De impact op de beurs van een jaar oorlog in Oekraïne

24 februari 2023

Vandaag is het precies een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Dit heeft vooral heel veel menselijk leed gebracht. Maar ook economisch heeft de oorlog grote impact. Zo kregen we te maken met een wereldwijde energiecrisis. De inflatie rees de pan uit. En de financiële markten werden in eerste instantie ook hard geraakt. Inmiddels zijn verschillende beleggingen alweer hersteld als we kijken naar stand van de beursindices.


Veel onzekerheid onder beleggers

In de eerste maanden na de invasie heerste er veel onzekerheid onder beleggers. Hoe lang zou het gaan duren en wat zou er gebeuren bij een verdere escalatie? Er werden economische sancties tegen Rusland ingevoerd en de gevolgen hiervan raakten ook andere landen. Zo stegen energie- en voedselprijzen wereldwijd sterk. De inflatie bereikte onder andere hierdoor het hoogste niveau in 40 jaar. In reactie daarop verhoogden veel centrale banken de beleidsrente. De hoge inflatie moest dalen om verdere schade aan de economie te voorkomen. De gevolgen van deze renteverhogingen zou volgens beleggers ‘zo goed als zeker’ tot een recessie leiden.

Een flinke rem op de economische groei

Economisch gezien heeft het conflict de groei in veel landen sterk geremd. Vooral de hogere energiekosten heeft de koopkracht en het consumentenvertrouwen in Europa aangetast. Ook de consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen zijn iets afgenomen.
Toch zijn veel westerse landen (nog) niet in een recessie beland. In het laatste kwartaal van 2022 was er in veel landen nog een kleine groei. Overheidsmaatregelen en de sterke arbeidsmarkt spelen daar zeker een positieve rol in.

Hoe staan de financiële markten er nu, een jaar later, voor?

Het is lastig om precies te bepalen welke ‘prijsbewegingen’ het gevolg zijn van de oorlog. Want in aanloop naar 24 februari 2022 zagen we al hogere energieprijzen en een stijgende lange rente. Maar als we exact een jaar terugkijken dan zien we dat de wereldwijde aandelenindices* nu bijna 1% hoger staan dan op dat moment. Aandelenbeleggers kijken alweer vooruit nu er geen zware recessie lijkt te komen.

De gasprijs is ongeveer 40% lager dan een jaar terug, maar nog altijd ongeveer drie keer zo hoog als het langetermijngemiddelde. Voor obligatiebeleggers waren het twaalf zware maanden. Door de gestegen kapitaalmarktrente zijn wereldwijde obligatiebeleggingen** 13% gedaald. De risicopremie op bedrijfsobligaties is wel bijna gelijk gebleven. Er wordt dus niet op een grote toename van het aantal faillissementen gerekend.

Beleggen voor de langere termijn

De afgelopen twaalf maanden was er veel onzekerheid en volatiliteit op de beurzen. Na sterke dalingen volgde er herstel op de aandelenmarkt. Voor obligatiebeleggers lijkt het herstel pas net begonnen. Zo blijkt maar weer dat beleggen iets is voor de lange termijn. Je bent dan beter bestand tegen ontwikkelingen op korte termijn. En je hebt meer tijd om mindere tijden op te vangen. Zo vergroot je de kans op een positief rendement.

Hoe wij nu voor jou beleggen

Over de duur van de oorlog valt nog weinig te zeggen. Er zijn geen tekenen dat er op korte termijn een einde aan het conflict komt. Maar financiële markten hebben het slechte nieuws inmiddels verwerkt. De aandacht is meer en meer verlegd naar de economie en de bedrijfsresultaten. Enige voorzichtigheid is nog wel geboden. Daarom nemen wij iets minder risico. We houden vast aan onze keuze om op dit moment minder in aandelen te beleggen dan de standaardverdeling. Als de inflatie blijft dalen dan komt er later in het jaar weer meer ruimte voor centrale banken om de rente te verlagen. Dat is positief voor de economische ontwikkelingen en voor obligatiebeleggingen. We houden je op de hoogte.


*MSCI All Countries Index (Total Return Net in euro)
**Bloomberg Global Aggregate Bond Index (Total Return Net in euro)


Rodney Orzeszek
Senior Investment Manager