Ga direct naar inhoud

Laxmi Manuela onthult kunstwerk met een verhaal op Rotterdam Pride

Speciaal voor Rotterdam Pride 2023 maakte kunstenares Laxmi Manuela - op verzoek van Nationale-Nederlanden - een levensgroot kunstwerk. Het kunstwerk is een ode aan diversiteit, seksualiteit en liefde. Laxmi greep de onthulling van haar kunstwerk aan om haar eigen verborgen verhaal te vertellen. De 37-jarige kunstenares worstelde mede vanwege haar culturele achtergrond jarenlang met haar seksualiteit. Naar eigen zeggen is het nu: “tijd om de luiken te openen en om echt mijzelf te kunnen zijn.” Zo wil ze anderen de support geven die ze inmiddels zelf ervaart.

Onthulling van de echte Laxmi Manuela

Laxmi Manuela is al langere tijd op zoek naar het juiste moment om haar verborgen verhaal te delen met haar familie, vrienden en een breder publiek. Het podium dat Nationale-Nederlanden haar biedt tijdens Rotterdam Pride komt voor haar dan ook precies op het juiste moment om ‘uit de kast te komen'. “Lange tijd heb ik het als lastig ervaren om een vrouw te zijn, met ook nog eens een donkere huidskleur en biseksuele voorkeur. Inmiddels beschouw ik wie ik écht ben als mijn kracht,” legt de kunstenares uit. “Het voelt voor mij ontzettend goed om tijdens Rotterdam Pride 2023 mijn persoonlijke verhaal te delen en zo anderen die twijfelen over hun geaardheid te inspireren. Ik heb zelf nooit een rolmodel gehad en herkende mijzelf ook niet in anderen. Hier heb ik veel moeite mee gehad. Daarom wil ik de mogelijkheid om nu een voorbeeld te zijn voor jonge meiden en vrouwen in een soortgelijke situatie met beide handen aangrijpen.”

Lange tijd heb ik het als lastig ervaren om een vrouw te zijn, met ook nog eens een donkere huidskleur en biseksuele voorkeur. Inmiddels beschouw ik wie ik écht ben als mijn kracht.

Culturele taboes doorbreken

Met een achtergrond in antropologie en sociologie was het voor Laxmi Manuela niet de meest voor de hand liggende keuze om kunstenares te worden. Toch was haar liefde voor schilderen dusdanig groot dat ze in 2020 besloot om zich volledig toe te leggen op het kunstenaarschap. Ze legt uit: “Ik kan mijzelf volledig uitdrukken in het schilderen, en schilder vooral thema’s die dicht bij mijzelf liggen. Dit kan bijvoorbeeld om ervaringen gaan die mij hebben geraakt, of taboes binnen mijn cultuur zoals seksualiteit. Daarnaast zijn mijn kunstwerken vaak zelfportretten, en is het voor mij een manier om mijzelf te analyseren en te uiten.”

Het werk en het talent van Laxmi Manuela is in binnen- en buitenland niet onopgemerkt gebleven; zo is de kunstenares met haar werk op de Nederlandse televisie verschenen en heeft ze muurschilderingen mogen maken in verschillende Europese steden. Een persoonlijk hoogtepunt voor Laxmi Manuela was toen ze vorig jaar muurschilderingen mocht maken in verschillende grote steden in India, het land waar haar voorouders vandaan komen en waar seksualiteit nog als taboe gezien wordt. Een volgende stap voor mij is om juist dichtbij, werkend vanuit mijn studio in Den Haag en Rotterdam, andere jonge vrouwen te inspireren.”

De kracht van support

Voor deze bijzondere dag heeft Laxmi Manuela op verzoek van Nationale-Nederlanden aan een kunstwerk van 3 x 3 meter gewerkt:

“Het schilderij geeft uitdrukking aan de kracht van support en laat zien wat Pride voor mij betekent. Ik heb gewerkt met spuitbussen op doek, en het stuk past binnen mijn persoonlijke ontwikkeling waarin ik steeds dichter bij mijzelf kom,” aldus de kunstenares.

Foto: Shali Blok

Wat je pride ook is. Onze support heb je.

Nationale-Nederlanden is in 2023 voor het vierde jaar hoofdsponsor van Rotterdam Pride. Romee Schim van der Loeff, voorzitter NN Pride Board bij Nationale-Nederlanden legt uit:

“Bij NN zijn we ervan overtuigd dat een divers personeelsbestand ons bedrijf sterker maakt. We willen een inclusieve cultuur creëren; iedereen in ons bedrijf moet zich gerespecteerd en gewaardeerd voelen voor wie ze zijn. Daarom zijn we trots dat we Laxmi kunnen ondersteunen in het vertellen van haar verhaal. We vinden dat iedereen erbij hoort, en bouwen daarom samen aan een omgeving waarin mensen zich welkom, gewaardeerd en gerespecteerd voelen.”