Veilig varen in ondiep water

Het IJsselmeer en Markermeer zijn de favorietste vaargebieden. Zodra je de haven verlaat, ligt er een zee aan mogelijkheden op het water voor je. Toch komen watersporters in de problemen doordat delen van het IJsselmeer en Markermeer onbevaarbaar zijn. Waar moet je dan op letten? Met onze tips & tricks vaar je ook veilig in ondiep water.

Dit moet je weten als je gaat varen in ondiep water

Beruchte plaatsen op het IJsselmeer

Op het IJsselmeer hebben het Vrouwenzand tussen Stavoren en Lemmer, ondieptes naast It Soal bij Workum en het strand bij Makkum een onweerstaanbare aantrekkingskracht op schepen en schippers. Vaar je vanuit Lemmer naar Stavoren, dan ben je gedwongen een lange tijd west te zeilen richting Medemblik, ruim verwijderd van de Friese kust. Verlaat je Friesland vanuit Workum via It Soal, blijf dan in de geul tot de scheidingston H2-W1 voordat je je koers verlegt. De Workumer basaltblokken aan bakboord en de ondiepte bij het strand aan stuurboord zijn onverbiddelijk. Die onverbiddelijkheid tref je ook aan bij het verlaten van Makkum. Vaar door tot de MA3-MW2 en stuur pas daarna zuidelijk. De betonning op het IJsselmeer ligt er niet ter versiering, maar wijst de weg.

Obstakels in het Markemeer

Op het Markermeer is de ondiepte bij Muiden, het Muiderzand, berucht. Het aantal vastlopers hier is talrijk. Waarom veel schippers de betonning negeren en verwachten dat je buiten de geul ook prima kunt zeilen, is ons onbekend. In overleg met Rijkswaterstaat hebben we besloten schippers te helpen en een ponton neer te leggen als waarschuwing met de eenduidige tekst: “ondiepte! Volg de vaargeul.”

Het Markermeer kent vooral in de warme maand augustus nog een ander probleem: waterplanten waarin je boot verstrikt kan raken. Ook hier biedt de veel bevaren geul uitkomst.

Tochtplanning

Vastlopen vermijden is eenvoudig: kijk voor vertrek goed op de kaart en controleer op eventuele ondieptes op je route. Zoom bij een digitale kaart ver genoeg in; sommige ondieptes zie je anders over het hoofd. Plan je tocht voordat je losgooit en betrek iedereen aan boord hierbij. Onderweg weet iedereen dan waar je ongeveer bent en kan eventueel waarschuwen voor foute koerswijzigingen. Pak de papieren kaart voor vertrek erbij, want die biedt het beste overzicht. Veel zeilers vertrekken aan het eind van vrijdag voor een lang weekend op het water. Als de zeilen eenmaal staan, komt pas de (digitale) kaart tevoorschijn. Zonde, want ook de eerste vaarmijlen zijn vaarmeters. En je zult niet de eerste zijn die vastloopt.

KNRM

Kom je niet zelf meer los, schakel dan de KNRM in. Wanneer je de gratis app van de KNRM gebruikt, krijg je rechtstreeks contact met deze redders. Ze helpen je kosteloos, in tegenstelling tot commerciële redders.

Wil je ook goed verzekerd en veilig varen in ondiep water? Vraag dan vandaag nog onze Bootverzekering aan.

Vraag nu onze Bootverzekering aan

Meer artikelen