Een actueel beeld van je toekomstige pensioen

Je hebt bij Nationale-Nederlanden een pensioenbeleggingsverzekering. Dit is een pensioenregeling op basis van beleggingen. Met de waarde van de beleggingen koop je op je pensioendatum een pensioen aan. Hoeveel pensioen je straks kunt kopen, hangt af van:

  • Het rendement op je beleggingen (hoe hoger het beleggingsrendement, hoe hoger het pensioenkapitaal en hoe hoger je pensioen)
  • De rente op het moment dat je je pensioen koopt (bij een lage rente koop je minder pensioen dan bij een hogere rente)
  • De levensverwachting op het moment dat je je pensioen koopt (een hogere levensverwachting geeft een lager pensioen)
  • De kosten bij het kopen van je pensioen

Een uniforme rekenmethode

Vanaf 2020 berekenen alle pensioenuitvoerders de pensioenbedragen op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) op dezelfde manier. Deze uniforme rekenmethode gaat uit van verschillende economische scenario’s. Hierbij zijn onder andere de voorgeschreven rendementen en de rentestanden van De Nederlandsche Bank gebruikt. Voor de pensioenbedragen in het blok ‘Welk pensioen kunt u verwachten?’ is uitgegaan van het middelste (verwachte) scenario. Dit geldt ook voor de verwachte bedragen op Mijnpensioenoverzicht.nl.

Het rendement op je beleggingen

Op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) staat hoeveel je naar verwachting kunt kopen met je pensioenkapitaal. Het pensioenkapitaal is berekend met voorbeeldrendementen op basis van de eerder genoemde scenario’s. Het werkelijke beleggingsrendement is afhankelijk van koersontwikkelingen en je risicoprofiel. Het pensioenkapitaal op je pensioendatum kan hierdoor hoger of lager zijn. De hoogte van je pensioenkapitaal heeft invloed op je uiteindelijke pensioenuitkering. Hoe hoger je pensioenkapitaal, hoe meer pensioen je kunt kopen.

De rentestand op het moment dat je je pensioen koopt

Op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) staat hoeveel pensioen je naar verwachting kunt kopen met je pensioenkapitaal.

Vanaf 2020 wordt er gerekend met voorgeschreven rentestanden die voor alle pensioenuitvoerders gelijk (uniform) zijn. In het verleden werd er gerekend met verschillende rentestanden. Hierdoor kon je pensioenindicatie jaarlijks (en afhankelijk van je uitvoerder) verschillen. In het onderstaande overzicht zie je de rentepercentages die de afgelopen jaren zijn gebruikt.

Jaar Rentepercentage Rekenmethode
<2014 4% Vast (voorgeschreven) rentepercentage
2014 2,8% Vast (voorgeschreven) rentepercentage
2015 2,2% Vast (voorgeschreven) rentepercentage
2016 tot en met 2019 variabel Daadwerkelijk rentepercentage (afhankelijk van pensioenuitvoerder)
Vanaf 2020 variabel Uniform (voorgeschreven) rentepercentage (voor alle pensioenuitvoerders gelijk)

Hoeveel pensioen je op je pensioendatum kunt kopen, hangt af van de rente op dat moment. Bij een lage rente koop je minder pensioen aan dan bij een hogere rente.

Levensverwachting

Bij het berekenen van je te verwachten pensioen, speelt naast de rente ook de levensverwachting een rol. Als de levensverwachting toeneemt, is de periode dat je pensioen ontvangt langer. Dit betekent dat de pensioenuitkering die je kunt kopen daalt als de levensverwachting stijgt (en andersom).

Kosten bij kopen van je pensioen

Bij het kopen van je pensioen worden ‘eerste kosten’ en ‘doorlopende kosten’ in rekening gebracht. Deze kosten worden in mindering gebracht op je pensioenkapitaal.

Bekijk je verwachte pensioen op mijn.nn

Op mijn.nn via nn.nl zie je het verwachte pensioen dat jij met jouw kapitaal kunt kopen.

Mijnpensioenoverzicht.nl

Wil je weten hoeveel pensioen je op dit moment hebt opgebouwd? Kijk dan op Mijnpensioenoverzicht.nl. Hier zie je ook de pensioenen die je mogelijk bij andere werkgevers hebt opgebouwd. Je gegevens worden vier keer per jaar bijgewerkt. Er wordt gerekend met de voorgeschreven (uniforme) rentestanden.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur