Heb je een betalingsachterstand op je hypotheek of je gekoppelde spaar- of beleggingsproduct? Dan kan dit misschien gevolgen hebben voor de heffing van je inkomstenbelasting. Ook als je niet (meer) zelf in je woning woont en deze verhuurt, kan dit gevolgen hebben. Dit zijn vaak lastige onderwerpen. Daarom willen we een aantal onderwerpen verder uitleggen.
Bankspaarproduct
Iedere maand spaar je een vast bedrag op je BankSpaar Plus rekening. Al deze maandbedragen, plus de daarover ontvangen rente, worden op de einddatum gebruikt om het afgesproken deel van je hypotheek mee af te lossen. Betaal je één of meerdere maandbedragen niet? Dan kun je op de einddatum niet het afgesproken bedrag aan ons betalen.
Als je niet op tijd betaalt, kun je ook de fiscale voordelen van je spaarrekening verliezen. Daarom is het belangrijk om de achterstand zo snel mogelijk te betalen. Als je de achterstand niet op tijd betaalt, gaat de Belastingdienst ervan uit dat je het saldo op de rekening hebt opgenomen. Je moet dan inkomstenbelasting betalen over alle rente die je met de rekening hebt verdiend.
Levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering
Als je een achterstand hebt op je levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering, kan dat gevolgen hebben voor de uitkering als je komt te overlijden. In dat geval kan je verzekeraar een lager bedrag uitkeren of zelfs helemaal niets. Dit betekent dat je hypotheek niet (volledig) wordt afgelost en dat je erfgenamen mogelijk in de problemen komen.
Afhankelijk van het soort verzekering kan de Belastingdienst er ook van uitgaan dat je de waarde van de verzekering hebt opgenomen. In dat geval moet je inkomstenbelasting betalen over de volledige opbrengst (rendement) dat je in de verzekering hebt opgebouwd. Het is daarom belangrijk om contact op te nemen met je verzekeraar en je financieel adviseur als je problemen hebt met het betalen van je verzekeringspremie, om te voorkomen dat dit gevolgen heeft.
Gevolgen hypotheekrente aftrek
Als je je woning verhuurt, wordt deze niet langer beschouwd als je 'eigen woning' (hoofdverblijf) in box 1 voor de heffing van inkomstenbelasting. Dit betekent dat de rente voor die woning niet langer fiscaal aftrekbaar is. De woning en de schuld vallen dan in box 3. In box 3 wordt een verondersteld rendement over je vermogen belast, niet het werkelijke rendement. Het is daarom belangrijk om goed te overwegen of je je woning wilt verhuren en wat de financiële gevolgen zijn voor jouw persoonlijke situatie. Lees meer op de website Ik verhuur mijn huis (belastingdienst.nl).
Gevolgen voor je bankspaarrekening of spaarverzekering?
Als je een bankspaarrekening of spaarverzekering hebt gekoppeld aan je hypotheek, dan wordt deze beëindigd en het saldo afgelost op je lening. Dit kan grote fiscale gevolgen hebben. Het saldo dat wordt afgelost, wordt gezien als een extra aflossing op je hypotheek. Als gevolg hiervan kan je hypotheekrenteaftrek veranderen. Daarnaast kan het ook gevolgen hebben voor de vermogensrendementsheffing in box 3. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met een financieel adviseur als je de verhuur van je woning niet beëindigd.
Als je je woning verkoopt voor een bedrag dat lager is dan de openstaande schuld, blijf je achter met een restschuld. Als je deze restschuld niet meteen kunt aflossen, moet je in principe rente betalen over deze restschuld. Bij Nationale-Nederlanden hoef je geen rente te betalen voor de restschuld. De restschuld wordt als vermogen behandeld in box 3 voor de heffing van inkomstenbelasting. Dit betekent dat er een verondersteld rendement over je vermogen wordt belast, en niet het werkelijke rendement.
Dan kun je bij ons terecht voor hypotheekadvies. Wil je ander financieel advies? Dan kun je terecht bij een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.
We kunnen je op verschillende manieren helpen.