Ga direct naar inhoud

Wat kost een makelaar?

Dit artikel gaat over Een nieuw huis binnen Wonen

Wat kost een makelaar nu echt? En, wat krijg je voor die prijs? De wildste verhalen doen soms de ronde over de makelaarskosten bij de aankoop en vooral de verkoop van een woning. Bij een woning met een bescheiden waarde vallen de kosten voor de diensten van een makelaar nog mee. Maar wanneer een huis zichzelf verkoopt en de verkoopprijs fors is, worden de wenkbrauwen opgetrokken en rijst de vraag: wat kost een makelaar?

Courtage makelaar

Maar wat zijn nu die makelaarskosten? Welke diensten vallen eronder, welke niet en wat kun je doen aan de prijs?

Ten eerste kunnen we een onderscheid maken tussen traditionele makelaars en internet makelaars. Kies je voor een traditionele makelaar? Dan kies je voor persoonlijk contact en besteed je het hele verkoopproces uit. Je betaalt dan een makelaarscourtage dat een vast percentage van de verkoopprijs is. Afhankelijk van de verkoopprijs kan dat oplopen tot in de duizenden euro's. Kosten die je overigens pas betaalt als je huis daadwerkelijk is verkocht.

De makelaarscourtage ligt momenteel rond de 1,25%. Dat lijkt misschien niet veel, maar afhankelijk van de verkoopprijs kan de makelaarscourtage aardig oplopen. Sommige makelaars werken met een bonuscourtage in combinatie met een lagere basis courtage. Verkoopt de makelaar de woning voor een hoger bedrag dan vooraf ingeschat, dan krijgt hij over het meerdere bedrag een hoger percentage van soms wel 10%. Let hier goed op.

Deelopdrachten makelaar

Wil je nou niet de volledige makelaarscourtage kwijt zijn bij de verkoop van je huis? Onderhandel dan stevig over het percentage en spreek duidelijk af welke diensten inbegrepen zijn.

Je kunt ook vragen of de makelaar deelopdrachten voor je uitvoert. Je vraagt dan om specifieke diensten zoals het in de markt zetten van je huis of het bepalen van de waarde. Je spreekt dan duidelijk met de makelaar af wat hij voor je doet en wat de kosten hiervan zijn. Zo bepaal je zelf de makelaarskosten en hoeveel je wilt uitgeven aan de verkoop van je huis. Voor deelopdrachten kun je ook goed terecht bij internetmakelaars. Die bieden vaak pakketten aan bedoeld om eenvoudig je huis te verkopen tegen geringe kosten.

Kosten makelaar

Als je je huis wilt verkopen via een makelaar, welke kosten kom je dan tegen? Makelaars rekenen vaak de volgende kosten:

  • Courtagekosten
  • Opstartkosten
  • Intrekkingskosten
  • Soms rekenen makelaars ook andere bijkomende kosten

Courtagekosten

Zoals gezegd rekenen makelaars courtagekosten; een vast percentage tussen de 1% en 1,5% van de verkoopprijs. Je betaalt de kosten voor de makelaar pas als je huis verkocht is.

Opstartkosten

Dit zijn de kosten die makelaars rekenen voor de opstart van de verkoop. Denk hierbij aan een te-koop-bord in de tuin, het maken van foto's en het plaatsen van je woning op Funda. Opstartkosten kunnen variëren en liggen meestal rond de € 500,-. Spreek af dat je deze pas afrekent nadat de diensten geleverd zijn. Je kunt ook afspreken om de opstartkosten na de verkoop te verreken met de courtage.

Intrekkingskosten

Sommige makelaars werken met intrekkingskosten. Als je de opdracht tot verkoop van je huis intrekt, betaal je hem een vergoeding. Makelaars die opstartkosten rekenen voor het verkopen van een huis, rekenen vaak geen intrekkingskosten. Bij intrekken van de opdracht krijg je de betaalde kosten meestal niet terug.

Bijkomende kosten

Bijkomende kosten die makelaars soms apart in rekening brengen zijn fotografie, kosten voor het inmeten, deelname aan de Open Huizen Route en eventuele verkoopstyling. Let er ook op dat sommige makelaars de btw apart berekenen. Het werkelijke bedrag valt dan 21% hoger uit dan de offerte.

Verkopen met of zonder makelaar?

Nu je weet wat een makelaar ongeveer kost, is het aan jou om te bepalen of je je huis zelf wilt verkopen of via een makelaar, en of dat dan een traditionele makelaar of een internet makelaar moet zijn. Om die keuze te maken, kun je jezelf een aantal vragen stellen: Wat kosten makelaars? Kan ik die kosten betalen? Hoeveel tijd heb ik om mijn huis te verkopen? Hoeveel tijd wil ik er zelf in investeren? En, wat kan ik zelf en waar heb ik hulp bij nodig en wie kan mij daarbij helpen?

Je huis verkopen doe je niet elke dag. Je hebt er de makelaarskosten misschien wel voor over. Of misschien zie je het als dé kans om te ervaren hoe het is om zelf je huis te verkopen. Wat je ook besluit, je huis verkopen is een spannend en leerzaam proces.

Neem de tijd om je in te lezen en laat je goed informeren. Vraag om tips, informeer naar tarieven, oefen desnoods met onderhandelen en kijk goed naar de hypotheek die je nu hebt en die je straks misschien nodig hebt voor de koop van een ander huis. Uiteindelijk heb je maar één koper nodig, maar dan moet alles ook wel goed geregeld zijn. De bedragen zijn groot en de belangen ook, voor jou als verkoper maar ook voor de koper.


Wil je meer weten?

Ik wil mijn huis verkopen

Van het voorbereiden van je verkoop tot de overdracht van huis. Of je nu overwaarde hebt of wil verkopen zonder makelaar. Wij geven antwoord op je vragen.

Goed voorbereid mijn huis verkopen