Rentevaste periode loopt af: wat kan je doen?

Loopt je rentevaste periode af? Dan is het verstandig om je hypotheek eens kritisch te onderzoeken. Wij zetten alle mogelijkheden voor je op een rijtje.

Wat is een rentevaste periode?

Meestal sluit je in Nederland een hypotheek af met een looptijd van 30 jaar. De looptijd deel je op in een aantal rentevaste periodes: blokken van minimaal 1 tot maximaal 30 jaar waarin je de rente vast zet. Tijdens deze periode weet je welke rente je moet betalen.

Bij het aflopen van de rentevaste periode kies je voor een nieuwe termijn en bijbehorende rente. Dit kan bij je bestaande geldverstrekker of een nieuwe partij. Heb je veel gespaard? Dan kan je in de meeste gevallen ook de hypotheek of een deel daarvan aflossen zonder dat je een vergoeding voor vervroegde aflossing hoeft te betalen.

Wat gebeurt er als de rentevaste periode afloopt?

Drie maanden voor het aflopen van de rentevaste periode stuurt jouw geldverstrekker een nieuw renteaanbod. Dit aanbod bevat een overzicht van de mogelijke rentevaste periodes met bijbehorende rentes. Meestal geldt hoe langer je de hypotheekrente wilt vastzetten, des te hoger deze ligt. Bij Nationale-Nederlanden ontvang je 3 maanden voor het aflopen van de rentevaste periode een voorstel. Zo heb je voldoende tijd om na te denken over alle mogelijkheden.

Maak een keuze uit het aanbod dat je hebt ontvangen. Is jouw rentevaste periode verlopen en heb je geen contact opgenomen met jouw hypotheekverstrekker? Dan zal deze de overeenkomst met dezelfde termijn verlengen. De rente die je betaalt over de hypotheek kan hoger of lager uitvallen. Handel dus op tijd!

1. Oversluiten hypotheek

Het einde van de rentevaste periode is jouw kans om je hypotheek nog eens kritisch te onderzoeken. Is jouw privésituatie veranderd? Neem dit dan ook mee in jouw keuze.

Dit is ook het moment waarop je de hypotheek kunt oversluiten zonder dat je een vergoeding voor vervroegde aflossing hoeft te betalen, tenminste als alle leningdelen tegelijk aflopen. Loopt maar één van de leningdelen af? Dan moet je bij het oversluiten mogelijk wel een vergoeding voor vervroegde aflossing betalen voor de andere leningdelen.

Neem enkele maanden voor het aflopen van de rentevaste periode contact op met jouw adviseur. Deze vraagt enkele voorstellen op. Hiervoor betaal je advieskosten. De adviseur geeft advies over de binnengekomen voorstellen en kijkt bijvoorbeeld naar:

  • De lengte van de rentevaste periode: hoeveel jaar je de hypotheekrente vastzet;
  • De hoogte van de rente voor deze termijn;
  • De hypotheekvoorwaarden, denk aan de mogelijkheid voor het tussentijds aanpassen van de lening.

Voor het overstappen kijk je naar de voordelen, maar verdiep je je ook in de bijkomende oversluitkosten. Bij het opzeggen van de bestaande lening en opnemen van een nieuwe lening voor de hypotheek, moet je rekening houden met de volgende kosten:

  • Taxatiekosten;
  • Notariskosten;
  • Advieskosten voor de nieuwe hypotheek.

2. Vernieuwen bij je eigen bank, verzekeraar of pensioenfonds

Heb je de voorstellen van andere aanbieders vergeleken met die van je eigen geldverstrekker? Dan weet je of de voordelen opwegen tegen de extra kosten. Ga je er financieel of qua voorwaarden niet op vooruit? Dan blijf je bij jouw eigen geldverstrekker.

3. Aflossen

Ontvang je een erfenis, bonus of heb je andere financiële middelen? Dan kan je bij het aflopen van de rentevaste periode, je lening gedeeltelijk of volledig aflossen zonder dat je een vergoeding voor vervroegde aflossing hoeft te betalen. Wil je leningdelen waarvan de rente niet afloopt ook aflossen, dan moet je mogelijk een vergoeding betalen. Zorg dat je voor de renteherzieningsdatum een extra aflossing doet op het aflopende gedeelte. Je nieuwe voorstel gaat namelijk op die datum lopen.

Hypotheekadvies nodig?

Laat je informeren door een hypotheekadviseur. Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek.

Maak een afspraak

Meer binnen thema

Meer artikelen