9 x veelgemaakte fouten bij de belastingaangifte

Een foutje bij het invullen van je belastingaangifte is zo gemaakt. Zonde, want soms laat je zo onnodig geld liggen. Expert Ruben Stam, fiscalist bij Nationale-Nederlanden, deelt de 9 veelgemaakte fouten bij de belastingaangifte. En hij legt uit hoe je ze voorkomt.

In een notendop

  • Als fiscale partners belastingvoordeel laten liggen.
  • Aftrekposten vergeten.
  • Verkeerde peildata gebruiken bij het invullen van bedragen.
  • Een foutje gemaakt en toch al verzonden. Of je aangifte te laat versturen.
  • Loonheffingskorting bij meerdere banen.

Geen gezamenlijke aangifte doen, terwijl je samenwoont

Ruben: “Fiscale partners kunnen samen aangifte doen. Dat is overzichtelijker en voorkomt dat je belastingvoordeel laat liggen. Toch wordt dit vaak vergeten. Ben je getrouwd of woon je samen met een samenlevingsovereenkomst? Of heb je samen een koophuis of een kind? Dan ben je automatisch elkaars fiscale partner. En fiscale partners kunnen samen aangifte doen. Daardoor kun je gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten slimmer verdelen. Op die manier halen jullie het meeste belastingvoordeel uit je aangifte. Doe je apart aangifte? Dan is de kans dat je belastingvoordeel laat liggen groter.”

Tip van Ruben voor gezamenlijk belastingaangifte doen:

  • Je hoeft het fiscale partnerschap niet aan te vragen. Dit gaat automatisch als je voldoet aan de regels. Deze regels vind je op de website van de Belastingdienst

Wil je meer weten over het fiscaal partnerschap? Lees ons artikel.

Fiscaal partner: Wat houdt het in en hoe word je het?

Wie: Ruben Stam (55)

Beste belastingtip die ik zelf ooit kreeg: Veel mensen doen losse schenkingen aan goede doelen en kunnen daar in de aangifte helemaal niets mee. Als je je vastlegt om gedurende ten minste vijf jaar te schenken kun je de jaarlijkse schenking wel aftrekken. Dat is helemaal niet moeilijk te regelen. Ik heb mijn goede doelen gewoon eens gebeld.

Mijn eigen valkuil bij het doen van belastingaangifte: Een collega van mij maakt er een sport van om zo ongeveer als eerste in Nederland zijn aangifte in te dienen. Ik stel het meestal uit tot het laatste moment. Dat doen veel meer mensen. Toch kan ik het maar beter wat eerder oppakken. Dan heb je het maar weer gehad. Goed voornemen voor dit jaar.

Zo maak ik mijn belastingaangifte leuker: Leuker kan ook ik het niet maken.

Aftrekposten worden vaak vergeten

“Als je kiest voor een vooringevulde aangifte, is vaak niet álles vooringevuld in je belastingaangifte. Beetje verwarrend, maar waar. Denk aan de aftrekposten als schenkingen aan goede doelen en zorgkosten. Maar ook betaalde alimentatie. Dit zijn kosten die je in mindering mag brengen op je belastbare inkomen, zodat je uiteindelijk over een lager bedrag belasting betaalt. Ook je lijfrentestortingen kun je vaak aftrekken. Maar let op: Grote stortingen worden niet vooringevuld. Vergeet deze dus niet zelf in te vullen."

Tips van Ruben om je aftrekposten niet te vergeten:

  • Bekijk de aftrekposten waarvoor je in aanmerking kunt komen op de website van de Belastingdienst.
  • Schenkingen aan goede doelen kun je soms invullen als aftrekpost. Maar vaak pas als je flinke bedragen hebt geschonken. Er geldt dan een ‘drempelbedrag’. Alleen voor zover je meer schenkt dan deze drempel kun je de schenkingen aftrekken. Maar als je met het goede doel afspreekt om voor minimaal vijf jaar jaarlijks te schenken, geldt de drempel niet. Dan is de hele schenking aftrekbaar. Interessant om je eens in te verdiepen.

Spaar je voor een aanvulling op je pensioen? Geef dan ook jouw lijfrentestortingen op in je belastingaangifte.

De verkeerde peildatum voor vermogen gebruiken

“Vaak gaat dit goed, want deze gegevens zijn al vooraf ingevuld. Maar misschien werkt het verwarrend dat de bedragen die je ziet niet overeenkomen met dit jaar. Het gaat fout als je dit aanpast. Bij vermogen geldt als peildatum 1 januari van het jaar waaróver je aangifte doet. Dit jaar is dat 1 januari 2024. En dus niet het jaar waarín je belastingaangifte doet (2025).”

Rubens tips om de juiste bedragen voor je vermogen in te vullen:

  • Pak de jaaroverzicht(en) van je bank erbij. Hierop staan de juiste bedragen die je in je belastingaangifte kunt controleren.
  • Vergeet niet het vermogen mee te nemen dat staat op een rekening op naam van je minderjarige kind(eren).
  • Het kan zijn dat het werkelijke rendement op je vermogen lager is dan het rendement dat de Belastingdienst aanneemt. Het werkelijke rendement is het rentepercentage dat je krijgt op je spaarrekening, of de winst die je hebt gemaakt met beleggingen (dividend en waardestijgingen). Het vastgestelde rendement is het rendement dat de Belastingdienst aanneemt dat je hebt gemaakt. Als het werkelijk rendement lager is dan de Belastingdienst aanneemt, kun je de tegenbewijsregeling gebruiken. Je hebt hiervoor het online OWR-formulier (Opgave Werkelijk Rendement) nodig. Dit staat vanaf de zomer op de website van de Belastingdienst.
  • Geef ook je eventuele schulden op, ook al zie je ze niet in je aangifte staan. Zoals een lening bij je ouders. Een schuld verlaagt namelijk je vermogen waarover je belasting moet betalen.
“Veel fouten voorkom je door de tijd te nemen voor je belastingaangifte en de vragen en i’tjes goed te lezen”

Verkeerde WOZ-waarde voor koophuis ingevuld

“Dit is een fout die vaak voorkomt, omdat je bij de WOZ-waarde een andere peildatum gebruikt dan voor je overige vermogen. De peildatum voor de WOZ-waarde is 1 januari van het jaar, vóór het jaar waarover je aangifte inkomstenbelasting doet. Dus dit jaar gebruik je de WOZ-waarde van 2023. Het is niet gek dat dit soms fout gaat.”

Tip van Ruben om de juiste WOZ-waarde van je huis te controleren:

  • Om zeker te weten of de goede WOZ-waarde wordt gebruikt, kun je naar WOZ-waardeloket. Hier vul je eenvoudig je postcode en huisnummer in, en zie je de waarden per peildatum. Handig!

Een foutje gemaakt in de belastingaangifte en al op de verzendknop gedrukt

“Ontdek je dat je een foutje hebt gemaakt in je aangifte inkomstenbelasting? Goed nieuws, zolang je nog geen definitieve aanslag hebt ontvangen, kun je hier vrij eenvoudig iets aan doen. Je kunt je verbeterde aangifte inkomstenbelasting opnieuw online indienen via de Belastingdienst. Heb je al een definitieve aanslag ontvangen? Dan kost het wat meer tijd en moeite, maar het kan wel. Je hebt zes weken na de datum op de definitieve aanslag de tijd om bezwaar te maken tegen de aanslag. Op je aanslag lees je hoe je dat kunt doen.”

”Te laat voor bezwaar? Doe dan een verzoek tot ambstshalve herziening”

Aangifte te laat ingediend

"Dat is zonde. Want nu moet je mogelijk belastingrente betalen aan de Belastingdienst. De belastingrente is een percentage over het bedrag dat je aan belasting moet betalen. Wil je weten wanneer je belastingrente moet betalen? Kijk dan op de site van de Belastingdienst. Mijn simpele advies hiervoor: doe op tijd aangifte."

Tip van Ruben voor het aanvragen van uitstel:

  • Weet je al dat je het niet redt om je aangifte op tijd te versturen, vraag uitstel aan. Dit kan tot 1 mei 2025. Als je uitstel krijgt, heb je vier maanden extra de tijd om aangifte te doen.

Verbouwingskosten verkeerd ingevuld

“Je ziet vaak dat mensen na een verbouwing aan hun koophuis de kosten verkeerd aftrekken in de belastingaangifte. Let dus goed op dat je de kosten niet aftrekt, maar alleen de rente die je voor een eventuele verbouwingslening betaalt.”

Rubens tips voor verbouwingskosten en je belastingaangifte:

  • Van elke aftrekpost die je opvoert moet je de betaling kunnen aantonen. Je moet ook kunnen aantonen dat een lening is gebruikt voor een verbouwing. Dus bewaar de bonnetjes en facturen goed, zeker bij een verbouwing.

Bij meerdere banen loofheffingskorting aangevinkt

“Je mag maar bij één werkgever een loonheffingskorting ontvangen. Met de loonheffingskorting krijg je korting op de belasting die je betaalt over je inkomen. Ontvang je bij meer werkgevers de loonheffingskorting? Dan betaal je waarschijnlijk te weinig belasting en moet je dat later terugbetalen.”

Tip van Ruben:

  • Je kunt de loonheffingskorting 'aan' of 'uit' zetten bij je werkgever. Je kiest bij welke werkgever je de korting wilt gebruiken. Over het algemeen is 't het meest logisch om dit te doen bij de werkgever waar je het meeste verdient.

Geen aangifte gedaan als je een bijbaan hebt of stagevergoeding krijgt

“Als je inkomen hebt uit loondienst, kun je dus de loonheffingskorting laten toepassen. Dat geldt ook voor een bijbaantje of een stagevergoeding. Doe ook in dit geval belastingaangifte. Juist omdat uit onderzoek blijkt dat een op de drie jongeren met een bijbaan geen aangifte doet. Dat is zonde, want ook met een bijbaan kun je geld terugkrijgen.“

Meer binnen thema

Meer artikelen