Ga direct naar inhoud

Je tuin winterklaar maken: zo doe je dat

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Een film kijken op de bank, warme chocomel met slagroom drinken, misschien wel schaatsen op natuurijs … Er is in de winter genoeg te doen. Ben jij al goed voorbereid op de kou? Vergeet ook niet je tuin winterklaar te maken. Zo voorkom je schade en kun je er als het weer lente wordt extra van genieten.

8 tips voor het winterklaar maken van je tuin

Het is slim om je tuin winterklaar te maken voordat de winter begint. Van snoeien tot opruimen, er is genoeg te doen. Met deze tips is je tuin klaar voor de winter.

1. Tuinmeubels opbergen

Zet die mooie tuinset als het kan in de schuur of garage. Zo blijft deze het beste beschermd tegen het gure winterweer. Zijn je tuinmeubels van aluminium of kunststof? Dan is het geen probleem om ze buiten te laten staan. Je kunt eventueel nog een afdekhoes gebruiken om deze schoon te houden. Zorg voor een punt in het midden, zodat het regenwater er goed af kan lopen. Let bij houten tuinmeubels op voor schimmelvorming als je een afdekhoes gebruikt. Door het vochtige weer kan er condensvorming onder de hoes ontstaan, waardoor je hout gaat schimmelen. Hetzelfde geldt voor kussens. Leg deze daarom de winter altijd op een droog plekje binnen.

2. Beplanting snoeien

Van nature hoef je veel bomen en planten niet te snoeien, maar het is wel nodig als je niet wil dat ze te groot worden. Hiernaast is het goed voor de groei van nieuwe scheuten. Veel planten kun je het beste snoeien voordat de vorst begint. Maar, er zijn ook planten en bomen die je juist in de lente moet snoeien. Bekijk dus goed welke jij in de tuin hebt staan en of je ze nog moet snoeien. Ook goed om te weten: niet alle planten en bomen zijn winterhard, zoals olijfbomen. Omwikkel deze met ademend materiaal, zoals een beschermhoes of vliesdoek. Staan ze in een pot? Haal ze dan naar binnen zodra de eerste nachtvorst zijn intrede doet.

3. Bladeren opruimen

In de herfst verliezen veel bomen en struiken hun bladeren. Hark ze in ieder geval weg uit het gras. Anders zorgen ze voor verkleuring en kale plekken. Maar je hoeft de bladeren niet allemaal weg te gooien. Ze zitten namelijk vol handige voedingsstoffen voor de bodem. Je doet je planten er dus een plezier mee. En het is meteen een fijne plek voor de winterslaap van egels.

Naast bladeren, kun je ook snoeihout en ander tuinafval gebruiken voor schuilplekken. Gooi het op een hoopje in bijvoorbeeld een hoek van je tuin. Zo creëer je een veilig plekje voor egels en insecten.

4. Eenjarige planten verwijderen

Eenjarige zomerplanten zijn in de herfst uitgebloeid. Deze kun je er gewoon met wortel en al uittrekken. Er bestaat een kans dat de stengels gaan rotten als je ze laat staan Tip: plant op de lege plekken voorjaarsbollen. Dan ziet je tuin er aan het begin van de lente meteen weer gezellig uit!

5. Voor de laatste keer het gras maaien

In de winter groeit je gras minder snel door de daling van de temperatuur. Gras maaien doe je dus voor de laatste keer in de herfst of aan het begin van de winter. Het is niet nodig om dit in hartje winter te doen. Zo beschadig je door de vorst misschien het gras. Hark het afgemaaide gras wel van je grasveld af.

6. Vogels voeren

Vogels hebben in de winter een beetje hulp nodig. Het is in deze periode lastiger voor ze om zelf voedsel te vinden. Met vogelvoer zoals zaadmengsels, vetbollen en (ongezouten) pinda’s geef je ze de benodigde energie om de winter door te komen. Gebruik geen vetbollen in plastic netjes, want hier kunnen vogels in vast komen te zitten. Er zijn tegenwoordig allerlei leuke, vogelvriendelijke voederhuisjes te verkrijgen.

7. Voorkom dat je tuinslang bevriest

Heb je een tuinslang gekoppeld aan je buitenkraan? Zorg dan dat je deze afkoppelt en helemaal leeg laat lopen. Berg hem daarna binnen op, zodat hij niet kan beschadigen of vastvriezen. Sluit meteen de buitenkraan af. Ook je waterleidingen moet je beschermen. Zo kun je een bevroren waterleiding voorkomen.

8. Ruim je tuin helemaal op

Naast het beschermen van je tuinmeubels en planten en het opruimen van je tuinslang, staan er misschien nog wel meer dingen in je tuin die je op moet ruimen voor de winter. Zoals glazen potjes en vaasjes. Ook de barbecue en de parasol kun je het beste naar binnen brengen. Of beschermen met een afdekhoes.

Extra lang genieten van je tuin

Als je je tuin goed winterklaar maakt, kun je er extra lang van genieten. Want door zuinig om te gaan met je spullen, gaan ze langer mee. Zo kun je in het voorjaar meteen weer gebruikmaken van je tuinset en van het eerste lentezonnetje genieten.


Wil je meer weten?

Hoe duurzaam en gezond woon jij?

Duurzaam en gezond wonen is béter wonen. Maak daarom van je huis een fijne plek om te leven. Kom maar op met dat betere wonen. Onze support heb je.

Ontdek hoe gezond jij woont