Ga direct naar inhoud

Ontmoetingen tussen mensen die elkaar normaal niet spreken

Present is een organisatie die vrijwilligerswerk op maat organiseert. Ook voor Nationale-Nederlanden. Ineke Jonker, landelijk coördinator bij Present: “Wij slaan een brug tussen vrijwilligers en mensen die een beetje hulp hard nodig hebben. Onze partners, zoals Nationale-Nederlanden, zijn bedrijven die hun medewerkers de kans bieden maatschappelijke impact te maken via onze sociale projecten. Bij Nationale-Nederlanden is de vraag naar maatschappelijke teamuitjes groot en het vrijwilligerswerk mag onder werktijd uitgevoerd worden.”

Present werkt met groepen vrijwilligers en biedt projecten met een kop en een staart. Belangrijk is dat de vrijwilliger geraakt wordt door de ervaring die hij zo opdoet. Ineke: “Met als doel dat de mensen die helpen vaker als vrijwilliger aan de slag willen. Bij Nationale-Nederlanden werkt dit fantastisch: binnen twee jaar zitten we al op ruim 1.000 vrijwilligers die zich overal in Nederland inzetten via Present. Al die projecten werken verbindend voor de medewerkers zelf én voor de mensen en organisaties die op deze manier geholpen worden.”

Eva Mabayoje is werkzaam op de Present-vestiging in Den Haag: “Wij helpen collega’s van Nationale-Nederlanden bij het kiezen van een vrijwilligerstaak waar ze bij voorbaat enthousiast van worden. Daarnaast begeleiden we ze op de locatie zelf. Wij helpen bij de ontmoetingen tussen mensen die elkaar normaal gesproken niet spreken of in de ogen kijken. En geloof me, zolang de kaartenbak met hulpvragen nog voller is dan de kaartenbak met vrijwilligers, kun je met een paar uurtjes vrijwilligerswerk echt impact maken voor mensen in een lastige situatie.”

 

Uitzichtloze situatie

Een van de samenwerkingen die Present aanbiedt is met het Leger des Heils. “Dat kan confronterend zijn, want als vrijwilliger kom je hier in aanraking met mensen die het zonder hulp niet redden in onze maatschappij”, vervolgt Eva: “Iedereen heeft wel een mening over daklozen. En ik merk dat dat beeld in bijna alle gevallen verschuift als je in gesprek gaat met een cliënt van het Leger des Heils. Want je vóelt dan echt dat iedereen een paar afslagen in het leven verwijderd is van een uitzichtloze situatie. Het kan ons allemaal overkomen.”

Ineke vult aan: “Dat contact verrijkt je eigen leven. Je verbreedt je blik op de samenleving. Ik ben zelf mee geweest op een uitje naar de Apenheul met cliënten van een zorginstelling. De man die ik onder mijn hoede had was tot tranen geroerd dat hij eindelijk een keer buiten kwam, iets waar geen tijd voor is in de dagelijkse zorg die hij krijgt. Dat raakte me diep. Iets wat voor mij zo vanzelfsprekend is, naar buiten stappen, was voor hem een ongekende luxe.”

 

Onbetaalbaar

Present is het lichtpuntje in de wereld van mensen die het moeilijk hebben om rond te komen, om een volwaardige plek in de samenleving te vinden. Ineke: “In een paar uur kun je niet iemands problemen oplossen, maar je kunt iemand wel een steuntje in de rug geven. Zich even gehoord en gewaardeerd laten voelen. Dat is onbetaalbaar.”