Zo maak je een vaste lasten overzicht

De afgelopen maanden is het leven een stuk duurder geworden. Ook je vaste lasten zijn waarschijnlijk gestegen – en dan hebben we het niet alleen over je energierekening. Weet jij precies hoe hoog jouw vaste lasten zijn? Maak een overzicht en ontdek op welke punten jij mogelijk kan besparen.

Zo maak je een vaste lasten overzicht

Wat zijn vaste lasten?

Om te beginnen zetten we ze even voor je op een rij. Want wat verstaan we eigenlijk onder vaste lasten? Hieronder een overzicht:

  • huur of hypotheek

  • gas, water en elektriciteit

  • verzekeringen

  • abonnementen

  • belastingen

  • gemeentelijke belastingen en heffingen

  • onderhoud van je huis

  • bijdrage voor vereniging van eigenaren

  • onderwijs

  • kinderopvang

  • vervoer


  • Let op: dit zijn categorieën. Bij verzekeringen heb je waarschijnlijk een hele rits staan: voor je auto, je huis, een zorgverzekering, rechtsbijstand, enzovoort.

Vaste lasten koophuis vs. huurhuis

Heb je een huurhuis, dan heb je bij het rijtje hierboven misschien een paar keer je wenkbrauwen opgetrokken. Een aantal vaste lasten zijn voor een huurhuis namelijk niet van toepassing: onderhoud van je huis en bijdrage voor vereniging van eigenaren. Die kan je dus overslaan.

Maak zelf een vaste lasten overzicht

Dan is het nu tijd om je eigen overzicht te maken. Pak je bank app erbij en zet al de hierboven genoemde kosten en eventuele overige vaste lasten op een rij. Het is even goed spitten om alle kosten te verzamelen, maar daarna weet je precies waar je aan toe bent elke maand.

Bekijk ook deze zes stappen naar overzicht in je inkomsten en uitgaven

Veel of weinig?

Hoe veel druk je vaste lasten op je inkomen leggen, hangt er vanaf hoeveel je verdient. Volgens het Nibud zou je eigenlijk maximaal 50% van je inkomen kwijt mogen zijn aan je vaste lasten. Dan heb je namelijk genoeg geld over voor als er een keer iets misgaat. Benieuwd hoeveel procent van je inkomen jij kwijt bent aan vaste lasten? Zo bereken je het:

Totale vaste lasten : totale netto inkomen x 100% = percentage vaste lasten

Financiële stress door vaste lasten

Steeds meer Nederlandse huishoudens zijn meer dan 50% van hun inkomen kwijt aan vaste lasten. En dat geeft financiële stress. Maak jij je zorgen over je financiële situatie? Check dan of je misschien recht hebt op bepaalde toeslagen.

Besparen op je vaste lasten

Heb je een overzicht van je vaste lasten? Dan is het nu tijd om te kijken waar je kan besparen. Want misschien zijn er wel vaste lasten die je kan terugschroeven. En dat scheelt weer in je maandlasten. We zetten een aantal tips voor je op een rij.

1. Bespaar op je energierekening

Een van de vaste lasten waar je zelf direct invloed op hebt, is je energierekening. Er is al heel veel geschreven en gepraat over hoe je dat doet. De thermostaat lager zetten, korter douchen, zonnepanelen installeren, elektrisch koken - je ziet het allemaal direct terug op je rekening. Dat wil zeggen: bij de eindafrekening. Want het kan best zijn dat je termijnbedrag te hoog is. Maar het verschil krijg je aan het eind van het jaar gewoon terug.

Naast gas kan je trouwens ook besparen op stroom. Brand alleen licht in de kamers waar je bent en trek de stekker uit apparaten die je niet gebruikt. Alle kleine beetjes helpen.

2. Check je verzekeringen

Het hangt natuurlijk van je persoonlijke situatie af welke verzekeringen je allemaal echt nodig hebt. Een ziektekosten- en autoverzekering is natuurlijk wettelijk verplicht. Maar heb je echt een doorlopende met reisverzekering met werelddekking nodig? En sluit de waarde van je inboedelverzekering aan op je bezittingen, of kan die omlaag?

Ook kan het zijn dat je korting krijgt bij het overstappen naar een andere aanbieder. En soms krijg je korting als je meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afsluit. Het lijkt misschien een kleine besparing, maar op jaarbasis levert het soms zo een paar tientjes op. En dan is het toch wel zinvol om het even te onderzoeken.

3. WOZ-waarde

Heb je een eigen huis? Dan krijg je elk jaar een overzicht van de gemeente met daarin de geschatte waarde van je huis (de Waardering Onroerende Zaken). Die bepaalt hoeveel belastingen en gemeentelijke heffingen je moet betalen. Denk aan de onroerendezaakbelasting, waterschapslasten en je inkomstenbelasting.

Je kunt de waarde opvragen bij de gemeente, op de website van het WOZ-waardeloket en bij mijnoverheid.nl. Ben je het niet eens met de inschatting? Dan kan je binnen 6 weken bezwaar maken bij de gemeente. Als je gelijk krijgt, betekent dat lagere lasten.

4. Extra aflossen

Ook extra aflossen op je hypotheek is een manier om je vaste lasten te verlagen. Een lagere hypotheek betekent dat je minder rente betaalt. En dat zorgt dus weer voor lagere maandlasten. Houd er wel rekening mee dat je minder geld hebt om uit te geven als je extra aflost. Check ook altijd goed hoe en hoeveel je boetevrij mag aflossen bij jouw hypotheekverstrekker. Hier kunnen namelijk extra voorwaarden aan verbonden zijn.

6. Los schulden af

Ook schulden kosten - soms ongemerkt - veel geld. Over een schuld betaal je namelijk rente. En vergeet niet: ook rood staan is een schuld. Voorkom dit dus zo veel mogelijk. En heb je schulden? Probeer deze dan zo snel mogelijk af te lossen, want ongemerkt lekt er zo steeds meer geld weg.

Ontdek nog meer handige bespaartips

Je vaste lasten zijn natuurlijk niet de enige kostenpost waarop je kan besparen. Want we hebben het nog niet eens gehad over de rest van je maandelijkse kosten als kleding, eten, drinken en uitjes. Het geeft rust in je hoofd als je weet wat je netto inkomen is en wat eruit gaat om je huishouden draaiend te houden.

Wil je stap voor stap nog beter met je geld omgaan? Lees dan ook de bespaartips en verhalen van anderen. Zo kun je zelf kiezen welke manier van besparen het beste bij jou past.


Wil je meer weten?