Verzekeringen bij een huurhuis

Woon je in een huurhuis? Het hebben van verzekeringen voor je woning is dan niet wettelijk verplicht. Maar sommige verzekeringen zijn wel handig om te hebben. Want stel...

Door een lekkage heb je waterschade aan je spullen. En misschien de (onder)buren ook. Of je krijgt problemen met de verhuurder omdat die geen achterstallig onderhoud wil doen. Dit zijn voorbeelden die je veel geld kunnen kosten. Een verzekering kan dit voor je opvangen. Ontdek welke verzekeringen nuttig kunnen zijn als je huurt.

Zijn er verplichte verzekeringen voor een huurhuis?

Er zijn geen verplichte verzekeringen die je als huurder moet hebben. Maar hoe zit het dan bij eventuele schade aan het huurhuis? Wie moet dat betalen en hoe is dat geregeld?

De verhuurder is verantwoordelijk voor schade aan de woning. Die kan zich hiervoor verzekeren met een opstalverzekering. Deze is er voor schade aan de woning door bijvoorbeeld brand, inbraak en storm. Met een opstalverzekering verzekert de verhuurder ook alles dat vastzit aan het huis. Denk aan je keuken of de douche.

Dit zijn handige verzekeringen bij een huurhuis

Als huurder ben je dus niet verplicht om verzekeringen af te sluiten. Maar de volgende verzekeringen zijn wel handig.

Een inboedelverzekering voor een huurhuis

De woning zelf, en alles wat eraan vastzit, verzekert je huurbaas. De verplaatsbare spullen in je huis kun je zelf verzekeren met een inboedelverzekering. Denk aan je meubels, elektronica, kleding, decoatie, kunst en sieraden. Een inboedelverzekering dekt bijvoorbeeld schade door brand, lekkage en gestolen spullen.

Wat is huurdersbelang?

Bij een huurwoning sluit de verhuurder een opstalverzekering af voor de woning. Hij verzekert zich daarmee tegen schade aan de woning, en alles wat eraan vastzit. Maar verbeter je zelf de woning, zoals een nieuwe vloer, badkamer of zonnepanelen? Dan valt schade aan die verbeteringen niet onder de opstalverzekering van de verhuurder. Deze schade valt dan onder het ‘huurdersbelang’ van de inboedelverzekering.

Vaak geldt voor het huurdersbelang een maximaal verzekerd bedrag. Controleer bij je inboedelverzekering of huurdersbelang standaard is verzekerd (bij Nationale-Nederlanden wel) en of het maximale bedrag hoog genoeg is voor jouw situatie. Onder het huurdersbelang vallen ook de verbeteringen die je van een vorige huurder overneemt.

Aansprakelijkheidsverzekering als je huurt

Een aansprakelijkheidsverzekering is voor het geval je onbedoeld schade veroorzaakt bij een ander. Bijvoorbeeld als iemand anders door jouw schuld letsel oploopt. Of als je schade veroorzaakt aan spullen van een ander. Met een aansprakelijkheidsverzekering kun je naast jezelf ook andere gezinsleden verzekeren.

Rechtsbijstandverzekering bij een huurhuis

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die hulp en advies biedt bij juridische problemen. Je kunt je ook verzekeren voor juridische hulp bij problemen rond je huurhuis. Zoals een conflict met de verhuurder.

De verhuurder is namelijk verantwoordelijk voor het onderhoud aan de woning. Maar wat als de verhuurder een lekkage niet wil repareren? Of de cv-ketel niet wil vervangen? Met een rechtsbijstandverzekering sta je juridisch sterker. Ook bij een conflict met de buren waar je samen niet uitkomt (als het conflict valt binnen het burenrecht).

Let er wel op dat je bij onze Rechtsbijstandverzekering kiest voor de module Wonen. Dan ben je verzekerd bij conflicten die hiermee te maken hebben.

De huur nog steeds kunnen betalen na een overlijden?

Denk goed na over de impact op jullie geldzaken als er een inkomen wegvalt door een overlijden. Kan de ander de huur nog steeds betalen? Met een overlijdensrisicoverzekering kan je ervoor kiezen om (een deel van) het inkomen dat wegvalt te verzekeren. Op die manier zijn er in geval van overlijden niet direct financiële zorgen en laat je je partner of gezin financieel verzorgd achter.

Meer binnen thema

Goed verzekerd

Meer artikelen