Welke mogelijkheden heb je om een verbouwing te financieren?

Een verbouwing kost vaak veel tijd én geld. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om een verbouwing aan je woning te financieren. Denk aan spaargeld, een lening of financiering vanuit jouw hypotheek. Om je wegwijs te maken in de mogelijkheden die je hebt, hebben wij vijf financieringsopties voor je op een rij gezet.

1. Spaargeld

Heb je spaargeld? Dan kan het aantrekkelijk zijn om dit geld te gebruiken om de verbouwing te betalen. Met name de lage spaarrente is een mooie aanleiding om jouw spaargeld te investeren in de verbouwing. Wees je er wel van bewust dat je het geld dat je gebruikt voor de verbouwing, nergens anders meer voor kunt gebruiken. Ga na of de verbouwing nu de beste bestemming is voor dit geld. Houd ook rekening met onvoorziene situaties. Wat als je werkloos wordt? En heb je gedacht aan jouw pensioen? Overweeg al deze zaken om te bepalen of en hoeveel spaargeld je gaat gebruiken voor de verbouwing. Houd hierbij een buffer in het achterhoofd. Je wilt altijd geld achter de hand hebben voor (on)verwachte grote uitgaven. Op de website van het NIBUD kun je de geadviseerde hoogte van jouw financiële buffer berekenen.

2. Persoonlijke lening

Heb je onvoldoende spaargeld, maar wil je wel graag verbouwen? Dan kan geld lenen voor de verbouwing een uitkomst zijn. Met een persoonlijke lening leen je geld voor een éénmalige uitgave en heb je zekerheid over wat je maandelijks moet betalen. Bovendien weet je vooraf binnen welke periode je het geld moet terugbetalen. Zo heb je vaak de lening afgelost voordat de badkamer of keuken weer aan vervanging toe is. Kies je voor een persoonlijke lening om de verbouwing van je woning te financieren? Dan is de rente die je betaalt over jouw persoonlijke lening aftrekbaar voor de heffing van de inkomstenbelasting.

3. Hypotheek verhogen

Een verbouwing financieren vanuit je hypotheek kan ook een fiscaal aantrekkelijke optie zijn. Daarnaast is de hypotheekrente vrijwel altijd lager dan de rente van een persoonlijke lening. Heb je bij het afsluiten van een hypotheek gekozen voor een hogere inschrijving? Dan zou het verhogen van de hypotheek een optie kunnen zijn. Je hoeft dan niet opnieuw naar de notaris, wat scheelt in de extra kosten. Houd er wel rekening mee dat je maandlasten hoger worden, want met een extra lening betaal je extra rente en aflossing. Of je jouw hypotheek kunt verhogen, hangt af van het bedrag waarmee je de hypotheek wilt verhogen, jouw inkomen, vaste lasten en de eventuele overwaarde van jouw huis. Bij een hogere hypotheek gelden ook nieuwe voorwaarden voor het extra te lenen bedrag.

Wil je je hypotheek verhogen voor een verbouwing? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur.

4. Tweede hypotheek

Heb je geen hogere inschrijving, maar wil je de verbouwing wel graag financieren vanuit de hypotheek? Dan kun je ook een tweede hypotheek nemen. Je moet dan alleen wel naar de notaris om deze hypotheek vast te leggen. Ook in dit geval wordt er gekeken naar het bedrag dat je wilt lenen, jouw inkomen, vaste lasten en de eventuele overwaarde van jouw huis.

Wil je een tweede hypotheek voor een verbouwing? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur.

5. Schenking

Is het lastig om een verbouwing te financieren met een lening of vanuit de hypotheek? Dan is een schenking misschien een optie. Naast de jaarlijkse schenkingsvrijstelling kunnen ouders eenmalig een hoger bedrag schenken aan hun meerderjarige kind onder 40 jaar. Jouw hypotheekadviseur kan je vertellen welke mogelijkheden bij jouw situatie passen.

Subsidie voor energiezuinige verbouwing

De overheid stimuleert mensen ook om energiezuinig te wonen door middel van subsidieregelingen voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Hiervoor heeft de overheid een subsidiepotje. Op energiesubsidiewijzer.nl vind je hier meer informatie over.

Wil je meer weten over de verschillende financieringsmogelijkheden voor een verbouwing? Kijk dan op de pagina ‘Verbouwing financieren’ of neem contact op met je hypotheekadviseur. Meer tips over de financiering van je verbouwing vind je ook op de website van het NIBUD.

Hypotheekadvies nodig?

Laat je informeren door een hypotheekadviseur. Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek.

Maak een afspraak

Meer weten over bouwdepots?

Elk bouwdepot heeft zijn eigen voorwaarden. Lees meer over de verschillende kenmerken.

Meer over nieuwbouwdepot en verbouwdepot

Meer over het duurzaamheidsdepot

Meer binnen thema

Meer artikelen