Ga direct naar inhoud

Een boot kopen: waar moet je op letten?

Eindelijk is het zover: je gaat je eigen boot kopen! Water, natuur, vrijheid, je ziet het al helemaal voor je. De aankoop van een boot kan echter veel vragen oproepen. Want waar koop je eigenlijk een boot? En hoe gaat de aankoop in zijn werk? Waar moet je op letten? Moet je je boot verzekeren? Je vindt hier alles wat je moet weten als je een boot wilt kopen.

Zo laat je de aankoop van je boot soepel verlopen

Kies de boot die bij je past

Voordat je gericht kunt zoeken naar je droomboot, moet je weten wat je precies wilt. Waar wil je gaan varen? Hoeveel personen moeten erop kunnen vertoeven? Ga je elk weekend op pad of vaar je slechts een paar keer per jaar? Zeil je het liefst op de Nederlandse meren en plassen of wil je richting Engeland, Frankrijk of de andere kant van de oceaan? Wil je kunnen droogvallen en moet de boot eenvoudig alleen te zeilen zijn?

En ben jij geen zeiler, dan kies je misschien voor ontspanning op een motorjacht. Of kies je voor de spanning en snelheid van een speedboot? Elke boot is anders, en elk type boot neemt zijn eigen eigenschappen en vaargebieden met zich mee. Voor boten die sneller varen dan 20 kilometer per uur heb je vaak een vaarbewijs nodig, met een zeilboot met diepstekende kiel kun je lang niet overal komen. Bij een grotere boot heb je een ligplaats nodig in een jachthaven. Voor een trailerbare boot kun je vaak gebruik maken van een stalling.

Ook is het materiaal van de boot erg belangrijk. Een boot van hout is erg mooi, maar vergt meer onderhoud dan een boot van polyester. Polyester is wel weer kwetsbaarder en minder duurzaam dan schepen van hout. Een stalen schip is sterk, maar het tegengaan van roest vraagt regelmatig onderhoud. Alle materialen hebben zo hun eigen voor- en nadelen.

Houd tenslotte ook rekening met het financiële gedeelte. Bereken van te voren alle kosten en neem dit mee in het plan voor de aankoop. Denk hierbij ook aan de kosten van reparaties, liggeld en onderhoud aan de boot. Een boot kopen doe je net zoals een auto of huis niet dagelijks, het is een grote aankoop. Neem hier dus ook zorgvuldig de tijd voor. Heb je al deze vragen voor jezelf beantwoord, bepaal dan wat wensen zijn en wat echte eisen.

Op weg naar de perfecte boot

Als je eenmaal helder hebt wat voor boot je wilt kopen en je hebt een financieel plan, kun je je gaan oriënteren op de botenmarkt. Is je droomboot (financieel) haalbaar? Oriënteren kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld via:

  • Tijdschriften of magazines;
  • Een botenbeurs zoals de Hiswa;
  • Social media of blogs;
  • Een dagje een boot huren om te vergelijken;
  • Rondkijken in havens

Waar en hoe koop ik een boot?

Weet je welke boot je wilt? Dan is de vraag is of je voor een nieuwe of een tweedehands boot gaat. Bij een nieuwe boot krijg je net als bij een auto vaak standaard garantie, bij een gebruikte boot is dit niet altijd het geval. Ga je voor een tweedehands boot? Stel dan vooraf een technische checklist op. Zo vergeet je geen belangrijke punten te controleren. Een boot aanschaffen kan online, op een botenbeurs, bij een jachthaven of bij een particulier. Waar je de ideale boot gaat vinden, verschilt natuurlijk ook per soort boot.

Boot kopen bij een botenmakelaar of jachthaven

Een boot kopen bij een botenmakelaar of jachthaven gaat wat makkelijker dan bij een particulier. Het bedrijf regelt simpelweg de meeste dingen. Hierdoor hoef jij je minder druk te maken om bijvoorbeeld een koopcontract of andere administratieve taken. Let ook bij een bedrijf wel altijd op de kwaliteitscontrole.

Boot kopen bij een particulier

Als je een boot van een particulier koopt, komt er wat meer bij kijken. Maak altijd goede afspraken als je kiest voor een particuliere verkoper. Vraag vooraf om geconstateerde gebreken. Koop je een wat duurdere boot? Laat het vaartuig dan altijd keuren door een scheepsexpert voordat je akkoord gaat met de koop. En neem de expert mee tijdens de proefvaart.

Boot bezichtigen

Stap je uiteindelijk aan boord van een boot waarin je bent geïnteresseerd, ruik dan eerst goed. Komt de muffe lucht je bij het betreden van de kajuit al tegemoet, dan weet je zeker dat je de ellende van een ander overneemt. Praat met de eigenaar, kijk naar de eigenaar. Dat leert je al veel over de staat van onderhoud. En is het onderhoud professioneel uitgevoerd? Vraag naar onderhoudsfacturen. Voldoet de boot aan je eisen, valt-ie binnen budget, is ze op leeftijd? Bij een goed onderhouden schip hoeft dat geen probleem te zijn; die gaat een mensenleven of langer mee.

Boot kopen; wel of geen koopcontract?

Zorg te allen tijde dat je een koopovereenkomst hebt opgesteld, of dit nu bij een bedrijf of particuliere verkoper is. Zo voorkom je discussies achteraf en ben je altijd zeker van de beloftes van de verkoper. Stel in het contract op waar je gaat varen, wat de eventuele gebreken zijn, en eventueel een ontbindende clausule voor het contract. Het koopcontract kun je zelf invullen, samen met de verkoper. Of je kunt je laten ondersteunen door een expert. Als de mogelijkheid er is, kies dan de laatste optie. Een scheepsexpert is goed op de hoogte van alle schepen en kan de kwaliteit beoordelen. Zo ken je de gebreken en weet je wat je koopt. Het is een kleine investering, maar het geld zeker waard. Ook heb je als koper een onderzoeksplicht; je moet je best gedaan hebben om vóór de koop vast te stellen of de boot in goede staat verkeert. Een expert inschakelen is een goed middel daarvoor, maar je kunt zelf vooraf ook onze aankoopchecklist gebruiken. Doe je dat niet, dan zijn eventuele problemen achteraf voor jezelf.

Moet ik mijn boot verzekeren na aankoop?

Je boot verzekeren is niet altijd verplicht, maar wel verstandig. In de meeste jachthavens is het wel verplicht om je boot te verzekeren. De dagwaarde van een boot blijft, mits ze goed onderhouden is, voor langer dan tien jaar dicht bij het aankoopbedrag. Je wilt voor zo’n waardevol bezit dus goed verzekerd zijn. Bovendien: je kunt met je eigen boot behoorlijke schade aanrichten bij een onvoorziene aanvaring met een andere boot. Toch een fijn idee als zoiets dan goed geregeld is. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor een Bootverzekering bij Nationale Nederlanden? Lees hier meer over onze Bootverzekering.

Voor wedstrijdzeilers: wist je dat bij Nationale Nederlanden wedstrijdvaren automatisch is meeverzekerd? Dit is bij andere verzekeraars vaak niet het geval. Kijk hierbij wel goed naar het vaarwater waarvoor je verzekerd bent.

Vraag nu onze Bootverzekering aan

Samenvatting zo koop je een boot:

  • Formuleer je vaarwensen;
  • Oriënteer je via magazines en online;
  • Ga boten bezichtigen: ruik en kijk goed;
  • Regel de papierwinkel goed;
  • Verzeker je boot

Meer artikelen