Hoe komt het dat je woning zo warm wordt?
Is het warm buiten en schijnt de zon ook nog eens volop? Dan warmen huizen en gebouwen niet alleen op; ze houden die warmte ook vast. Dit komt doordat muren bij warm weer blijven ‘doorgloeien’ nadat de zon onder gaat. Vooral in woningen met een plat dak loopt de temperatuur snel op.
Het resultaat?
Een woning die overdag én ’s nachts erg warm is. En dat is geen pretje, want zie dan maar eens goed te slapen. Daarom is het belangrijk om hitte zoveel mogelijk uit huis te houden.
3 Tips om je huis ’s nachts te laten afkoelen
Vaak koelt het 's nachts af buiten. Binnenshuis kun je dan veel doen om de strijd tegen de hitte aan te gaan:
- Zet voor het slapen gaan de ramen open. Je huis koelt hierdoor niet alleen goed af, maar je ventileert ook direct. Zo begin je de dag fris.
-
Pro tips: Plaats een hor om muggen buiten te houden. Houd ook rekening met eventuele inbrekers.
- Om extra goed te ventileren, laat je het binnen doortochten. Zet ook de tussendeuren in huis open.
Maar dat is nog niet alles:
- Wist je dat de warmte in huis ook blijft hangen in ruimtes en kasten met apparaten die warmte afgeven? Denk aan de ruimte waar je cv-ketel of droger staat, maar ook het keukenkastje naast de oven. Zet ’s nachts daarom ook die deuren open.
Blijft het 's nachts ook buiten warm, bijvoorbeeld tijdens een hittegolf? Ook dan hebben we tips om je huis koel te houden.
8 Tips om warmte buiten de deur te houden
Voorkomen is beter dan genezen: houd de warmte zoveel mogelijk buiten de deur met deze 8 tips:
- Zorg voor goede isolatie. Zo houd je de temperatuur van je huis beheersbaar. Je voorkomt dat warmte 's zomers je huis binnenkomt en dat de warmte 's winters je huis verlaat. Dit zorgt niet alleen voor een aangename temperatuur, maar ook voor een lagere energierekening.
- Ben je de hele dag van huis? Houd je huis koel door de ramen en gordijnen (of luiken) dicht te houden.
- Ben je wél thuis? Sluit dan de ramen waar zon doorheen schijnt en doe ook de gordijnen of buitenzonwering dicht.
- Heeft je huis een plat dak? Gooi er dan een plens water op. Zo blijft het langer koel binnen.
- Probeer binnen zo weinig mogelijk warmtebronnen te gebruiken. Apparaten als de televisie, magnetron en stofzuiger geven warmte af.
- Vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen: dat scheelt niet alleen hitte, je energierekening gaat ook nog eens omlaag!
- Ga je koken? Ontwijk dan de hitte van het gasfornuis en de oven. Ga bijvoorbeeld voor een barbecue-avondje of een koude maaltijd.
- Is de warmte tóch je woning binnengekomen en heb je geen airconditioning? Ga dan voor de doe-het-zelf-airco:
- Maak ijsklontjes van water met zout
- Leg de ijsklontjes in een metalen kom
- Zet de metalen kom voor een ventilator
- Laat de koele lucht door de kamer blazen
- Geniet van een fris briesje!
Buiten je huis koel houden? Gebruik deze 3 Tips
Ook aan de buitenkant van je woning kun je maatregelen treffen om je huis koel te houden. Deze oplossingen kosten wat meer moeite en tijd, maar lonen vaak op de lange termijn:
- Heb je een tuin? Plant een boom ten zuiden of zuidwesten van je huis. Deze boom zal voor schaduw en verkoeling van je huis zorgen.
- Creëer een groene gevel. De blaadjes zorgen voor schaduw, waardoor je huis koeler blijft.
- Plaats buitenzonwering voor de ramen. Zo blijven warme zonnestralen buiten, maar komt er wel daglicht de kamer binnen.
2 Tips om je hoofd koel te houden
Is de hitte jouw woning te slim af en wordt het je te warm onder de voeten? Houd dan je hoofd koel.
- Probeer je op warme dagen zo min mogelijk fysiek in te spannen. Stofzuigen of de ramen lappen stel je beter een dagje uit. En pas je sportplannen aan op de temperatuur.
- Kun je wel wat verfrissing gebruiken? Begin dan met het afkoelen van je handen, voeten en nek. Via deze lichaamsdelen raak je het snelst warmte kwijt.
- Laat koud water over je polsen stromen;
- Neem een koud voetenbad;
- Leg een koud nat washandje in je nek.
Verbouwplannen?
Heb je plannen om te verbouwen of verduurzamen? Dan is dit een goed moment om te onderzoeken of je jouw woning beter kunt isoleren of ventileren. Bespreek je plannen met een hypotheekadviseur.