De scholen zijn begonnen: 11 gouden lessen voor automobilisten

Als de vakantie is afgelopen, is het weer extra druk rond de scholen. Wat kun je als automobilist doen om de weg voor schoolkinderen veilig te houden? Ontdek elf gouden lessen.

Zo help je als automobilist mee aan de veiligheid van schoolkinderen

Je kunt de veiligheid voor schoolgaande kinderen op verschillende manieren verbeteren. We vroegen Willemijn Pompers van Veilig Verkeer Nederland (VVN) om tips voor automobilisten. Haar tips vullen we aan, zodat kinderen kunnen genieten van een veilige straat.

De paar belangrijkste lessen in een notendop:

  • Pas je snelheid aan
  • Wees extra alert
  • Vermijd schoolzones
  • Rij niet door schoolzones als dat kan
  • Let extra goed op fietsende kinderen
  • Gebruik altijd je richtingaanwijzers
  • Rij MONO (kijk niet op je telefoon)
  • Vertrek op tijd
  • Zet je muziek of podcast zachter
  • Neem als het kan de fiets
  • Werk vanuit thuis
  • Zet je lichten aan
  • Train kinderen in verkeersveiligheid

1. Pas je snelheid aan

De meeste ongelukken in het verkeer worden veroorzaakt door mensen die te hard rijden. Veel scholen liggen in woonwijken. Daar geldt vaak een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur. Als het druk is, kan dat zelfs nog te snel zijn. Je kunt beter stapvoets rijden als er veel kinderen op straat zijn. 

2. Wees extra alert

Kinderen kunnen onverwacht tussen geparkeerde auto’s rennen of oversteken. Hoe langzaam je ook rijdt, blijf extra alert en kijk goed om je heen. Wees vooral voorzichtig bij het parkeren en wegrijden.

3. Rij niet door schoolzones als dat kan

Kun je je route zo plannen dat je niet door een schoolzone rijdt? Kies daar dan voor. Dat is rustiger voor jou én voor de scholieren. 

Laten we het niet hopen, maar gaat er toch iets mis? Zo meld je schade. 

4. Let extra goed op fietsende kinderen

Veel kinderen fietsen naar school. Soms samen met hun ouders, soms met andere kinderen, en soms alleen. Fietsende kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer. Want je kunt ze niet altijd goed zien. Bovendien zijn jonge kinderen soms nog geen geweldige fietsers. En ze kunnen minder goed opletten op wat er om hen heen gebeurt. Bijvoorbeeld omdat ze druk in gesprek zijn. Ook kunnen ze afslaan zonder achterom te kijken. 

‘Je nadert een schoolzone. Matig je snelheid.’

In schoolzones moeten automobilisten langzamer rijden en extra alert zijn. Maar hoe weet je wanneer je in de buurt van een school bent? In 2023 waren er in vijf steden proeven met een digitaal waarschuwingssysteem. Dit wordt in 2024 landelijk uitgerold.

Automobilisten kregen via veelgebruikte navigatieapps een waarschuwing als ze een schoolzone inreden waar op dat moment de school net begon of uit was. Deze proeven waren succesvol en zorgden voor een veiligere omgeving voor kinderen.

Meer informatie over het digitale waarschuwingssysteem lees je op de website van Veilig Verkeer Nederland. 

5. Gebruik altijd je richtingaanwijzers

Dit jaar deed een Belgische vervoersorganisatie onderzoek naar de grootste ergernissen in het verkeer. Wat blijkt? Mensen ergeren zich het meest aan automobilisten die hun richtingaanwijzers niet gebruiken. Door je richtingaanwijzers te gebruiken, weten andere mensen op de weg wat je gaat doen. Dat je gaat afslaan bijvoorbeeld, of dat je stilstaat. Daardoor zijn er veel minder ongelukken. Kortom: gebruik ze altijd!  

6. Vertrek op tijd

Haastige spoed is zelden goed. Wie gehaast achter het stuur zit, let minder goed op en rijdt eerder te hard. Als je op tijd vertrekt, ben je relaxter en geduldiger naar andere weggebruikers. Dat zorgt voor minder ongelukken.

7. Zet je muziek of podcast zachter

Veel automobilisten luisteren naar radio, muziek of een podcast. Dat is helemaal prima, als je de omgevingsgeluiden maar kunt horen. Een koptelefoon is daarom sowieso een slecht plan. Een noise-cancelling exemplaar totaal uit den boze. En over lawaai gesproken: rijd je in een volle auto, met kinderen? Lees dan hoe je veilig rijdt met veel passagiers. 

8. Pak de fiets als dat kan

Is het niet per se nodig om met de auto te gaan? Pak dan lekker de fiets. Dat is duurzamer, gezonder én veiliger. Ook op de fiets gebruik je geen telefoon en zet je geen noise-cancelling koptelefoon op. 

9. Werk vanuit huis

Is thuiswerken voor jou een mogelijkheid? Doe dat dan vooral. Weer een automobilist minder! 

10. Zet bij slecht weer je lichten aan

Regent het of is het mistig? Zet dan je lichten aan. Daardoor kan iedereen je beter zien. Zeker straks in de winter, als het ’s morgens nog donker is. Door je licht aan te zetten is de kans kleiner dat kinderen je over het hoofd zien. Wil je meer tips over rijden in het donker?

11. Train kinderen in verkeersveiligheid

Als ouder heb je een rol in de verkeersveiligheid van je kind(eren). Herinner ze er bijvoorbeeld aan hoe gevaarlijk het is om een telefoon in het verkeer te gebruiken. Fietst je kind voor het eerst alleen naar de middelbare school? Ga dan een paar keer met haar of hem mee. In de maanden augustus en september gebeuren er bijna twee keer zoveel ongelukken met 12-jarige scholieren die naar school fietsen. 

5x waarom kinderen in het verkeer zo kwetsbaar zijn

Meer van dit soort feiten over de ontwikkeling van kinderen in het verkeer lees je in de factsheet van Veilig Verkeer Nederland.

Meer artikelen