Een dashcam gebruiken: wat zijn de regels?

De dashcam wordt steeds populairder. Deze videocamera filmt alles wat je tijdens je autorit tegenkomt: van andere weggebruikers tot ongevallen. Maar waar mag je filmen met een dashcam? En kun je de beelden gebruiken als bewijsmateriaal? Bekijk de antwoorden!

Dashcam als bewakingscamera

Tip! Kies voor een dashcam met parkeerstand of parkeermodus. Deze camera wordt dan bij beweging automatisch ingeschakeld.

1. Hoe werkt een dashcam?

Het woord ‘dashcam’ staat voor dashboard camera. Het werkt heel simpel: je bevestigt de camera op het dashboard of aan de vooruit van je auto. Vervolgens maakt de dashcam automatisch opnames tijdens het autorijden. Ideaal dus om mooie routes mee te filmen. Of nog handiger: om bewijsmateriaal te verzamelen bij een ongeval. Wie is de schuldige? En wat is het kenteken van de andere bestuurder? Even je beelden terugkijken en je weet het!

Zet je de video online? Let dan op de privacywetgeving.

2. Mag je in Nederland een dashcam gebruiken?

Filmen op de openbare weg is toegestaan. Dit valt namelijk onder vrije nieuwsgaring. Je mag iedereen in beeld brengen, ook als mensen dit niet willen. Het is wel belangrijk dat je de beelden privé houdt. Ook mag je de video als bewijsmateriaal gebruiken, bijvoorbeeld na een ongeval.

Wetgeving dashcam
Zet je de video op een website of social media? Dan kun je te maken krijgen met privacywetgeving.

3. Mag je in het buitenland een dashcam gebruiken?

Met de auto op vakantie? Vergeet je dashcam niet! Je maakt hiermee prachtige beelden van je autoroute. Ook als je onderweg een ongeval krijgt, kan je dashcam uitkomst bieden. Let wel op: in sommige landen is de dashcam verboden. Zo levert je camera in Oostenrijk, Luxemburg en Portugal een flinke boete op. In andere landen gelden er strenge regels als het gaat om privacy. Of je mag de beelden niet als bewijs gebruiken. Lees je dus goed vooraf in.

Dashcambeelden kunnen geschikt zijn als aanvullend bewijs.

4. Kun je een dashcam gebruiken als bewijs bij schade?

Ja, dat is mogelijk. Sla de video van het ongeval dus goed op. Dankzij de beelden is het voor de politie makkelijker om te onderzoeken wie schuldig is. Dit geldt ook voor aanbieders van autoverzekeringen, zoals Nationale-Nederlanden. Je geeft dan als klant zelf aan dat je beelden hebt en deze wil delen. Goed om te weten: de beelden kunnen geschikt zijn als aanvullend bewijs of ter ondersteuning van een verklaring. Dit betekent dat het gebruik van beelden alleen niet voldoende is. Zo is er vaak maar vanuit één hoek gefilmd. Ook kun je niet altijd duidelijk zien wat er vooraf aan het ongeval gebeurde.

5. Zorgt een dashcam voor korting op je autoverzekering?

Nationale-Nederlanden geeft korting op de Autoverzekeringals je een dashcam hebt. Bereken je premie met korting. Ook worden de videobeelden gebruikt bij het beoordelen van een claim. Net als een aantal andere verzekeraars. Bewijzen de beelden van je dashcam dat het ongeval niet jouw schuld is? Dan blijft je no-claimkorting gelijk.

Tips voor gebruik dashcam

  • Monteer de dashcam stevig. En doe dat op de juiste plek: achter de achteruitkijkspiegel, in het midden op de voorruit. De camera belemmert dan niet je zicht tijdens het autorijden.
  • Maak je ruiten schoon. Door vieze ruiten kan de kwaliteit van de beelden minder goed zijn.
  • Gebruik een geheugenkaart met veel opslagruimte. Kies ook voor een snelle kaart (klasse 10 of hoger). Anders worden beelden met een hoge resolutie misschien niet goed bewaard.
  • Bekijk regelmatig de opgenomen beelden. De beelden die je wil bewaren sla je op, bijvoorbeeld op je computer. Daarna kun je alle beelden verwijderen van je geheugenkaart.
  • Gebruik je de dashcam niet tijdens het parkeren? Berg hem dan op, zodat hij niet gestolen wordt. Verwijder de dashcam ook als het streng vriest of juist erg heet wordt in de auto.

Meer binnen thema

Meer artikelen