Bedrag ineens: iets om goed over na te denken

Wil je aan het begin van je pensioen extra financiële ruimte? Dan kun je waarschijnlijk vanaf 1 juli 2025 kiezen voor een ‘bedrag ineens’. Dit betekent dat je in één keer maximaal 10% van je totale ouderdomspensioen opneemt. Hoe denken andere werknemers over deze keuzemogelijkheid? Dat vroegen we werkende Nederlanders van 21 t/m 67 jaar in de eerste editie van de Nationale-Nederlanden Bedrag Ineens Barometer.*

Het bedrag ineens maakt deel uit van de nieuwe pensioenregels. Die geven jou als werknemer meer te zeggen over je eigen financiële toekomst.

Hoe werkt een bedrag ineens?

Met een bedrag ineens heb je als werknemer meer flexibiliteit. Je mag namelijk helemaal zelf bepalen waar je het bedrag aan uitgeeft. Zo kun je je inkomsten als je met pensioen bent beter afstemmen op je persoonlijke situatie en toekomst. Wil je bijvoorbeeld een deel van je hypotheek aflossen? Of een verre reis maken? Dat kan allemaal.

‘Ruim één op de vijf Nederlanders is van plan om te kiezen voor een bedrag ineens.’

Wel goed om te weten: als je kiest voor een bedrag ineens, gaat je maandelijkse pensioen omlaag. Ook betaal je mogelijk meer inkomstenbelasting. Want je krijgt veel geld in één keer. En geef je het bedrag niet meteen uit? Dan kun je te maken krijgen met vermogensrendementsheffing.

Hoe denkt Nederland over het bedrag ineens?

Is het nu wel of niet verstandig gebruik te maken van het bedrag ineens? Daar denken werkende Nederlanders heel verschillend over. Dat blijkt uit de eerste editie van de Nationale-Nederlanden Bedrag Ineens Barometer. Dit is een onderzoek dat we vaker gaan uitvoeren, onder werknemers van 21 t/m 67 jaar. Meer over het onderzoek lees je onderaan deze pagina.

Bedrag ineens opnemen: waar moet je op letten?

Ga jij binnenkort met pensioen? En lijkt een bedrag ineens je wel wat? Wij vertellen je de basisregels van deze optie. En waar je op moet letten als je kiest voor een bedrag ineens.

Lees ons korte artikel Een ‘bedrag ineens’ opnemen: wat is het en waar moet je op letten?
Of verdiep je verder in de regels en wanneer deze ingaan op de pagina Een bedrag ineens ontvangen van je pensioen.

layb56a74b645d248c88cf37f91191abe12
‘Reizen staat bovenaan bij mogelijke bestedingsdoelen.’

De belangrijkste uitkomsten van de Bedrag Ineens Barometer:

  • Bijna een derde van de werkende Nederlanders heeft interesse in het bedrag ineens.
  • Dat percentage schiet omhoog, naar 73%, als mensen voorbeelden horen van wat je met het geld kunt doen. Denk aan op reis gaan of een deel van je hypotheek aflossen.
  • Toch zijn de meesten niet van plan ook echt te kiezen voor het bedrag ineens. Dat wil maar 22%.
  • Bijna vier op de vijf deelnemers stellen het denken over een bedrag ineens liever uit. Of vinden de nadelen groter dan de voordelen.
  • Welke bezwaren ze vooral zien? Hun maandelijkse pensioenuitkering wordt lager door een bedrag ineens. En ze betalen mogelijk meer belasting.

Bekijk de hele infographic over het ‘bedrag ineens’

Positieve gevoelens bij pensioen

Met pensioen gaan roept bij de meeste mensen vooral positieve gevoelens op. We verbinden het aan lekker leven en genieten. Ook vinden we het belangrijk meer tijd, energie en geld te besteden aan familie.

Reizen staat bovenaan als mogelijk bestedingsdoel, zegt de groep die interesse heeft in het bedrag ineens. Op de tweede plaats staat het aflossen van de hypotheek.

Opvallend is dat 60-plussers andere keuzes voorop stellen. Reizen vinden ze minder belangrijk. Het (eerder of deels) aflossen van hun hypotheek wel. Ook schenken aan (klein)kinderen en aanpassen van de woning staan hoog op hun wensenlijst.

Zelf beslissen over je geld

De deelnemers die willen kiezen voor een bedrag ineens, vinden het vooral fijn dat ze zelf kunnen beslissen wat ze doen met hun geld. En bijvoorbeeld eerder hun hypotheek kunnen aflossen.

Wat wel opvallend is: de interesse in een bedrag ineens daalt als we ouder worden. Komt de pensioendatum dichterbij? Dan voelen mensen minder voor de eenmalige uitkering. Maar 13% van de 60-plussers wil er gebruik van maken.

Een belangrijke reden daarvoor lijkt dat deze groep beter inzicht heeft in hun financiële situatie na het pensioen. Ook hebben ze meer oog voor de nadelen van een bedrag ineens dan jongere werknemers.

Op tijd nadenken over later

Uit de Bedrag Ineens Barometer weten we verder dat de meeste Nederlanders zich pas vanaf hun zestigste serieus verdiepen in hun financiële toekomst. Dat is best laat. Het is verstandig al op tijd na te denken over later. Zo ben je straks goed voorbereid.

Ook bij jouw plannen voor later kan een bedrag ineens een belangrijke rol spelen. Het geeft je meer keuzevrijheid. Maar bedenk wel goed wat de gevolgen zijn van een lager maandelijks pensioen. En zorg dat je genoeg geld overhoudt. Zodat je later kunt blijven doen wat je belangrijk vindt.

Bij Nationale-Nederlanden vinden we dat je pensioen vooral bedoeld moet zijn als levenslange oudedagsvoorziening. Daar blijkt het grootste deel van werkend Nederland het mee eens!

Bouw je pensioen op bij Nationale-Nederlanden? En ga je op of na 1 juli 2024 met pensioen? Dan kun je een paar maanden voor het ingaan van je pensioen op mijn.nn bekijken wat een bedrag ineens betekent voor jouw pensioenuitkering.

Over de Bedrag Ineens Barometer

De Nationale-Nederlanden Bedrag Ineens Barometer is een doorlopend onderzoek naar kennis over en interesse in ‘bedrag ineens’ onder werknemers. Dit eerste onderzoek is begin 2021 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Nationale-Nederlanden.

Aan deze editie deden 1.096 Nederlanders mee, die representatief zijn voor ‘werkend Nederland’. Hiermee bedoelen we mensen (16-67 jaar) die nu in loondienst zijn, minimaal 16 uur per week werken en pensioen opbouwen via hun werkgever. Daarnaast hebben 168 extra 60-plussers meegedaan, voor extra inzicht in deze doelgroep.


Wil je meer weten?