21 december 2022
De financiële markten zijn op dit moment erg beweeglijk. Het nieuws staat bol van de vrees voor inflatie en een recessie. Toch blijven de aandelenmarkten relatief goed presteren. Maar wat zijn de mogelijke scenario’s voor volgend jaar? Is het, ondanks het overwegend slechte nieuws, ook mogelijk dat we een mooi 2023 tegemoet gaan?
Om te beginnen, de laatste cijfers wijzen op een afzwakkende inflatie. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Dat is goed nieuws want dan hoeven de centrale banken de korte rente misschien minder te verhogen dan eerder gedacht. Nu al zorgt de hogere rente voor een afzwakkende economie.
De economie koelt wereldwijd af. Maar de vraag is natuurlijk of het bij een lichte terugval van de economie blijft, of dat er een zware recessie aankomt. Op basis van recente cijfers, lijkt de terugval van de economische groei mee te vallen. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer.
Er zijn natuurlijk ontelbare scenario’s te bedenken voor 2023. Wij zien in ieder geval twee extremen:
Stel, de inflatie daalt niet verder. Dan moeten centrale banken de rente nog verder verhogen dan verwacht om de inflatie verder omlaag te krijgen. Obligaties krijgen het dan te verduren want een stijgende rente leidt tot dalende obligatiekoersen. Vervolgens koelt de economie harder af en krijgen we een zware recessie. De bedrijfswinsten zullen dan dalen, net als waarschijnlijk de aandelenbeurzen.
Het kan natuurlijk ook dat de inflatie stevig afneemt. Aanwijzingen hiervoor zijn bijvoorbeeld de dalende energieprijzen en kosten van transport op dit moment. Inflatie wordt gemeten over het afgelopen jaar. Dus als bijvoorbeeld de energieprijzen in mei 2023 lager zijn dan in mei 2022, dan levert het voor dat stuk van de bestedingen juist deflatie op. Als de inflatie structureel lager blijft, hoeven centrale banken minder hard in te grijpen. Dan kan de rente gaan dalen in de loop van 2023. Tegelijkertijd krijgen veel werknemers redelijk forse loonsverhogingen. Met een lagere inflatie neemt de koopkracht dan toe. Consumenten gaan meer besteden, wat goed is voor de bedrijven. In dat geval is de kans groot dat aandelen en obligaties een goed 2023 beleven.
Wij denken dat het eerste scenario echt te negatief is en het tweede wat te positief. We zullen waarschijnlijk ergens in het midden uitkomen. De laatste economische cijfers wijzen niet op een zware recessie, maar we verwachten wel een flinke afkoeling van de economie. Ook zien we de kapitaalmarktrente dalen. Daarom hebben we onlangs obligaties teruggekocht. Wel hebben we nog steeds minder aandelen dan normaal in de modelportefeuilles. Wat 2023 ons brengt, weten we niet precies. De komende maanden houden we goed in de gaten welke kant het op gaat. En voor welke veranderingen we ook staan, wij doen onze uiterste best zo goed mogelijk voor je te beleggen.
Michel Engbers
Directeur Investment Office Nationale-Nederlanden Bank