Ga direct naar inhoud

Zorgeloos het water op met je boot: 3 tips om optimaal te genieten

Op het water zijn is heerlijk en het liefst ga je zorgeloos varen met je boot. Hoe zorg je er nu voor dat je vaartocht ontspannen verloopt? Daarbij zijn je vaardigheden, voorbereidingen en de staat waarin je vaartuig verkeert erg belangrijk. Met onze tips weet je zeker dat je genoeg aandacht besteedt aan deze drie zaken. Zo kan je optimaal genieten op het water.

Vaardigheden & vaarroutines

Hoe vaker je vaart, des te ervarener je bent. Dat betekent niet dat je als onervaren schipper aan de wal moet blijven, maar pas wel de moeilijkheidsgraad van je vaartochten aan je vaardigheden aan. Voel je je bijvoorbeeld nog niet zeker bij het aanmeren en wegvaren met harde wind? Kies dan plekken waar je naartoe wilt die in de luwte liggen. Je kunt ook iemand meenemen die al langer vaart dan jij. Dat geeft rust en bied je de mogelijkheid nieuwe manoeuvres onder de knie te krijgen. Of je blijft op zo’n winderige dag lekker liggen in de haven liggen en doet klusjes aan je boot.

Naast vaardigheden helpen routines mee om een tochtje soepel te laten verlopen. Iedereen aan boord beheerst dan de handelingen die ze uit moeten voeren. En jij als schipper kan erop vertrouwen dat je bemanningsleden hun vaardigheden ook echt kunnen toepassen. Als je dan vraagt of de lijn om de bolder kan worden gegooid bij het aanleggen, lukt dat ook. Bemanningsleden bekende taken laten uitvoeren geeft iedereen rust. Is het een heerlijk rustige dag, dan kun je er met zijn allen voor kiezen vaardigheden te gaan oefenen die nog niet genoeg zijn ingesleten. Hoe vaar je uit een box wanneer de wind er dwars op staat? Dat blijft lastig, maar oefening baart kunst!

Voorbereidingen: zo ga je veilig het water op

Voorbereidingen treffen werkt naast ontzorgend ook als voorpret. Dat geldt in ieder geval voor de route die je wilt gaan varen. Betrek iedereen aan boord bij de keuzes die je maakt voor een tocht. Leg de papieren kaart op tafel voor het overzicht, zodat iedereen kan zien waar je langs gaat varen. Je kunt meteen moeilijke punten doornemen, zoals het nemen van bruggen en sluizen. Wanneer je de windrichting erbij betrekt, weet je ook hoe die invloed gaat hebben op je boot onderweg. Door aanlegmanoeuvres ook goed voor te bespreken, weet iedereen wat er moet worden gedaan en waarom.

Houd onderweg vooral rekening met het weer. Wind heeft de meeste invloed op de golfhoogte en bepaalt vaak hoe makkelijk of moeilijk je kunt manoeuvreren. Om de elementen in kaart te brengen, zijn voldoende apps beschikbaar zoals Windy of Windfinder. Navionics kun je gebruiken voor het uitzetten van de route. Op de digitale kaart staan duidelijk de boeien, obstakels en ondieptes aangegeven. Een vaartocht over ruim water kan enkele uren duren en het weer in Nederland is niet altijd stabiel. Bedenk daarom ook (met elkaar) wat je gaat doen wanneer het weer omslaat.

Naast de mogelijke risico’s in kaart brengen, draagt vooruitkijken naar bezienswaardigheden onderweg ook bij aan de voorpret. Onderweg zie je vaak mooie natuur of vaar je door karakteristieke steden en dorpen. Zoek voor vertrek bijvoorbeeld al een mooie plek uit waar je wilt gaan lunchen, zodat je je daar met zijn allen op kunt verheugen. Je vaart immers voor je plezier!

Vaartuig: zorg dat je boot goed onderhouden is

Iets anders wat voor veel vaarplezier zorgt, is een goed onderhouden boot. Wat je zeker wilt, is dat je motor het doet wanneer je hem nodig hebt. Preventief onderhoud is daarvoor de sleutel. Zorg jaarlijks voor verse olie, een nieuwe impeller, nieuwe filters en een schone brandstoftank. Zorg er ook voor dat het koelsysteem nergens verstopt zit. Als het goed is heb je je motor voor het seizoen nagekeken of door een professional laten nakijken. Luister desondanks altijd even naar je motor tijdens het varen. Klinkt alles nog normaal of hoor je iets raars? Kijk ook naar je motor als die draait. Lekt er niets? Staat er water onder je motor of drupt er olie?

Varen is gewoon fijner wanneer je materiaal in orde is en je er op kunt vertrouwen. Loop alles voor het seizoen daarom langs en vervang dingen die stuk of zwak zijn. Denk ook aan klein onderhoud: zit er genoeg lucht in je stootkussens, zijn de lijntjes aan je stootkussens aan het schavielen of beginnen je landvasten te rafelen? Vervang ze dan preventief.

Als je een boot bezit, ben je zelf je beste ontzorger. Aandacht hebben voor je boot en bemanning maakt van elke vaartocht een feestje. Zorgeloos op pad gaan kan wanneer je vooraf goed zorg hebt gedragen voor vaartuig, voorbereidingen en vaardigheden. Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan staan wij voor je klaar.

Wil je ook goed verzekerd en veilig het water op? Vraag dan vandaag nog onze Bootverzekering aan.

Vraag nu onze Bootverzekering aan

Meer artikelen