Hoe werkt ouderschapsverlof? (Tijd met je kind goed benutten)

De nieuwe regeling betaald ouderschapsverlof is een feit. Sinds 2 augustus 2022 krijgen ouders meer tijd om te wennen aan hun nieuwe gezinnetje. Nieuw is dat een deel van die uren thuis nu ook wordt doorbetaald. Dus verwacht je binnenkort een kind? In deze blog lees je alle belangrijke weetjes over het ouderschapsverlof. En hoe je de verloftijd met je kind inzet zoals jij dat wilt.

Homostel (twee mannen) met baby

Wat is ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling. Hierdoor mag je tijdelijk minder werken zolang je kind jonger is dan acht jaar. Dit om meer bij je kind te zijn. Voor elke ouder is dit maximaal 26 keer het aantal uren dat je wekelijks werkt. Werk je fulltime, dan heb je als werknemer recht op 26 x 40 uur ouderschapsverlof. Opgeteld is dat 1.040 uur. Dus: 130 werkdagen.

Recht op ouderschapsverlof

Net als andere verlofvormen is ouderschapsverlof opgenomen in de Wet Arbeid en Zorg (Wazo). Je hebt dus recht op ouderschapsverlof en mag je verlofuren inzetten zoals jij dat wilt. Je werkgever kan dit niet weigeren. Wel gelden er voorwaarden.

Zo moet je kind op hetzelfde adres wonen. Én moet je de vaste verzorger van het kind zijn. Hierdoor kun je ook ouderschapsverlof opnemen voor een geadopteerd kind, pleegkind of stiefkind.

Negen weken betaald ouderschapsverlof

Meer tijd met je baby is heerlijk. Per 2 augustus 2022 is verlof opnemen helemaal aantrekkelijk. Je hebt nu namelijk recht op negen weken betaald ouderschapsverlof. Wie betaalt jouw ouderschapsverlof? Geen zorgen om je werkgever: het UWV betaalt je verlofuren als uitkering uit.

Uitkering betaald ouderschapsverlof

De uitkering betaald ouderschapsverlof is 70% van je dagloon (inclusief 8% vakantiegeld) tot maximaal 70% van het maximumdagloon. Dat brengt ons bij de vraag: wat kost ouderschapsverlof? In de regel lever je dus 30% salaris in. Al zijn er werkgevers die de uitkering aanvullen. Vraag je werkgever of iemand van de salarisadministratie om een berekening. Dan weet je precies waar je straks de luiers van moet betalen.

Hoe zit het met geboorteverlof?

Als je vrouw of vriendin bevalt, heb je recht op geboorteverlof. Dit wordt ook wel het kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd. Dit geeft je recht op een werkweek verlof en wordt wél door de werkgever betaald. Bij een contract van 32 uur, krijg je als partner dus 32 uur verlof doorbetaald. Je kunt deze uren naar eigen inzicht opnemen. Maar wel binnen vier weken na de geboorte van je kindje.

Aanvullend geboorteverlof

Na deze week kun je nog maximaal 5 weken ‘aanvullend geboorteverlof’ opnemen. Je ontvangt dan een uitkering van het UWV. Deze uitkering is 70% van je dagloon (inclusief 8% vakantiegeld) en maximaal 70% van het maximumdagloon. Je werkgever kan ervoor kiezen om de uitkering aan te vullen tot 100%. Check daarom je cao. Dit kan bijvoorbeeld via de site van je vakbond.

Van zwangerschapsverlof tot ouderschapsverlof

Rondom de geboorte van je kind zijn er dus verschillende verlofregelingen. Want voor zwangere moeders is er natuurlijk ook zwangerschapsverlof. Dit zijn alle verloven op een rij:

  • Een zwangere werknemer heeft recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit begint vier tot zes weken voor de uitgerekende datum en duurt na de bevalling nog minstens 10 weken. In totaal heb je recht op minimaal 16 weken verlof. Het UWV betaalt je uitkering aan je werkgever en die betaalt het als loon aan je uit.
  • Op de dag van de bevalling heb je als partner recht op calamiteitenverlof. Deze dag wordt door de werkgever betaald.
  • Vanaf de dag na de bevalling heb je als partner recht op een week geboorteverlof. Je werkgever vergoedt deze dagen. Vervolgens kun je maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen met een uitkering van het UWV.
  • Beide ouders hebben tot het kind acht is recht op 26 weken ouderschapsverlof. Hiervan krijgen beide ouders de eerste negen weken een uitkering van het UWV. Soms krijg je daarnaast een aanvulling van je werkgever als dat in je cao staat. De overige weken zijn onbetaald verlof.
Vrouw verschoont baby op bed.

Ouderschapsverlof opnemen: in één keer of in delen?

De regels voor ouderschapsverlof zijn flexibel. Neem die ruimte dus ook om je verlof in te zetten zoals jij dat wilt. Zo kun je als partner de eerste weken een deel ouderschapsverlof fulltime opnemen. Het is fijn om die beginperiode als gezin compleet te zijn. En nieuwe ervaringen samen te beleven. Je kunt op deze manier je ouderschapsverlof in één keer opnemen. Maar, meestal wil je na een tijdje ook wel weer aan het werk.

Verlofuren uitsmeren

De meeste ouders willen ouderschapsverlof in delen opnemen, of ze smeren het uit over vaste dagen. Dat kan gelukkig ook. Bijvoorbeeld door je baan te combineren met een vaste dag alleen met je kind. Ook wel bekend als de mama- of papadag. Het fijne daaraan is dat je die dag de dingen op jouw manier kan doen. Dat geeft zelfvertrouwen en het versterkt de band met je kind.

Hoe lang mag je ouderschapsverlof opnemen? Tot je kind acht is, mag je verlofuren opnemen wanneer je wilt.

Ouderschapsverlof of minder werken?

Een vraag die veel aanstaande ouders stellen: wat is het voordeel van ouderschapsverlof? Want je kunt toch ook minder gaan werken? Dankzij de nieuwe regeling krijg je de eerste negen weken grotendeels doorbetaald. Maar ook onbetaald ouderschapsverlof biedt voordelen.

Soms betaalt de werkgever een deel van je salaris door. En niet onbelangrijk, je behoudt je contracturen. Na je verlof kun je dus weer volledig aan de slag. Tot slot bouw je in sommige gevallen pensioen op tijdens ouderschapsverlof. Check hiervoor je pensioenregeling. Ouderschapsverlof is dus om een aantal redenen aantrekkelijker dan minder werken.

Schriftelijk en op tijd aanvragen

Wil je ouderschapsverlof aanvragen? Doe dit schriftelijk en minimaal twee weken van te voren. In je aanvraag mogen de volgende zaken niet ontbreken:

  • ingangsdatum van je verlof
  • aantal gewenste verlofuren per week
  • dagen waarop je verlof opneemt
  • duur van de verlofperiode

Kondig je verlof persoonlijk aan

De meeste werkgevers waarderen het als je eerst op ze afstapt. Je verlof heeft gevolgen voor de bedrijfsvoering. Een persoonlijk gesprek is dan prettiger dan dat je in een mailtje meteen met je verlofrechten begint te zwaaien. Je kunt dan meteen afstemmen hoe het valt en meedenken over je vervanging. Vervolgens is het verplicht om je aanvraag schriftelijk te bevestigen.

Voorbereid op financiële gevolgen van ouderschapsverlof

Tijd met je kind doorbrengen komt met een prijs. Ondanks de nieuwe regeling ga je verlof in je portemonnee voelen. Zeker omdat je met de komst van een baby ook meer uitgaven hebt. Daarom is een spaarpotje aanleggen verstandig voor grote of onvoorziene kosten. Denk aan de kinderwagen of meubels voor de babykamer.

Tijd voor verlof

Tot slot, het enige in je leven dat écht op kan is tijd. En tijd met je baby is onbetaalbaar. Gelukkig leven we in een land waar je er voor je kind kunt zijn. Ouderschapsverlof maakt dit mogelijk. En je weet nu hoe je die tijd het beste kunt benutten. Dan rest ons niets dan je een fijn verlof te wensen.

Meer weten over gezinsuitbreiding?

Je ziet dus: een baby zorgt voor een hoop verandering in je financiën. Maar niet alleen je financiële plaatje verandert: er zijn ook andere zaken waar je rekening mee moet houden. Wil je een compleet overzicht van alles wat je moet regelen rondom gezinsuitbreiding? Wij zetten het voor je op een rij.

Lees meer


Wil je meer weten?