We worden steeds ouder. Maar vinden we dat ook leuk? Jazeker, blijkt uit internationaal onderzoek van Nationale-Nederlanden*. Wat verwachten we eigenlijk van een langer leven? Hoe vullen we dat het liefst in? En kiezen we straks massaal voor een andere invulling van ons leven? Je leest het in dit artikel.
Al krijg je uit het dagelijkse nieuws soms een andere indruk, toch geven we in Nederland ons eigen leven een prima cijfer. Wij Nederlanders scoren - met een 7 als gemiddelde - hoog op de internationale geluksladder. In vergelijking met de inwoners van andere landen zijn we behoorlijk tevreden over ons leven.
‘Ons leven flexibeler inrichten: dat zit simpelweg nog niet in ons systeem.’ – Expert Hans Kraaijeveld
Die positieve kijk geldt ook voor onze verwachtingen voor later. Dat blijkt uit het recente onderzoek ‘Langer leven’ van Nationale-Nederlanden, uitgevoerd door onderzoeksbureau Indiville. We rekenen erop 89 jaar oud te worden, maar we hopen op iets meer: 93. En als de medische wetenschap het mogelijk maakt, mag daar nog best een schepje bovenop. Maar liefst 61% van de Nederlanders wil graag honderd jaar of ouder worden.
Maar krijgen we ook een langer léuker later? We denken overwegend van wel. Bijna de helft (48%) van de Nederlandse respondenten verheugt zich op het leven later. Een derde is voorzichtig positief. En ook daarmee doen we het beter dan andere landen.
Als we ouder worden, moeten we daar ook financieel rekening mee houden. Je wil natuurlijk niet dat je langer leeft dan je had verwacht en daardoor niet uitkomt qua geld. In het onderzoek naar ‘langer leven’ werden deelnemers gevraagd naar dit ‘langlevenrisico’.
Dat we een overwegend zonnige kijk hebben op onze persoonlijke toekomst, is goed nieuws. Een optimistische levenshouding draagt bij aan onze levensvreugde. Maar hoe zien we ons leven later qua invulling voor ons? Wat verwachten we eigenlijk van die levensfase? Ook die vragen kwamen in het onderzoek aan bod. En dat levert enkele interessante uitkomsten op.
Opvallend is dat we wat werk betreft in Nederland niet zo toekomstminded zijn. Slechts 12% van de ondervraagden vindt het belangrijk zichzelf te blijven ontwikkelen. Op latere leeftijd investeren we weinig in nieuwe professionele skills. Dat geldt voor zowel werknemers als werkgevers.
Een nieuw en interessant concept dat genoemd werd in het onderzoek, is dat van het 'meertrapsleven' (multi-stage life). Dat houdt in dat we het leven anders inrichten dan we van oudsher gewend zijn. Niet meer zo star vasthouden aan de opeenvolging van studie, baan en pensioen, maar die keuzes wat meer afwisselen.
In de ene periode steek je bijvoorbeeld alle energie in je baan, dan spijker je je kennis weer een tijdje bij en concentreer je je op je persoonlijke plannen als zzp'er. Om tien jaar later weer met een studie te beginnen. Zo investeer je in jezelf en blijf je ook op latere leeftijd professioneel en maatschappelijk betrokken. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders zich aangetrokken voelt tot zo'n meertrapsleven.
Als we met z'n allen ouder worden, wordt het belangrijker tijdig na te denken over het latere leven. Hoe zorg je dat je financieel voorbereid bent op zo’n langer leven? En wat is daar op individueel én maatschappelijk vlak voor nodig? Daar gaan we in de volgende blogs nader op in:
Hans Kraaijeveld is strategisch productmanager marketing bij Nationale-Nederlanden. Hoe kijkt hij naar de uitkomsten in het onderzoek?
“De meeste Nederlanders houden vast aan het traditionele patroon: je volwassen leven bijna zonder onderbreking werken en dan in één keer fulltime met pensioen gaan. Dan willen we gaan genieten zolang we nog fit en gezond zijn.”
“Tegelijk zijn we vaak ook nog maatschappelijk bezig, bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk, mantelzorg of verenigingen. Maar waarom wachten tot je met pensioen bent om te genieten en maatschappelijk nuttig aan de slag te gaan? Waarom niet tijdens je werkende leven daar meer tijd voor uittrekken? En daarmee de energie en motivatie opdoen om betaald werk langer vol te houden?”
“Er zijn mogelijkheden om zo’n langer leven flexibeler in te richten, zodat je een realistische verhouding tussen werk en pensioen krijgt. Dat we hier nog weinig gebruik van maken, komt waarschijnlijk omdat we gewend zijn aan zekerheid en groei. Daar zijn we ook aan gehecht.
Tussendoor met sabbatical gaan of een studie oppakken, en dan pas op ons 70e met pensioen, zit simpelweg nog niet in ons systeem. Daarnaast hebben we ook niet zoveel mensen om ons heen die als voorbeeld kunnen dienen. Wie weet komt daar snel verandering in!”
Denk jij weleens na over wat je gaat doen als je straks ouder dan 100 wordt? Niet alleen financieel maar ook op het gebied van zingeving? Op nn.nl/later lees je allerlei artikelen en tips over dit onderwerp. Doe de test en ontdek of jij er klaar voor bent om 100 te worden!
Hoe oud je ook bent, het is verstandig nu vast keuzes te maken. Een langer leven heeft namelijk invloed op je pensioen, gezondheid, dromen en doelen. Wat je ook doet, Nationale-Nederlanden staat achter je en helpt je met je (financiële) keuzes. Onze support heb je!
*Over het onderzoek
Het terugkerende onderzoek Longevity (in het Nederlands: ‘Langer leven’) is uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Indiville, in opdracht van Nationale-Nederlanden. In totaal deden 11.372 mensen aan de eerste editie. Zij komen uit 11 verschillende landen: Nederland, België, Tsjechië, Spanje, Japan, Polen, Hongarije, Roemenië, Turkije, Griekenland en Slowakije. In Nederland vulden 1.001 respondenten tussen de 18 en 79 jaar de online vragenlijst. De vraag die centraal stond: Zijn we voorbereid op een langer leven?
Ben jij klaar voor 100+?
Denk jij weleens na over wat je gaat doen als je straks ouder dan 100 wordt?
Test jezelf!
En lees allerlei tips over dit onderwerp. Ontdek of jij er klaar voor bent om 100 te worden!