Waarom spullen delen?
Allereerst omdat het kan. De mogelijkheden die (mobiel) internet ons tegenwoordig biedt, hebben de drempels om van elkaar te lenen of te huren enorm verlaagd. Daarnaast is bij steeds meer mensen het besef aanwezig dat we te veel consumeren en denken we na over de gevolgen daarvan, bijvoorbeeld voor het milieu. We hebben met z’n allen inmiddels een overvloed aan spullen die we vaak nauwelijks gebruiken. Tot slot zitten er natuurlijk ook financiële voordelen aan het tussen particulieren onderling (ver)huren van spullen.
Varen voor een veel grotere doelgroep: een win-win
Het financiële aspect geeft vaak de doorslag in de deeleconomie. De verhuurder verdient immers aan het verhuren van spullen die anders vaak ongebruikt blijven. Dat geldt ook voor boten. Het verhuren van een boot dekt (deels) de kosten voor de ligplaats, het onderhoud en de verzekeringspremies. Het voordeel voor de huurder van de boot is dat deze vaak tegen lagere tarieven dan bij een traditioneel verhuurbedrijf, een boot kan huren. Varen is op deze manier voor een grotere groep bereikbaar. Een win-win situatie! Een botendeelplatform zoals Barqo maakt het vervolgens mogelijk om deze twee watersportliefhebbers – booteigenaar en huurder - eenvoudig aan elkaar te koppelen.
Risico’s afdekken
De verhuurplatforms brengen niet alleen vraag en aanbod bij elkaar, ze helpen je ook met het zo klein maken van de risico’s die je loopt als je je boot verhuurt. Zo zorgt het platform vaak voor een legitimatiecheck: Is de huurder wel degene die hij zegt te zijn? Het grootste risico voor een booteigenaar is immers diefstal van de boot en door zo’n check verklein je de kans hierop.
Waar moet je op letten bij de keuze van een verhuurplatform?
Wanneer je je boot verhuurt of uitleent, leg dan alles goed uit aan de huurder. Booteigenaren weten uit ervaring waar alles aan boord zit, maar voor een huurder of gebruiker is alles nieuw.
- Zijn er (model)contracten beschikbaar waarmee je de belangrijkste juridische zaken goed regelt tussen jou en de huurder?
- Is er een ID check die ook online controles kan uitvoeren, inclusief een check op de bankrekening?
- Zijn er checklijsten beschikbaar die je helpen bij de uitgifte en inname van de boot en is hierover voldoende uitleg beschikbaar?
- Is er een duidelijke uitleg voor zowel jezelf als je huurder over wat te doen bij nood of pech?
- Hoe is het geregeld met de verzekering tijdens de periode van verhuur?
Rondje om de boot
Met de checklijst leggen verhuurder en huurder van tevoren vast wat ze bij de start van de verhuurperiode bespreken, denk hierbij bijvoorbeeld aan het specifieke gebruik van de boot of een uitleg over hoe de motor werkt. Maar ook wordt er dan, net als bij het huren van een auto, een ‘rondje om de boot’ gemaakt, om de al aanwezige schade samen vast te leggen. Dat voorkomt vervelende discussies achteraf. Tot slot geven reviews op een platform zowel huurders als verhuurders een goede eerste indruk of iemand betrouwbaar is. Maak daar dus ook zeker gebruik van als je een boot (ver)huurt!”
Waar moet je zelf rekening mee houden als je je boot wilt verhuren?
- Als je je boot verhuurt is het verstandig zaken te labelen. Zet op alle afsluiters waar ze voor dienen, geef duidelijk aan wat open en dicht is bij de gaskraan en geef met stickers aan hoe het toilet en eventuele douche werken.
- Maak een inventarislijst van alles wat aan boord is. Dat is helder voor de huurder en geeft jou de mogelijk snel te checken of alles nog aan boord is wanneer je boot terugkomt.
- Maak een indelingskaart van je boot waar op staat wat waar zit: afsluiters, elektra, kachel, accu’s, inlaat voor water en brandstof, afzuigpunt vuilwatertank, etc. Zet ook duidelijke stickers op de stoppers die aangeven welke lijn waarvoor dient.
- Maak een checklist van zaken die dagelijks even voor vertrek langsgelopen moeten worden: oliepeil, komt er koelwater uit de motor, is alles stevig vastgezet en opgeborgen, hebben schoten achtknopen aan het eind, zijn lijnen en stootkussens van dek tijdens het varen, etc. Zelf handel je vaak uit automatisme, huurders hebben minder routine.
- Heb altijd de meest recente papieren kaarten aan boord van de vaargebieden waar huurders gebruik van kunnen maken.
- Meld de havenmeester dat je je boot ook verhuurt of deelt, zodat deze weet dat er andere mensen aan boord kunnen stappen.
- Je boot moet technisch goed in orde zijn en de uitrusting moet compleet zijn. Denk bijvoorbeeld aan een goed werkende brandblusser en voldoende stootwillen en landvasten.
- Wil je per dag verhuren of voor langere tijd? Dat laatste stelt andere eisen aan de boot en aan het vaargebied.
- Je boot moet goed onderhouden zijn. Zo moet een slechte accu natuurlijk op tijd vervangen worden. Niets is zo vervelend als een motor die niet wil starten. En dit kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Je kunt je accu laten testen.
- De juiste verzekering! De meeste bootverzekeringen dekken verhuur niet. Je kunt dat overlaten aan de huurder of zelf regelen met een extra dekking op je bootverzekering. Zelf regelen is aan te raden: dan weet je zeker dat de dekking goed is en dat het goed geregeld is. Je hebt dat dan zelf in de hand en zo kom je niet voor onaangename verassingen te staan.
- Voor zowel jezelf als degene die je boot huurt is het belangrijk dat je op het moment dat je onverwacht in een nood- of pechsituatie terecht komt weet wie je moet inschakelen. Wij hebben een overzicht gemaakt waarin je precies ziet wat je moet doen in welke situatie. Zorg dat deze op een gemakkelijk bereikbare plaats op je boot aanwezig is. En neem deze ook door met je huurder. Download hieronder het document of kijk op nn.nl/bootverzekering.
Uitlenen: Ja. Verhuren: Nee.
De afgelopen jaren kregen wij als verzekeraar steeds meer vragen over de mogelijkheden om boten van particulier aan particulier te verhuren. Een belangrijk obstakel is namelijk de bootverzekering: die sluit vrijwel altijd schade bij verhuur uit. Je boot uitlenen aan een vriend is geen probleem, maar zodra je hiervoor geld vaagt, is de boot niet langer verzekerd. Dat is nog steeds vaak een belangrijk struikelblok voor booteigenaren om hun boot te gaan verhuren. Dat moet dus anders.
Bootdelen verzekerd
Nationale-Nederlanden heeft hiervoor de extra dekking ‘particuliere verhuur’ ontwikkeld. Deze dekking sluit je af bij je Bootverzekering van Nationale-Nederlanden. Daarbij is het, om redenen die we eerder noemden, belangrijk dat je gebruik maakt van een goed verhuurplatform om de risico’s voor jouzelf en voor Nationale-Nederlanden zo klein mogelijk te houden. Met deze dekking zijn de grootste risico’s bij verhuur afgedekt: van diefstal tot aan aansprakelijkheid voor maximaal 60 dagen per jaar. Zo kunnen nu nog meer mensen genieten van watersport.
Sluit een bootverzekering af
Wil je met een gerust hart het water op? Met de Bootverzekering van Nationale-Nederlanden ben je goed verzekerd.