Ga direct naar inhoud

APK-keuring en onderhoud van je auto

Dit artikel valt binnen Onderweg

Je wilt dat je auto altijd voor je klaarstaat. Maar om ervoor te zorgen dat je auto rijdt als een zonnetje, moet je deze goed verzorgen met een onderhoudsbeurt én de verplichte apk-keuring. Hoe vaak zo’n beurt en keuring nodig is, verschilt per voertuig. We zetten alles rondom de apk-keuring en ander auto-onderhoud op een rijtje..

Vaste prik: apk-keuring

De Nederlandse wegen deel je met weggebruikers die allemaal in verschillende voertuigen rijden. Grote vrachtwagens, snelle bakken, oldtimers, gezinsauto’s en camperbusjes: er rijdt van alles voorbij. Voor de veiligheid van al die voertuigen is er de Algemene Periodieke keuring (apk). Tijdens zo’n keuring wordt er gecheckt of een auto voldoet aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen en of de registratie klopt. Werken bijvoorbeeld je koplampen nog goed? En stoot je auto niet teveel schadelijke stoffen uit? De verplichte apk-keuring is er naast de veiligheid dus ook voor het milieu. Wannéér jouw vierwieler naar de apk moet, hangt hiervan af:

  • Ben je de trotse bezitter van een nieuwe benzine-, hybride- of elektrische auto? Dan moet je deze na vier jaar apk laten keuren, en daarna om de twee jaar.
  • Heb je een nieuwe dieselauto? Laat deze na drie jaar, en vervolgens ieder jaar keuren.
  • Wanneer je auto acht jaar of ouder is, is een jaarlijkse apk-keuring verplicht.

Check de apk-vervaldatum van je auto

Je auto moet elke keer voor een vaste datum gekeurd zijn. Ongeveer 6 weken voor deze datum krijg je een herinnering van de RDW. De datum waarop je auto apk-gekeurd moet worden blijft altijd hetzelfde. Ook als je jouw auto bijvoorbeeld één maand eerder laat keuren. Op de website van de RDW vind je de vervaldatum van de apk van jouw auto.

Vroeg laten keuren

Vind je het fijn om er vroeg bij te zijn met je apk-keuring? Je kunt je apk al twee maanden voor de vervaldatum laten uitvoeren. De goedkeuring van je apk blijft veertien maanden staan, omdat de vervaldatum niet verandert. Word je auto afgekeurd? Dan heb je dus meer tijd om deze te repareren.

Voorbereiden op apk-keuring

Tijd voor de apk-keuring. Hiervoor kun je terecht bij garages en keuringsstations die door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) zijn erkend. Check altijd of het bedrijf waar je je auto naartoe brengt in het bezit is van de oranje sticker met de tekst ‘RDW erkend; apk lichte voertuigen’. En om je auto tussen de keuringen door zo goed mogelijk te onderhouden, kun je zelf (of samen met een handige buurman) de volgende punten nalopen:

Vloeistoffen

Kijk of er nog genoeg koel- en ruitenwisservloeistof in de auto zit en controleer het oliepeil.

Verlichting

Het is belangrijk om je verlichting regelmatig te checken. Check je koplampen, richtingaanwijzers, achteruitrijlichten en remlichten. Bij sommige auto’s kun je zelf een lampje verwisselen, dit scheelt weer een eventuele afkeuring bij je apk-keuring.

Ruitenwissers

Als je ruitenwissers strepen trekken, is het tijd om de wisserbladen te vervangen. Je kunt ze zelf eenvoudig vervangen.

Banden

Auto’s worden het vaakst afgekeurd op banden met onvoldoende profiel of te lage bandenspanning. Je kunt tegenwoordig zelf checken of je banden onvoldoende profiel hebben door de slijtage-indicatoren. Dat zijn kleine blokjes in de hoofdgroeven van je band. Als de blokjes niet dieper liggen dan het loopvlak, is het tijd voor nieuwe banden. Daarnaast is regelmatig een ritje langs het pompstation een goed idee. Daar kun je de banden op spanning brengen. Elke band verliest continue lucht. Een te lage of te hoge bandenspanning is gevaarlijk en kan ongelukken veroorzaken. Aan te raden is om sowieso één keer per maand je bandenspanning te checken. In het instructieboekje van je auto of aan de binnenzijde van je portier lees je wat de juiste bandenspanning voor jouw auto is.

Keurig door de keuring?

Het moment van de waarheid: is je auto apk goedgekeurd of afgekeurd? Na de apk krijg je een keuringsrapport met het verlossende antwoord. Bij goedkeuring vermeldt de garage op dit rapport eventuele adviespunten van reparaties die je in de toekomst kunt verwachten. Is je auto afgekeurd? Dat betekent dat er reparaties nodig zijn om weer veilig met je auto te rijden. Deze reparaties moeten binnen twee maanden worden uitgevoerd en je mag in deze periode alleen nog met je auto de weg op wanneer je onderweg bent naar de garage.

Goed om te weten: als je vergeet je auto op tijd te laten keuren ben je niet verzekerd. En blijf je rijden zonder geldige apk? Dan ben je zelfs strafbaar.

Oneens met het keuringsrapport?

Ben je het niet eens met de uitslag van het keuringsrapport? Dan kan de RDW je helpen. Het is belangrijk dat je na de apk-keuring een officieel keuringsrapport krijgt. Je kan alleen direct bij de keuring bezwaar maken. Een medewerker van de RDW komt dan checken of de uitslag van de apk-keuring terecht is. Meer informatie vind je op de website van het RDW.

Naar de garage

Naast de verplichte apk-keuring heeft je auto de nodige zorg nodig. Het is aan te raden om in elk geval één keer per jaar naar de garage te rijden voor onderhoud, ook wel een grote of kleine beurt genoemd. Je auto krijgt dan een grondige check en krijgt - indien nodig – onderhoud aan slijtagedelen, zoals de remblokken en koppelingsplaat. Door dit jaarlijkse garagebezoek voorkom je (los van onvoorziene reparaties) dat je wordt verrast door een groot en duur defect. Weet je niet precies wat voor onderhoud jouw auto nodig heeft? Laat je dan adviseren door de garage.

Ook interessant voor jou:

Het onderhoud van je auto; wat kun je zelf doen?

Naast het gebruikelijk onderhoud is het belangrijk dat je bepaalde onderdelen van je auto zelf regelmatig naloopt. Oldtimer-fanaat Monique legt uit wat je gemakkelijk kunt controleren aan je auto.

Bekijk de tips van Monique

Apk en onderhoud; alles wat je moet weten

Je wilt dat je auto altijd voor je klaarstaat. Om ervoor te zorgen dat je auto rijdt als een zonnetje, zijn de verplichte apk-keuring én onderhoudsbeurt belangrijk. Hoe vaak is dat nodig? En waar let je op?

Lees verder over onderhoud

5 tips voor een slimme en veilige autorit

Als je vaak in de auto zit, is het extra belangrijk dat je veilig rijdt. Daar zijn een hoop handige apps en tools voor. Wat dacht je van een MONO-app? Of een bluetooth-carkit?