Wacht niet tot het einde van de maand met sparen. Dan heb je je geld vaak al uitgegeven. Doe dit dus éérst. Stel automatisch sparen in en laat het overmaken zodra je salaris binnen is.

“Beleggen is een goede manier om van geld meer geld te maken. Veel mensen vinden het spannend. Ze weten niet hoe het werkt. Of denken dat je er veel geld voor moet hebben. Maar je kunt vaak al met kleinere bedragen beginnen. Zo ben ik zelf ook begonnen. Want ik wilde er eerst gevoel bij krijgen. Na een tijdje groeide mijn zelfvertrouwen en ben ik zelf gaan beleggen. Wel belangrijk: gebruik voor beleggen alleen geld dat je minimaal tien jaar kunt missen.”

Beleggen voor beginners: dit wil je erover weten.

Valkuilen vermijden doe je zo:

“Laat je niet leiden door je emoties bij beleggen. Kijk niet de hele tijd hoe je beleggingen het doen, als je daardoor slecht slaapt. Vind je zelf beleggen te spannend? Dan kun je het bijvoorbeeld ook door een expert laten doen.”

Aan beleggen zijn kosten en risico's verbonden. De waarde van je beleggingen kan fluctueren.

Zorg voor grip op je geld

“Veel mensen weten niet hoeveel geld er elke maand binnenkomt en uitgaat. Terwijl dat wel belangrijk is. Zo krijg je grip op je geld. En weet je wat je maximaal kunt besteden aan bijvoorbeeld kleding of boodschappen. Dat geeft rust.

Ik maak zelf een begroting per maand en per jaar. Hiervoor houd ik bij wat ik uitgeef en waaraan ik geld uitgeef. Er zijn ook apps waarmee je dit kunt ordenen. Ik zeg eerlijk: het is niet mijn favoriete klus. Maar zonder inzicht heb je geen grip op je geld.”

Valkuilen vermijden doe je zo:

“Veel mensen vinden het lastig grip op hun geldzaken te krijgen. Twee tips:

  • Maak van die begroting opstellen een moment voor jezelf. Bijvoorbeeld met een kop thee en chocolade. Zie geld als een date die je leuk vindt. Als je geld leuk vindt, wil je er ook tijd mee doorbrengen.
  • Praat met je partner over geld, als je die hebt. Vaak doen we dit pas als we ontevreden zijn. Maar je kunt het ook eerder doen. Ik heb bijvoorbeeld regelmatig met mijn partner Monday Money-dates. Dan kijken we waar we staan en wat onze doelen zijn. Zo zorg je samen voor grip op je geld.”

Lees hier een handig stappenplan over hoe je een financiële buffer opbouwt.

Vergeet je pensioen niet

“Kijk eerst hoeveel pensioen je hebt opgebouwd op Mijnpensioenoverzicht.nl. Bedenk daarna hoeveel inkomen je tegen die tijd nodig hebt. Woon je nog in hetzelfde huis of wil je ergens anders wonen? Heb je je hypotheek dan afgelost? Zijn de kinderen uit huis?

Zo weet je wat je nu al hebt opgebouwd. En wat je later ongeveer nodig hebt. Een handige vuistregel is dat een goed pensioen ongeveer 70% van het laatstverdiende inkomen is. Kom je daar niet aan? Kijk dan of je zelf extra pensioen kunt opbouwen. Bijvoorbeeld met beleggen.”

Pensioen opbouwen als zzp’er? Lees hier hoe je dat aanpakt.

Valkuilen vermijden doe je zo:

“Mensen denken vaak pas te laat na over hun pensioen. We vinden het moeilijk om iets abstracts zoals de toekomst helder te krijgen. Dat komt later wel, zeggen we dan.

Ook hier speelt motivatie een belangrijke rol. Vraag jezelf af: hoe wil ik oud worden? Waar woon ik en wat wil ik kunnen doen? Zorg voor inzicht in je situatie nú. En voor een ‘plaatje’ hoe je er later bij wilt zitten.”

Wie: Lieke Danenberg (40)
Beste geldtip die ik zelf ooit kreeg: "Maak geld belangrijk voordat je het onbelangrijk maakt. Zorg voor goed overzicht in je geldzaken. Zo maak je geld eerst belangrijk en daarna kun je het laten rusten. Omdat je het geregeld hebt.”
Financiële goede voornemens: “Die beginnen bij mij niet pas op 1 januari. Voor mij zijn financiën iets waar ik het hele jaar mee bezig ben.”
Mijn eigen valkuil: “Ik let soms minder goed op mijn uitgaven. Dan moet ik weer de grip terugpakken. Ik probeer dan niet te streng voor mezelf te zijn, want het is ook menselijk. Dus dan kijk ik wat ik ervan heb geleerd. En ga ik daarna weer door!”

lay777e2dcbb59044c685734bc4986b1a63

Meer binnen thema

Meer artikelen