Ga direct naar inhoud

10 wetten en regels rondom duurzaam vervoer

Ben jij al voorbereid op de nieuwe klimaatwetgeving? Om de klimaatdoelen te halen, neemt de overheid maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Ook richten steeds meer steden milieuzones en zero-emissiezones in. Wat betekent dat voor jou? Welke wetten en regels gelden nu al? En wat gaat er de komende jaren veranderen? Wij zetten het voor je op een rij.

Benzine- en dieselauto’s verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld. De komende jaren wordt elektrisch rijden de standaard. Of je nu één bestelauto hebt of een heel wagenpark beheert: in de toekomst moet je overstappen op duurzamere vormen van mobiliteit. Stap voor stap voert de Nederlandse overheid namelijk nieuwe wetten in. Deze moeten de CO2-uitstoot verminderen, zodat we de klimaatdoelen gaan halen.

Wat geldt nu al?

Per 1 januari 2020 gelden landelijke regels voor gemeenten met milieuzones. In milieuzones mogen gemeenten oudere dieselauto’s, vrachtwagens en bussen weren die veel luchtvervuiling veroorzaken. Op Milieuzones.nl check je welke regels er per gemeente gelden.

Een grote verandering die vanaf 2025 geldt: de zero-emissiezone.

Wat gaat er veranderen?

Veranderingen vanaf 2024

  • Heb je een bedrijf? En zijn er 100 of meer werknemers in dienst? Dan moet je vanaf 1 juli 2024 ieder jaar rapporteren over het verkeer an je werknemers. Dat geldt zowel voor het zakelijke verkeer als voor het woon-werkverkeer. Denk aan het aantal gereden kilometers, uitgesplitst per type vervoersmiddel en brandstof. De CO2-uitstoot hoef je niet meer te melden. Lees meer over deze rapportageverlichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM).

Veranderingen vanaf 2025

  • Heb je een bedrijf? En heb je meer dan twintig parkeerplaatsen? Dan moet je vanaf 2025 minimaal één laadpaal hebben. In sommige bedrijfssituaties is dat al verplicht.
  • Ook worden de regels voor milieuzones vanaf 2025 strenger. Een personen- of bestelauto op brandstof moet dan minimaal emissieklasse vier of vijf hebben.
  • Daarnaast voeren minimaal dertig steden in 2025 een zero-emissiezone in voor bestelauto’s en vrachtwagens. Deze gebieden mag je alleen betreden als je niet op diesel of benzine rijdt. In steeds meer steden zijn busjes en vrachtwagens met een veel uitstoot dan verleden tijd. Dit geldt vooral in de binnensteden en het gebied eromheen. Wanneer de regels precies ingaan, verschilt per stad en gemeente. Lees ook Zero-emissiezones? Dat zit zo.

Veranderingen vanaf 2026

  • Naar verwachting geldt vanaf 2026 in Nederland een vrachtwagenheffing op bepaalde wegen. Dan betaal je voor iedere kilometer die een vrachtwagen rijdt, gemiddeld 14,9 cent per kilometer. Dat is het geval op bijna alle snelwegen en een aantal N-wegen.

Veranderingen vanaf 2030

Veranderingen vanaf 2035

Veranderingen vanaf 2050


Verder goed om te weten

De komende jaren bouwt de overheid de fiscale voordelen van elektrische auto’s af. Elektrisch rijden wordt steeds meer de norm. Dan houden de subsidies van de overheid vanzelf op.


Nu zijn elektrische rijders nog vrijgesteld van belasting. Bijvoorbeeld de belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm), of de motorrijtuigenbelasting. Dit laatste staat ook wel bekend als wegenbelasting. Vanaf 2026 moet je naar verwachting wel 60% wegenbelasting betalen. De komende jaren wordt de belastingkorting langzaam afgebouwd. Pas in 2031 verdwijnt de korting helemaal. Dat is later dan de overheid oorspronkelijk van plan was. Wil je nog profiteren van belastingvoordeel? Dan is het slim zo snel mogelijk over te stappen naar duurzamer vervoer.

Nationale-Nederlanden helpt bij duurzame mobiliteit

Wil je graag aan de slag met duurzame mobiliteit? En denk je aan elektrische personen- of bestelauto’s?

Bereken eenvoudig jouw kostenplaatje



Bekijk het hele Trendrapport

Terug naar Duurzame mobiliteit