Ga direct naar inhoud

Grote beweeglijkheid op de financiële markten

15 maart 2022

Sinds het Russische leger Oekraïne binnenviel, is de onzekerheid en onrust op de beurzen groot. Macro-economische cijfers en andere ontwikkelingen in de wereld worden door de oorlog in Oekraïne overschaduwd. Olie- en gasprijzen zijn inmiddels sterk gestegen. De economie zal hoe dan ook negatief geraakt worden. Maar in tijden van grote geopolitieke spanningen is het toch belangrijk om niet overhaast te reageren. Wat de uiteindelijke economische impact van de oorlog zal zijn, is nu nog niet in te schatten. Dat hangt er vooral vanaf hoe lang de oorlog gaat duren. In dit bericht lees je onze visie.


Het voorspellen van stagflatie is te voorbarig

Er wordt door sommige economen al gespeculeerd over een periode van stagflatie. Stagflatie is een combinatie van een aanzienlijke vertraging van de economische groei en een hoge inflatie.
De huidige hoge inflatie zal door de oorlog nog verder oplopen en de koopkracht van consumenten meer aantasten. Dat is al zichtbaar in de hoge brandstofprijzen, de fors stijgende energierekening en de oplopende voedselprijzen. Daarnaast wakkert de krapte op de arbeidsmarkt ook de angst voor een loon-prijsspiraal aan. In dat geval stijgen de prijzen door de gestegen loonkosten wat weer zorgt voor hogere looneisen.

Daar staat tegenover dat de financiële reserves van de meeste huishoudens robuust zijn. Ook de winstgevendheid en de balansen van bedrijven zijn goed op orde. Om te investeren zijn er ruime kredietfaciliteiten beschikbaar.

Wij verwachten wel dat de economische groei in vooral Europa zal afzwakken. Maar als er uitzicht is op een oplossing voor het conflict tussen Oekraïne en Rusland kan deze weer snel herstellen. Stagflatie, of zelfs een langdurige recessie, zien wij nu niet als een reëel risico.

Spagaat Europese Centrale Bank

Ondertussen bevindt de ECB zich in een spagaat. Aan de ene kant moet zij de hoge inflatie beteugelen. Aan de andere kant kunnen de stimuleringsmaatregelen niet te snel worden afgebouwd. Dan zou de economie te snel kunnen afkoelen. Ondanks de oorlog blijft de ECB voorlopig het monetaire beleid verkrappen.

Veel slecht nieuws ingeprijsd

Op de Europese aandelenbeurzen zagen wij afgelopen woensdag een ‘opluchtingsrally’. Zo steeg de Duitse DAX 40 aandelenindex zelfs met bijna 8%. Tegelijkertijd steeg de tienjaarsrente naar het niveau van voor de Russische inval. Op het voorstel om het olieaanbod te verhogen, daalde de olieprijs met ongeveer 13%. Dit geeft maar weer aan dat de financiële markten razendsnel ‘zwarte scenario’s’ inprijzen. Om vervolgens weer op te veren op hoopvolle berichten. Zoals het topoverleg tussen vertegenwoordigers van Rusland en Oekraïne of de extra steunmaatregelen van overheden. Deze forse beursbewegingen zijn niet te voorspellen. Wij laten ons niet leiden door de waan van de dag maar houden het vizier op de lange termijn.

Uiteraard volgen wij de ontwikkelingen op de voet. Als de situatie in Oekraïne aanleiding geeft om de modelportefeuilles aan te passen, zullen wij dat zeker doen.


Olaf Arends, Senior investment manager