Ga direct naar inhoud

Budgetteren: wat is dat en hoe werkt het?

Altijd weten hoe je ervoor staat, omdat je precies op een rij hebt hoeveel je elke maand uitgeeft. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar echt, het kan. Hoe? Als je start met budgetteren! Wij leggen je uit hoe dat werkt. En we delen drie methoden, zodat je direct zelf kunt starten.

Wat is budgetteren?

We beginnen bij het begin: wat is budgetteren? Budgetteren betekent dat je potjes maakt voor de uitgaven die je maandelijks doet. Denk aan de huur of hypotheek, gas, water en licht, kleding en uitjes. Met een budget bepaal je hoeveel geld je aan elke kostenpost wilt (of moet) uitgeven.

Je stopt per kostenpost geld in een potje. Dat is het geld dat je die maand kunt uitgeven. Op die manier houd je overzicht en weet je precies hoeveel je al per kostenpost hebt uitgegeven.

Waarom zou je budgetteren? 5 fijne voordelen

1. Voorkom dat je ongemerkt (te) veel uitgeeft

Zonder budget onderschatten veel mensen wat ze uitgeven. Dankzij budgetteren weet je precies wat je uitgeeft aan bijvoorbeeld kleding, etentjes of dagjes uit.

2. Je hebt meer controle over je geldzaken

Door te budgetteren, krijg je meer controle. Het motiveert je om de kosten in de gaten te houden. En ga je toch over het budget heen? Dan is dat een goede wake up call, zodat je volgende maand weet waarop je kunt letten.

3. Je bereikt sneller je doel

Gebruik je een budget voor sparen of beleggen? Dat gaat je helpen om sneller je doelen te bereiken. Je voorkomt zo namelijk dat er aan het eind van de maand geen geld is voor een financiële buffer.

4. Je creëert kansen om te besparen

Budgetten zorgen voor overzicht. Je ziet waar het grootste deel van jouw inkomen aan op gaat. En dat helpt je weer om bespaarkansen te ontdekken.

5. Je ervaart meer rust in je hoofd

Budgettering helpt je uiteindelijk vooral om meer rust in je hoofd te ervaren. Je weet dat je een goed overzicht hebt van jouw maandbudget. Weg met die financiële stress, kom maar op met die nieuwe money mindset!

Aan de slag: 3 manieren om te budgetteren

Overtuigd? Dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan. En nee, niet meteen wegklikken nu, want het is echt minder werk dan je denkt. Je bent al goed op weg, dus pak pen en papier en pak lekker door.

Je kunt op meerdere manieren budgetteren. Het is in ieder geval belangrijk om jouw inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Noteer het netto-inkomen dat je ontvangt. Het netto-inkomen is het bedrag dat je werkgever aan jou overmaakt. En kijk de banktransacties van de afgelopen 1 tot 6 maanden terug. Neem van de uitgaven het gemiddelde. Als je meer maanden teruggaat om de uitgaven te verzamelen, wordt het gemiddelde daar steeds beter van. Veel grote banken bieden een inzichtfunctie in de app. Die verdeelt je uitgaven automatisch in categorieën. Check dit dus even, dat scheelt je werk.

Oranje bol cijfer 1

1. De 50-30-20-regel

Bij de 50-30-20-regel verdeel je je inkomsten in drie potjes:

  • 50% van je inkomen gaat in het potje 'vaste lasten'. Hiervan betaal je onder andere je huur of hypotheek, gas, water en licht en verzekeringen.
  • 30% van je inkomen gaat in het potje 'extraatjes en leuke dingen'. Dit gebruik je bijvoorbeeld voor abonnementen, een avondje uit of een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste.
  • 20% van je inkomen gebruik je om te sparen, beleggen of om leningen en schulden af te lossen.

Wat je precies verstaat onder elk potje, bepaal je zelf. Daardoor is de 50-30-20-regel een makkelijke en laagdrempelige manier om te beginnen met budgetteren.

2. Een vast bedrag per kostenpost

Als je liever bedragen gebruikt in plaats van percentages, kun je een vast bedrag per kostenpost begroten. Voor je huur of hypotheek en andere vaste lasten is dat vrij makkelijk, want dat is elke maand hetzelfde. Maar voor andere uitgaven, zoals uitjes, cadeaus of boodschappen, is dat misschien lastiger. Maak voor die kostenposten een begroting en bepaal wat je daar per maand maximaal aan wilt uitgeven. Dat wordt dan je uitgangspunt voor elk potje.

Houd vervolgens in een schrift of (digitaal) huishoudboekje bij hoeveel je maandelijks uitgeeft aan de verschillende categorieën. Of gebruik de inzichtfunctie van je bankapp, als je bank die aanbiedt. Zo krijg je inzicht in wat je uitgeeft, en of je binnen budget blijft.

3. Geld opnemen en in enveloppen doen

Vind je het lastig om jouw budgetten digitaal bij te houden of steeds alle uitgaven op te moeten schrijven? Of merk je dat je toch steeds over je budgetten heen gaat? Je kunt in plaats daarvan aan het begin van de maand al het geld opnemen voor de verschillende budgetten. Neem het contant geld op bij een geldautomaat en stop het in verschillende enveloppen. Gebruik een envelop per budgetcategorie. Zo maak je het tastbaar, wat je misschien kan helpen om meer controle te houden. Als het geld uit een envelop op raakt, heb je die maand meer uitgegeven dan je van plan was.

Budgetteren: deze categorieën gebruiken anderen

Je bepaalt zelf welke categorieën je gebruikt voor de budgetten. Wij helpen je graag ideeën op te doen met de onderstaande lijstjes.

Vaste kosten

  • Hypotheek of huur
  • Gas, water, licht
  • Verzekeringen
  • Internet, TV en telefonie
  • Abonnementen
  • Belastingen
  • Kinderopvang

Variabele uitgaven

  • Boodschappen
  • Brandstof
  • Kleding
  • Sport
  • Uit eten
  • Dagjes uit
  • Cadeaus

Bonustip: beloon jezelf

Budgetteren helpt je om beter te worden met geld. Misschien zelfs wel zó goed, dat je geld gaat overhouden. Zit er aan het einde van de maand nog geld in (een van) je potjes? Beloon jezelf dan met iets kleins, dat heb je verdiend. Met die beloning motiveer je jezelf om zo door te gaan. Of, om het nog beter te doen.

Meer geldtips?

Budgetteren is een goede manier om slimmer met je geld om te gaan. Wil je stap voor stap nog beter met geld worden? Lees dan ook de geldtips en verhalen van anderen en laat je inspireren.

Bekijk alle tips


Wil je meer weten?