Ga direct naar inhoud

Energietransitie

Wie wil verduurzamen doet graag goed. Of het nu gaat om het verduurzamen van je woning of het elektrificeren van het wagenpark van je onderneming. Met het elektrificeren van je woon- en werkomgeving verlaag je je CO2 uitstoot. De energietransitie brengt ook duurzaamheidsrisico's met zich mee. We helpen je graag veilig te verduurzamen. Of het nu gaat over zonnepanelen of het opslaan van energie.

Zonnepanelen

Je denkt aan zonnepanelen of je hebt ze al geplaatst. Energie opwekken met zonnepanelen is goed voor het verlagen van je CO2 uitstoot én een lagere elektriciteitsrekening. Laat zonnepanelen altijd plaatsen door een gecertificeerde installateur en regelmatig controleren. Zonnepanelen zijn automatisch meeverzekerd in je woonhuisverzekering. Wil je zonnepanelen plaatsen op de bedrijfspand? Bij 50 zonnepanelen of meer is een Scope 12 keuring verplicht.

Lees meer over zonnepanelen op je woonhuis. Of neem voor een zakelijke verzekering contact op met je adviseur.

Zonnepaneeldeeltjes

Zonnepaneeldeeltjes kunnen vrij komen na brand en door wind of storm soms wel een paar kilometer verder op iemand anders weiland terechtkomen. Wie er moet betalen voor het opruimen van (on)verbrande resten van zonnepanelen (zonnepaneeldeeltjes) is vaak onduidelijk. Met onze milieuschadeverzekering is een zakelijke klant automatisch gedekt voor deze schade die ze bij iemand anders veroorzaakt. We verzekeren ook de schade en kosten als een andere verzekering geen dekking biedt. Voor deze dekking rekenen we geen extra premie.

Lees meer over de Milieuschadeverzekering (zakelijk)

Elektrische voertuigen

Je wilt investeren in een elektrische auto. Maar, wat past er bij jou? En bij jouw zaak of bedrijf? Vergelijk een elektrische SUV met een ander type auto en bijvoorbeeld met een elektrische bus. Welke opties zijn er? En wat is de goedkoopste of voordeligste keuze.Of is een grotere range of meer trekkracht voor jou belangrijker. Wij zetten voor je op een rij hoe je de beste elektrische auto voor jou en je bedrijf kiest.

Bereken nu jouw totale kostenplaatje met de elektrisch rijden tool

Lithium-accu's

Een van de duurzaamheidsrisico's zijn lithium-accu’s. Die worden steeds vaker toegepast in bijvoorbeeld gereedschappen, elektrische fietsen en scooters. Weinig mensen weten dat een brandende lithium-accu nauwelijks te blussen is. Bij een brand met dit type accu’s ontstaan bovendien zeer hoge temperaturen. Die kunnen zelfs de constructie van een gebouw aantasten. Gereedschappen leggen we vaak bij elkaar. En fietsen met dergelijke accu’s staan ‘s nachts bij elkaar in winkels, hotellobby’s of showrooms van garages. Of de fietsbatterij ligt thuis 's nachts in de oplader, terwijl je zelf ligt te slapen. Zorg ervoor dat je accu's en batterijen veilig opbergt en overdag in het zicht oplaadt.

Energielabel C voor kantoren verplicht

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal over energielabel C beschikken. Energielabel C houdt in dat een kantoor per jaar maximaal 225 kWh per m2 aan fossiele brandstoffen mag gebruiken. Veel kantoorpanden voldoen hier momenteel niet aan. Wil je weten waar je moet beginnen? Onze partner Klimaatroute kan je hierbij helpen.

Lees meer over Klimaatroute

Energielabels woningen

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Dit wordt bepaald door te kijken naar de isolatie van de woning en de installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie. Hoe minder fossiele energie er hoeft te worden verbruikt, hoe beter het energielabel. Ga je je huis verkopen dan heeft je huis verplicht een energielabel nodig.

Lees meer over energielabels

Meer over de energietransitie

Preventietips voor het veilig verduurzamen van je pand

Scope 10 keuring voor je electra
Laat na het aanpassen en verduurzamen van de elektra in het pand een Scope 10 keuring uitvoeren. Deze keuring geeft een goed beeld van de installaties en is nodig verzekerbaarheid.
Scope 12 keuring bij 50 zonnepanelen of meer
Bij een scope 12 keuring wordt niet alleen de methode van installatie gecontroleerd, maar ook de dakconstructie van het pand. Zo verklein je het risico bij zowel brand als instortingsgevaar bij wateroverlast.
Onderhoudsplicht bij verwarming
Laat ook regelmatig onderhoud plaatsvinden bij nieuwe verwarmingsmogelijkheden als geothermie (van het gas af) en warmtewisselaars.
Kies brandveilig isolatiemateriaal type A1
We adviseren altijd type A1 brandveilig isolatiemateriaal te gebruiken en laat het monteren volgens de verwerkingsprocedure. Dit is noodzakelijk om aan de brandclassificatie te voldoen.
Cyclische belichting regelmatig controleren
Controleer regelmatig of er geen lampen defect zijn bij cyclische belichting. Zodat er geen open onderdelen onder spanning staan.



Onze support heb je

Bij Nationale-Nederlanden zijn we niet alleen supporter van een duurzame samenleving. Wij zetten ons ook in om kunst & cultuur toegankelijk te maken voor iedereen en we zijn supporter van hardlopers en onze maatschappelijke partners.

Nationale-Nederlanden en de samenleving

Nationale-Nederlanden en Hardlopen

Nationale-Nederlanden en Kunst & Cultuur