Bereken snel de hoogte van jouw vaste Persoonlijke Pensioenuitkering
De vaste Persoonlijke Pensioenuitkering geeft je volledige zekerheid over jouw pensioenuitkering. De hoogte staat vast vanaf jouw pensioendatum. Je hebt verschillende keuzes om de uitkering aan te passen aan jouw wensen en situatie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hogere uitkering de eerste jaren en een lagere daarna.
Aanvragen Persoonlijke Pensioenuitkering
Belangrijke voordelen van de vaste Persoonlijke Pensioenuitkering zijn:
Bij een vaste pensioenuitkering loop je wel inflatierisico. Je leest hier meer over in de tab ‘Risico’.
We beleggen niet voor je met jouw opgebouwde pensioengeld (je ‘pensioenkapitaal’). Omdat de hoogte van de pensioenuitkering vaststaat, loop je geen risico dat jouw uitkering daalt. Daar staat tegenover dat je ook geen kans hebt op een hogere uitkering.
De vaste Persoonlijke Pensioenuitkering past mogelijk wel bij jou, als:
De vaste Persoonlijke Pensioenuitkering past waarschijnlijk niet bij jou, als:
Ben je geïnteresseerd in de vaste Persoonlijke Pensioenuitkering van Nationale-Nederlanden? Dan kun je hiervoor één of meer offertes aanvragen.
Je kunt zelf jouw keuzes maken en op basis van die keuzes een offerte aanvragen:
Meer over de keuzes voor jouw pensioenuitkering lees je in de tab ‘Keuzes’ en op de pagina Keuzes voor jouw pensioenuitkering.
Kies je de vaste Persoonlijke Pensioenuitkering? Dan heb je een drietal keuzes om de uitkering aan jouw wensen aan te passen.
Onder andere in het reglement van de pensioenregeling via je werkgever staat een bepaalde pensioenleeftijd. Als je geen andere keuze maakt, gaat jouw pensioenuitkering in op de eerste van de maand waarin je deze leeftijd bereikt. Dit is dus de pensioendatum van je pensioenregeling. Maar je kunt er ook voor kiezen om eerder of later met pensioen te gaan.
Let op: de pensioenleeftijd in je pensioenreglement kan anders zijn dan de leeftijd waarop je AOW krijgt.
Wil je liever later met pensioen gaan, dan kan dit bij de vaste Persoonlijke Pensioenuitkering op twee manieren. Het is belangrijk dat je goed begrijpt wat de voor- en nadelen zijn van iedere manier, voordat je jouw keuze maakt. We leggen graag beide uitstelmethoden voor jou uit. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met jouw Pensioen Coach: hij of zij beantwoordt jouw vragen graag. De contactgegevens zie je in het contactblokje rechts bovenaan deze pagina.
'Uitgesteld pensioen kopen’
Je koopt jouw pensioenuitkering op de pensioendatum van je pensioenregeling. Maar je laat de uitkering pas later ingaan. Dit werkt zo:
Heb je eenmaal een pensioenuitkering aangekocht van jouw pensioenkapitaal? Dan kun je voor dit pensioenkapitaal niet meer ergens anders een uitkering kopen (‘shoppen’).
'Pensioenkapitaal uitstellen’
Je koopt nog geen pensioenuitkering op de pensioendatum van je pensioenregeling. Pas op het moment dat je jouw pensioenuitkering wilt laten ingaan, koop je de uitkering. Dit werkt zo:
Zolang je nog geen pensioenuitkering hebt gekocht, kun je er nog voor kiezen om dit bij een andere pensioenuitvoerder te doen (‘shoppen’).
Extra eis bij het uitstellen van een tijdelijke pensioenuitkering
Wil je voor een tijdelijke pensioenuitkering ‘uitgesteld pensioen kopen’ of jouw ‘pensioenkapitaal uitstellen’? Dan kan er een extra eis gelden.
Welk soort tijdelijk ouderdomspensioen je hebt, kun je terugvinden in het pensioenreglement van je pensioenregeling.
Als je overlijdt nadat jouw pensioenuitkering is ingegaan, stopt jouw uitkering. Heb je een partner? Dan valt ook voor je partner hierdoor inkomen weg. Standaard koop je daarom gelijk met jouw eigen pensioenuitkering een partnerpensioen voor je huidige partner. Je partner krijgt dan een levenslange uitkering als je overlijdt. Het partnerpensioen is een bepaald percentage van jouw pensioenuitkering. Dit is standaard 70%. Maar je kunt samen met je partner ook een andere keuze maken dan de standaard. Je kunt ervoor kiezen om:
Jouw partner moet wel instemmen met jouw keuze voor een lager of geen partnerpensioen. Bespreek deze keuze goed met je partner. Heb je geen partner? Dan koop je ook geen partnerpensioen, en is jouw eigen pensioenuitkering hoger.
Je kunt kiezen voor een vaste pensioenuitkering die gelijk blijft (‘gelijkblijvend’). Je kunt er ook voor kiezen om de eerste jaren een hogere uitkering te krijgen. Daarna krijgt je dan een lagere uitkering (‘hoog-laag’). Je kiest zelf hoeveel jaren je een hogere uitkering wilt, tussen één en tien jaar. Vanaf de ingang van jouw pensioenuitkering weet je hoe hoog de hogere én de lagere uitkering is.
Hoog-laag kan aantrekkelijk zijn als je verwacht dat je de eerste jaren meer geld nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je hypotheek (nog) niet is afbetaald. Of omdat je denkt dat je de eerste jaren nog actiever bent en wat meer wilt kunnen besteden.
Jouw keuze voor een gelijkblijvende uitkering of voor hoog-laag heeft geen invloed op de hoogte van het mogelijke partnerpensioen. We berekenen de hoogte van het partnerpensioen (70% of 35% van jouw pensioenuitkering), alsof je een gelijkblijvende pensioenuitkering zou kopen. Als we het partnerpensioen gaan uitkeren, is dat altijd een gelijkblijvende uitkering.
Meer over de keuzes voor jouw pensioenuitkering lees je op de pagina Keuzes voor jouw pensioenuitkering.
Binnenkort heb je mogelijk een nieuwe keuze als je met pensioen gaat. Je kunt dan een deel van je ouderdomspensioen in een keer ontvangen: een ‘bedrag ineens’. Met dat geld mag je doen wat je wilt. Maar als je kiest voor een bedrag ineens, wordt je levenslange pensioenuitkering wel lager. Let op: je kunt niet kiezen voor bedrag ineens én hoog-laag.
Waarschijnlijk gaat deze nieuwe keuzemogelijkheid in op 1 januari 2025. Dat hangt af van wanneer de wet die dit regelt precies wordt aangenomen. Hoe werkt dit precies en waar moet je rekening mee houden? En kun jij al kiezen voor een bedrag ineens als je binnenkort met pensioen gaat? We vertellen je er alles over op de pagina Een bedrag ineens ontvangen van je pensioen.
Nadat je de pensioenuitkering hebt gekocht, loop je bij de vaste pensioenuitkering inflatierisico. Normaal gesproken stijgen de prijzen in Nederland langzaam. Dit noemen we inflatie. Het betekent dat je voor € 100,- over vijf jaar minder kunt kopen dan nu. Je hebt dus over vijf jaar meer geld nodig om hetzelfde te kunnen kopen. Maar jouw pensioenuitkering stijgt niet. Je loopt het risico dat je na een aantal jaar minder kunt kopen van jouw uitkering.
Hoe hoog jouw vaste pensioenuitkering is, hangt af van onder andere:
Veranderen de rente en de gemiddelde levensverwachting nadat je jouw pensioenuitkering heeft gekocht? Dat heeft geen invloed meer op de hoogte van jouw vaste pensioenuitkering.
Wij berekenen jouw pensioenuitkering bruto. Maar we betalen jouw uitkering netto. Als je straks met pensioen bent, zijn we namelijk wettelijk verplicht om loonbelasting in te houden op jouw bruto-uitkering. Naast loonbelasting houden we ook de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet in op jouw bruto-uitkering. Bij de inhoudingen houden we geen rekening met de loonheffingskorting.
We rekenen administratiekosten voor onze dienstverlening. Hieronder vallen bijvoorbeeld het maandelijks uitkeren van je pensioen en kosten die we maken om je over jouw pensioenuitkering te informeren.
We houden de administratiekosten eenmalig in op jouw pensioenkapitaal. Deze kosten hoef je daarna dus nooit meer te betalen. Van het bedrag dat overblijft, berekenen we jouw vaste pensioenuitkering. Hoe hoog de administratiekosten precies zijn, vind je in de offerte.
We kunnen je op verschillende manieren helpen.
Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Houd rekening met een wachttijd.
Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.