Minder geld uitgeven aan kleding? Zo doe je dat!

De gemiddelde Nederlander koopt per jaar zo’n vijftig nieuwe kledingstukken. Dat blijkt uit cijfers van Milieu Centraal*. In totaal gooien we in Nederland ook weer zo’n 300 miljoen kilo aan textiel weg. Zonde, toch? Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Gelukkig is minder geld uitgeven aan kleding makkelijker dan je denkt. Wij geven je 9 tips.

*Bron: Milieu Centraal

Beter worden met geld begint met inzicht. Want je kunt pas andere keuzes maken, als je precies weet waar je geld blijft. Veel mensen geven per maand meer geld uit dan ze doorhebben. Bijvoorbeeld aan abonnementen.

1. Haal alles uit de kast

Wat goed helpt tegen koopdrang, is alle kleding eens uit je kast halen. Maar dan ook echt alles. Leg het in een grote stapel op je bed. Waarschijnlijk sta je ervan versteld hoeveel kleding je eigenlijk al hebt. En vergeet niet je kast ook weer netjes op te ruimen. In een opgeruimde kast ziet je collectie er een stuk aantrekkelijker uit.

2. Winkel in je eigen kast

Heb je je kast geordend? De kans is groot dat je van alles bent tegengekomen dat je al een tijd niet gezien had. Of waarvan je eigenlijk vergeten was dat je het had. Trek dat weer eens aan! Kijk dus verder dan je favoriete shirts, jeans en blouses. En draag iets van onderop de stapel. Zo voelt het net alsof je iets nieuws aan hebt.

Wat ook kan helpen: een vriend of vriendin uitnodigen om je kast door te spitten voor jou. Wie weet komt de ander tot combinaties waar je zelf niet zo snel aan denkt.

Wees zuinig op je kleding.

3. Breng jezelf niet in de verleiding

Zou jij het kunnen? Een maand – of langer – geen nieuwe kleding kopen? Als je een tijdje niets nieuws wilt aanschaffen, moet je streng zijn voor jezelf. Blijf weg uit de winkelstraat. Blader niet door modebladen. En open al helemaal geen websites van winkels. Zo kom je niet in de verleiding iets nieuws te kopen.

Heb je toch koopdrang? Leid jezelf dan af. Bijvoorbeeld door te gaan sporten, een serie te kijken of een vriend te bellen.

4. Wees creatief met kleding

Ben je een beetje creatief? Maak dan wat nieuws van je oude kledingstukken. Knip bijvoorbeeld een lange broek kort. Zo maak je zelf nieuwe kleding, zonder er geld aan uit te geven. Een andere optie: doe online inspiratie op voor nieuwe combinaties die je kunt maken met kledingstukken.

5. Gebruik zomeritems in de winter

Met een dikke panty en lange laarzen kun je sommige zomerjurkjes prima in de winter dragen. Wollen vest erover en klaar. Voor mannen geldt hetzelfde. Draag eens een jasje over de shirts en overhemden die je normaal alleen in de zomer aandoet. Zo simpel kan het zijn.

6. Laat kapotte kleding maken

Het overkomt ons allemaal: een zoom laat los, een rits breekt af of je trui gaat kapot in de was. Dat betekent echt niet meteen dat je kleding z’n beste tijd gehad heeft. Vaak kan een foutje makkelijk gefixt worden. Meestal is een reparatie goedkoper dan iets nieuws aanschaffen.

7. Behandel je kleding met zorg

Wees daarnaast zuinig op je kleding. Lees de labels voordat je je kleding in de was stopt, was niet vaker dan nodig en droog je kleding aan de lijn. Zo blijft je kleding beter in vorm en is de kans op slijtage kleiner. En het is ook nog eens beter voor je energierekening!

Misschien is jouw miskoop wel een parel voor iemand anders.

8. Ga voor tweedehands

Tweedehands – of vintage – kleding wint al jaren aan populariteit. Niet gek: het is goedkoper, beter voor het milieu én je koopt iets unieks. Ook online platforms waar je zelf kleding kunt verkopen dragen hieraan bij. Of ga eens naar de kringloop. Wie weet kom je met een onverwachte verrassing thuis.

9. Organiseer een kledingruil

Hebben jij en je vrienden (of familieleden) ongeveer dezelfde maat en/of kledingsmaak? Organiseer dan eens een kledingruil. Neem mee wat je niet (meer) draagt. Je vrienden doen hetzelfde. Misschien is jouw miskoop wel een parel voor iemand anders. Op deze manier ruim je je kast op, heb je nieuwe kleding zonder iets uit te geven én maak je een ander blij. Vergeet ook niet online te zoeken naar kledingruilen in de buurt.

Wil je tóch heel graag iets nieuws kopen? Ook dat hoeft niet duur te zijn.

Met de volgende tips bespaar je geld tijdens het shoppen:

10. Maak een lijstje

Wil je voorkomen dat je van winkel naar winkel struint en met zeven tassen thuiskomt? Stel dan vooraf een lijstje op. Wat heb je echt nodig? Maak er een notitie van in je telefoon. Dat kun je erbij pakken zodra je in de winkel staat. Zo vermijd je impulsaankopen.

Vergeet ook niet van tevoren de websites van je favoriete winkels te checken. Zo kun je aanbiedingen vergelijken. En bereid je jezelf nog beter voor op je aankopen.

11. Ga voor basics

Een mooie witte blouse of een nette zwarte blazer. Basic items zijn de belangrijkste kledingstukken in je kast. Je kunt ze namelijk overal mee combineren. Dat geldt niet voor een oranje broek of een paarse trui. Met een paar goede basics kun je ineens veel meer outfits samenstellen. En heb je dus minder behoefte aan nieuwe dingen.

12. Ga niet alleen winkelen

Neem iemand mee die je kan waarschuwen als je te veel geld dreigt uit te geven. Je moeder bijvoorbeeld, of je vriend(in), broer of zus. Zo iemand kan je af en toe de vraag stellen: ‘Heb je dit wel echt nodig?’ Of: ‘Had je niet al zoiets?’

13. Winkel op het juiste moment

Het ligt misschien voor de hand, maar het blijft een goede bespaartip. Wacht met winkelen tot de uitverkoop. Dat kan je toch weer een paar tientjes (of meer) schelen. De wintersale start vaak eind december en de zomeruitverkoop in juni en juli.

14. Bereken de cost per wear

Bij sommige kledingstukken ontkom je er niet aan om ze nieuw te kopen. Ondergoed bijvoorbeeld, of hardloopschoenen. Dat is ook niet erg, als je het maar regelmatig draagt. Tip: bereken de cost per wear. Hoe dat werkt? Je deelt de prijs door het aantal keer dat je een kledingstuk denkt te dragen. Een jas van € 100,- die je de hele winter draagt, kost dan maar zo’n € 0,50 per keer. Bij een galajurk of pak zal dat bedrag een stuk hoger liggen. Vraag je in dat geval een keer extra af of je het echt nodig hebt. En waar je het mee kunt combineren.

15. Stel een driedagentermijn in

Zie je iets wat je echt graag wilt hebben? Maak er een foto of notitie van. Laat het vervolgens minimaal drie dagen rusten. Zo haal je de impuls uit een aankoop. Denk je er na drie dagen nog steeds aan? En past het binnen je budget? Dan kun je het nog steeds kopen. Op deze manier bespaar je jezelf waarschijnlijk een hoop miskopen.

16. Stel een budget voor jezelf in

Misschien wel de beste tip om minder geld uit te geven aan kleding. Spreek een budget met jezelf af. Kijk hoeveel er maandelijks aan geld bij je binnenkomt en hoeveel je uitgeeft. Op basis hiervan bereken je hoeveel je kunt missen voor nieuwe kleding. Ben je over je budget heen? Stop dan met winkelen. Een budget helpt je om je andere spaardoelen te bereiken. Bijvoorbeeld die droomreis of een koopwoning.

Meer geldtips?

Minder (nieuwe) kleding kopen is een goede manier om slimmer met je geld om te gaan. Wil je stap voor stap beter worden met geld? Daar kun je vandaag nog mee beginnen. Lees de geldtips en verhalen van anderen en laat je inspireren.

Bekijk alle bespaartips


Wil je meer weten?

11 vragen om jezelf te stellen voordat je iets koopt

Wil je bewuster met je geld omgaan en meer besparen? Stel jezelf deze vragen voordat je iets koopt en krijg meer controle over je uitgaven.

Lees meer

Goedkoop boodschappen doen? Zo doe je dat!

Goedkoop boodschappen doen? Met een paar kleine veranderingen kun je al best wat geld besparen. We geven je tips.

Lees meer

Geld besparen op abonnementen? Zo doe je dat!

Weet jij hoeveel je per maand kwijt bent aan abonnementen? Neem je abonnementen onder de loep en kijk hoeveel je kunt besparen.

Lees meer