Maar eerst: Waarom zijn er meer ongelukken in de herfst en winter?
Nu de zomer achter ons ligt, wordt het sneller donker. Minder zon en minder vitamine D maken ons sneller moe. Het gure weer domineert, de wegen worden natter en gladder, en het zicht vaak minder. Zo maar een paar zaken waarom er meer ongelukken gebeuren in de herfst en winter. Het is daarom goed om te weten hoe je veilig autorijdt in het donker.
Tip 1: Ga uitgerust op pad
Zorg ervoor dat je fit bent als je de auto instapt. Een goede concentratie is belangrijk. Want rijden in het donker vraagt nu eenmaal meer energie dan autorijden als de zon op is.
Heb je moeite met autorijden in het donker? Kijk of het écht nodig is dat je de weg op gaat. En als je gaat, rust dan vooraf goed uit.
Tip 2: Rijd rustig
Verkeerssituaties zijn in het donker lastiger te overzien. Blijf altijd de regels volgen. Dus ook als het minder druk is op de weg. Neem je rust en houd je aan de maximumsnelheid. Is het zicht slecht? Neem dan gas terug om de situatie beter én rustiger te beoordelen.
Tip 3: Zorg voor schone ruiten en buitenspiegels
Schone ruiten en spiegels zorgen voor meer overzicht. Als het donker is en je hebt vieze ramen, dan zie je slechter door koplampen van andere auto’s en straatverlichting. Maak daarom vooraf je ramen en buitenspiegels schoon.
Tip 4: Stel de verwarming goed in
In een koele auto word je minder rozig, en houd je beter je focus vast.
Tip 5: Laat je ogen wennen
Je ogen hebben even de tijd nodig om te wennen aan een nieuwe ‘lichtsituatie’. Dus ook als je van binnen naar buiten gaat, waar het donker is.
Wat je dan kunt doen: stap in de auto, maar vertrek nog niet. Geef je ogen de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en start daarna pas je auto.
Tip 6: Koop een nachtbril
Kun je moeilijk zien in het donker? Dat is niet zo gek. In het donker zijn je pupillen groter en valt het licht meer verstrooid op je netvlies. Het is dan moeilijker om scherp te zien. Koplampen of lichtreclames zorgen voor vervelende schitteringen.
Iets wat daar tegen werkt? Een nachtbril, ook wel autobril genoemd. Je ziet scherper en je raakt minder vermoeid.
Vergoedt de zorgverzekering deze autobril? Als je kiest voor een Aanvullende Zorgverzekering, krijg je per twee jaar een deel hiervan vergoed. Dit geldt trouwens voor alle brillen en contactlenzen.
Tip 7: Check de koplampen van je auto
In het donker is goed licht natuurlijk belangrijk. Check daarom je koplampen goed. Ga niet de weg op als je verlichting stuk is of niet goed werkt. Je kunt de verkeerssituatie namelijk minder goed inschatten. Ook kunnen andere voertuigen je minder goed zien.
Doen je lichten het prima, maar is er geen verlichting langs de weg? Groot licht mag ook, als er maar geen tegenligger aankomt.
Tip 8: Zet je telefoon op auto- of vliegtuigmodus
Als je in het donker steeds je telefoon ziet oplichten, leidt dat af. Zorg er daarom voor dat je je meldingen even uitzet op je telefoon.
Tip 9: Staar niet op één punt
Houd jezelf alert en focus goed op de weg en de omgeving. Zo houd je jezelf scherp. Als je naar één punt staart, kun je dingen om je heen over het hoofd zien en verlies je de juiste focus.
Tip 10: Is je auto ready to go?
Zorg dat je auto in de juiste staat verkeert. Sommige dingen kun je zelf controleren, bijvullen of vervangen. Zoals de motorolie, de bandenspanning of je ruitenwissers. Zo ga je meer ontspannen de weg op, omdat je op je auto kunt vertrouwen.
Ontdek welk onderhoud je zelf kunt doen aan je auto
Tip 11: Ga goed verzekerd op pad
Over ontspannen de weg op gesproken. Met een goede autoverzekering weet je dat schade wordt hersteld als die per ongeluk ontstaat.
Je auto verzekeren
Met de Autoverzekering van Nationale-Nederlanden ben je goed verzekerd op weg.
Nationale-Nederlanden Bank N.V. is de bemiddelaar van deze Autoverzekering.