Ga direct naar inhoud

Wegwijs in de Wet langdurige zorg

Heb je of heeft jouw naaste langdurig zorg nodig? Dan komt er veel op je af en moet er veel worden geregeld. Welke zorg past het beste bij je wensen? En wil je de zorg thuis of in een zorginstelling ontvangen? Je zorgkantoor helpt bij het maken van de juiste keuzes en het regelen van de langdurige zorg.

Vergoeding

Langdurige zorg wordt niet uit je zorgverzekering vergoed, maar uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Je bent automatisch verzekerd voor de Wlz als je in Nederland woont of werkt. Je hoeft hier dus géén aparte verzekering voor af te sluiten.

Voor wie?

De Wlz is er voor iedereen die de hele dag zorg of permanent toezicht nodig heeft. Bij vergevorderde dementie of een ernstige verstandelijke of lichamelijke beperking bijvoorbeeld. Om gebruik te maken van langdurige zorg heb je een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig.

Waar kun je terecht?

Zorg uit de Wlz wordt geregeld door 32 zorgkantoren in Nederland. Een zorgkantoor is een regionaal uitvoeringsorgaan van de Wlz. Alle zorgkantoren zijn ondergebracht bij zorgverzekeraars. Afhankelijk van de regio waarin je woont, krijg je een zorgkantoor in de buurt toegewezen. Woon je in de regio's Haaglanden, Zuid-Hollandse eilanden, West-Brabant, Zuidoost-Brabant, Zeeland of Zuid-Limburg? Dan kun je terecht bij CZ Zorgkantoor. Woon je niet in deze zorgkantoorregio's? Dan voert een andere zorgverzekeraar de Wlz voor je uit.

Een indicatiebesluit in 6 stappen

Het CIZ beoordeelt of je recht heeft op langdurige zorg. Het CIZ bepaalt ook hoeveel en welke hulp je krijgt. Het werkt als volgt:

  1. Vraag een indicatie aan.
  2. Stuur medische gegevens mee, zoals documenten waarop de diagnose en het ziekteverloop staan.
  3. Vraag je de zorg aan voor iemand anders? Zorg dan voor schriftelijke toestemming. Dit hoeft niet als je de wettelijk vertegenwoordiger bent.
  4. Het CIZ beoordeelt je aanvraag en neemt binnen 6 weken een besluit.
  5. Je ontvangt een brief met het indicatiebesluit. Hierin staat welke en hoeveel zorg nodig is. Je kunt vervolgens zelf kiezen hoe je de zorg ontvangt, bijvoorbeeld in een zorginstelling of bij jou thuis.
  6. Vanaf nu krijg je te maken met het zorgkantoor. Het zorgkantoor helpt je met het regelen van de zorg. Als het zorgkantoor de indicatie van het CIZ digitaal ontvangen heeft, wordt contact met je opgenomen.

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over langdurige zorg

Dubbel verzekerd?

Krijg je zorg vergoed uit de Wet Langdurige Zorg (Wlz)? En woon je in een instelling waar je ook behandeld wordt? Dan kan het zijn dat zorg waarvoor je verzekerd bent via je aanvullende zorgverzekering, ook vergoed wordt uit de Wlz. Dit kan bijvoorbeeld gaan om tandartszorg of fysiotherapie.

Mogelijk kun je je aanvullende zorgverzekering opzeggen, maar om dit zeker te weten is het belangrijk om eerst na te gaan of je dubbel verzekerd bent voor deze zorg.

Benieuwd hoe dit voor jou zit?
- Vraag je instelling welke zorg je vergoed krijgt uit de Wlz.
- Bekijk via Mijn NN Zorgverzekering welke kosten je vergoed krijgt uit je aanvullende zorgverzekering. Of bel met onze Klantenservice.
- Krijg je alle zorg die je nodig hebt via je instelling vergoed uit de Wlz? Dan kun je ervoor kiezen je aanvullende zorgverzekering per direct op te zeggen. Bel hiervoor met onze Klantenservice.

Het juiste loket voor al je zorgvragen: bel met onze Zorgadviseurs

Wil je weten meer weten over de Wet langdurige zorg en hoe je gebruikmaakt van deze regeling? Het Nationale-Nederlanden Zorgteam helpt je bij het regelen en vinden van zorg en ondersteuning. Voor jezelf óf je naaste. Wij informeren je graag over de Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Wet langdurige zorg (Wlz).

Bel 013 593 82 25 (optie 3), maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:30 uur.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact