De voordelen van winterbanden
Winterbanden hebben een dieper en grover profiel, meer lamellen en een bijzondere rubbermengsel. Door deze specifieke vorm en unieke samenstelling bieden ze dus grote voordelen. Hieronder de 5 belangrijkste voordelen op een rij.
1. Meer grip op de weg
Door een speciale rubbersamenstelling hebben winterbanden een betere grip op de weg bij temperaturen lager dan 7 graden. Daarnaast voert het aangepaste bandenprofiel overtollig water sneller af. Je wagen zal dus veel stabieler op de weg liggen.
2. Kortere remweg
Als het glad is op de weg wordt het met zomerbanden moeilijk om op tijd te stoppen als er zich een onverwachte situatie voordoet. Met winterbanden anticipeer je sneller op iemand die plotseling oversteekt of een voorligger die abrupt stopt.
3. Minder slijtage van je zomerbanden
Omdat je je zomerbanden ‘s winters een rustperiode gunt, slijten ze maar half zo snel. Win-win dus! Ze hoeven bovendien de gure weersomstandigheden niet te doorstaan, wat hun levensduur extra verlengt.
4. Voorkom boetes op skivakantie
In veel wintersportlanden, zoals Duitsland, Zwitserland, Luxemburg, Oostenrijk, Kroatië en Slovenië, zijn winterbanden verplicht tijdens winterse weersomstandigheden. Rijd je rond zonder en word je gecontroleerd, dan kan dat - naast een flinke boete - forse gevolgen hebben. Als je een ongeval veroorzaakt, kan het niet monteren van winterbanden worden gezien als grove nalatigheid.
5. Ook je medeweggebruikers zijn veiliger
We zijn het in het verkeer min of meer aan onszelf en aan medeweggebruikers verplicht om zo veilig mogelijk te rijden en er alles aan te doen om ongelukken te voorkomen. Winterbanden kunnen daar absoluut bij helpen!
Winterbanden: wel of niet?
Neem je winterbanden of neem je ze niet? Eén op de drie automobilisten rijdt op winterbanden gedurende de koudere maanden van het jaar. Maar er zijn ook flink wat tegenstanders. Of je nu een voorstander van winterbanden bent of iemand die het maar onzin vindt… het is een persoonlijke keuze.
Wij adviseren trouwens wél om winterbanden te nemen, puur omdat het gewoon veiliger is. Wie veel rijdt, zou niet moeten twijfelen. Ook wintersporters doen er verstandig aan winterbanden te nemen, want dan weet je zeker dat je winterse omstandigheden tegen zult komen.
Waak er wél voor dat je je niet de 'king of the road' gaat voelen met winterbanden. Gevaren liggen altijd op de loer, ook met winterbanden onder je auto.
In welke landen zijn winterbanden verplicht?
In Duitsland, Zwitserland, Luxemburg, Oostenrijk, Kroatië en Slovenië ben je verplicht om winterbanden te hebben en je auto voor te bereiden op winterse omstandigheden. Heeft je auto geen winterbanden? Dan ben je in deze bijna altijd aansprakelijk bij een ongeval. In sommige landen zijn sneeuwkettingen ook verplicht.
Zijn winterbanden verplicht in Nederland?
Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht en er wordt niet op gecontroleerd. Veel mensen slaan deze bandenwissel daarom (bewust of onbewust) over. Nederlandse winters zijn niet meer wat ze geweest zijn. Dit zorgt ervoor dat veel Nederlandse automobilisten de aanschaf van winterbanden zien als een nutteloze investering.
Dat onze winters zachter worden, wil niet direct zeggen dat we er meteen een Zuid-Europees klimaat op na houden. Het kan ook hier nog altijd lelijk spoken, qua sneeuw, ijzel en vorst.
Winterbanden kunnen ook het autorijden in Nederland veiliger maken als er geen sneeuw of ijzel ligt. Onder normale omstandigheden plakt het rubber van de banden namelijk op de weg. Dit zorgt voor zo’n driekwart voor de grip die de auto op de weg heeft. Maar bij gladde en natte weersomstandigheden is dit plakeffect minder, en moet de grip dus op een andere manier gewaarborgd worden.
All-weather banden
Je kunt natuurlijk ook gewoon voor 4-seizoenen banden gaan, ook wel all-weather banden of all-season banden genoemd. Wat de benaming ook is, deze band is qua profiel en samenstelling gemaakt op basis van gemiddelde weers- en wegomstandigheden. De all-season band is een compromis tussen de zomer- en winterband, maar wel met de juiste eigenschappen om ook in de winter zorgeloos op wintersport te gaan.