Hoe voorkom je een bevroren waterleiding?
Bij vorst kunnen leidingen in en rond het huis bevriezen of zelfs scheuren. Dit kan voor veel schade zorgen aan je muren én inboedel. Wat kun je doen om een bevroren waterleiding of watermeter te voorkomen, vóórdat de vorst inzet? Wij geven je hieronder 5 tips.
-
1Isoleer de waterleidingen
Zorg ervoor dat de waterleidingen in je woning zijn geïsoleerd. Gebruik hiervoor isolatiemateriaal of een deken. -
2Maak de ruimtes tochtdicht
Zorg dat de ruimtes met de watermeter en de hoofdkraan tochtdicht zijn, let op kieren en naden. En bescherm de hoofdkraan met isolatiemateriaal. -
3Zet de thermostaat op de juiste temperatuur
Gaat het vriezen? Zet de thermostaat 's nachts of als je er niet bent, niet lager dan 14 graden. Het is ook verstandig om alle radiatoren een beetje open te draaien. -
4Draai slecht geïsoleerde leidingen dicht
Laat kwetsbare en slecht geïsoleerde leidingen, die toch niet vaak gebruikt worden, leeg en draai deze dicht. Denk bijvoorbeeld aan de leidingen en buitenkraan in de tuin. -
5Check scheurtjes in de leidingen
Kijk goed naar eventuele scheurtjes in leidingen. Heb je een scheur gevonden? Sluit de watertoevoer af en schakel een loodgieter in.
Een bevroren waterleiding, wat nu?
Heb je tijdens de vorst geen water of blijft de radiator koud? De kans is dan groot dat de leidingen bevroren zijn. Een bevroren leiding die vervolgens ontdooid, kan waterschade veroorzaken. Welke stappen zet je dan?
Stap 1: Sluit het water af door de hoofdkraan dicht te draaien
De hoofdkraan bevindt zich meestal in de meterkast of onder een luik achter de voordeur.
Stap 2: Controleer of leidingen bevroren of gescheurd zijn
Check vooral de leidingen op onverwarmde, slecht geïsoleerde plekken. Zie je ergens een scheurtje? Neem voordat je begint met het ontdooien van de leidingen contact op met een loodgieter.
Een bevroren waterleiding ontdooi je door:
- de verwarming in de ruimte aan te zetten;
- een raam of luik te openen;
- een elektrische kachel te plaatsen;
- de leiding te omwikkelen met een doek die doordrenkt is met warm water;
- met een föhn.
Stap 3: Plaats emmers onder de kranen en zet de kranen open
Zet de kranen open en plaats er emmers onder voor het geval het water bij ontdooien begint te stromen.
Stap 4: Open voorzichtig de hoofdkraan
Als de leiding ontdooid is, dan kun je voorzichtig de hoofdkraan openen. Let goed op scheurtjes en lekken. Zijn deze aanwezig? Vang dan het water op, draai de kraan dicht en neem contact op met een loodgieter.
Stap 5: Controleer de volledig ontdooide leiding
Als de leiding volledig is ontdooid, check dan goed of er scheurtjes ontstaan en of er lekkages zijn. Neem maatregelen om bevroren leidingen in de toekomst te voorkomen.
Waterschade, wat is gedekt?
Het is al vervelend genoeg als je leidingen zijn bevroren, maar waterschade door een gesprongen waterleiding wil je natuurlijk helemaal niet. Is dit toch het geval? Dan zijn er verschillende woonverzekeringen die waterschade dekken.
Een opstalverzekering dekt schade aan spullen die vast zitten in en aan het huis.
Dat zijn ondere andere:
- Aan- en afvoerleidingen in je huis
- De waterleidinginstallatie
- Centrale verwarmingsinstallatie
Een opstalverzekering dekt de meeste waterschade door bevroren leidingen. Om er zeker van te zijn dat dit ook voor jouw situatie geldt, raden wij aan om de polisvoorwaarden van je opstalverzekering te lezen. Let op: veel verzekeraars dekken geen waterschade wanneer deze is ontstaan door slecht onderhoud of onvoldoende voorzorgsmaatregelen. Schakel een loodgietersbedrijf in om je waternetwerk te controleren.
Een inboedelverzekering dekt in veel gevallen schade aan spullen die niet 'aard en nagelvast' zitten, zoals meubels of tapijt.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zorg dat je leidingen in orde zijn en dat je woonverzekeringen zijn aangepast aan jouw persoonlijke situatie.
Ook in de winter goed verzekerd
Met de Woonverzekering van Nationale-Nederlanden.